keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Pikavalinnassa Seiska

On olemassa hyviä ystäviä, huonoja ystäviä ja erittäin huonoja ystäviä. Juorulehden toimittaja kuuluu jälkimmäiseen kastiin. Mutta epäilyttävin ihmisryhmä kaikista lienee kuitenkin se, joka pitää juorulehden toimittajaa ystävänään. Jos puhelimen pikavalintanäppäimissä on 7 päivää –lehti, on valtaosa muumeista tainnut hakea turvapaikkaa smurffimaasta.

Otetaan esimerkiksi koko kansan kestosuosikki Matti Nykänen, tuo juorulehtien ehtymätön lähde. Pahat kielet kertovat, että kun tämä ikääntynyt mäkitilhi juo kaikki rahansa, soittaa hän luottotomittajalleen Kai Merilälle. Kain rynnätessä paikalle, saa Nykänen leivän päälle voita ja Seiska taas uuden juorun kirjoitettavakseen. Seiskan sivuilla on ruodittu uudet, vanhat, menneet ja petetyt salarakkaat, Mervin puukotukset, avioerot ja pari oikeudenkäyntiäkin. 7 päivää -lehti tituleeraa omaa toimittajaansa Matin ”läheiseksi ystäväksi”. Läheinen ystävä? For real?


Tasa-arvon nimissä puhutaan toki myös kuluneen viikon kansikuvatytöstä, Johanna ”Tuksu” Tukiaisesta. Johanna väittää uusimmassa (7 päivää –lehden ylläpitämässä) bloggauksessaan, ettei hänen ja Arton avioliitosta ”tule mitään Nykänen-Tapola draamaa joka kestää vuosia että erotaan ja palataan yhteen”, sillä siihen hän ”ei alistu”. Sen sijaan hän on täysin valmis hyväksymään, että huolimatta siitä kenen kanssa hän on tai on olematta, hänen elämänsä on joka tapauksessa Nykänen-Tapola -mediadraamaa. Niinhän se joku joskus väitti, ettei huonoa julkisuutta olekaan. Se joku kuitenkin kuoli kauan ennen kuin nykyaikainen juorulehdistö syntyi.

Havaitsen ihmisten ja ystävyyden kannalta kaksi todella huolestuttavaa kehityskulkua. Ensimmäisessä erilaiset ”haluatko julkkikseksi” -formaatit sylkevät ulos toinen toistaan julkisuudenkipeämpiä hoopoja, jotka elävät lööpeistä ja pitävät juorutoimittajia läheisinä ystävinään. Ei tarvitse olla suurikaan ruudinkeksijä kyseenalaistaakseen juorutoimittajan lojaliteetin ja ystävyyden todellisen laadun. Jos syystä tai toisesta ajautuu alalle, jossa julkisuus on välttämätön paha, on tärkein asia panostaa vahvoihin ja luotettaviin ystävyyssuhteisiin. Mistä päästään sujuvasti toiseen kehityskulkuun.

”Lähipiiri paljastaa”, ”ystävä kertoo”, ”paikalla ollut vahvistaa”. Olisi ehkä syytä miettiä, mitä vikaa on lähipiirissä ja ystävissä, jos he ovat lojaalimpia juorulehdille kuin läheiselleen. Tietysti jos ottaa alasti aurinkoa keskellä yleistä uimarantaa, riehuu kännissä Jenny Woossa tai muuten vaan käyttäytyy kuin huomionkipeä strutsi, ei kai ole ihme, että lehdet kirjoittavat. Mutta jos yrittää välttää lööppijulkisuutta kaikin tavoin ja siitä huolimatta löytää naamansa Hymystä, voi aiheellisesti kysyä mikä ”ystäviä” oikein vaivaa. Ja hankkia parempia ystäviä. Ja parempaa luettavaa.

Luotettavan tietolähteen mukaan
monen kaveripiirissä on julkkiksia. Kysymys onkin siinä, kuinka hyviä ystäviä he omille julkkisilleen ovat. Kuka sinulla on pikavalinnassa numero seitsemän?

4 kommenttia:

 1. Tuo ajatus siitä, onko ystäväpiirissä julkkiksia, on hyvin provosoiva. Ystäväpiirissä on ensisijaisesti ystäviä, sen jälkeen voi miettiä, sattuuko ystävä olemaan julkisuuden henkilö. Tosin onneksi kukaan ystävistäni ei ole sen tasoinen kuuluisuus, että hirveän varovainen pitäisi puheissaan olla, mutta silti, kun tietää ja tuntee "tv:stä tuttuja". Minusta on kyllä käsittämätöntä edes ajatella, mikä houkuttaa ihmisen juoruamaan ystävistään roskalehdille, oli ystävä sitten Paavi tai huomionkipeä strutsi. Eli kuten kirjoitit, siinä tapauksessa voi miettiä, mitä vikaa on lähipiirissä - ja lukija voi pohtia, onko lähipiirin edustaja tosiasiassa lähipiiriä.. :-)

  Toisaalta voi myös miettiä, mitä tarkoitetaan julkkiksella! Jos julkkis tarkoittaa sitä, että on tullut tunnetuksi jonkun muun kuin oman ammatin tai osaamisensa ansiosta, en minä tunne ainuttakaan julkkista, kiitos korkeammille voimille.

  VastaaPoista
 2. Juoruamaan houkuttaa raha ! Eiköhän mehevän juorun kertojallekin pieni korvaus makseta vaivannäöstä. Ja kun vuotavan ystävän nimi jää toimituksen tietoon, voi rahapulassa oleva ystävä langeta. rh

  VastaaPoista
 3. Minä tunnen yhden kitaristin, joka soittaa pändissä. Ne tekee levyjäkin ja heittää festarikeikkoja. Joskus kerron hänen kanssaan sattuneita hauskoja sattumuksia muille ystävilleni, jotka heti sanovat, että kerro Seiskalle. Olen sanonut suoraan, etä ystävyytemme on arvokkaampaa, kuin se 50 e, jonka jutusta saisin. Siihen päälle tulisi vielä paha mieli.

  Eräs kaverini hakee huomiota koko ajan, hän on hakenut BB:hen monia kertoja, laulanut Idolsissa sekä Voice of Finlandissa. Jos hän onnistuisi jossain näissä formaateissa lyömään läpi, uskoisin olevani hänellekin ystävyytemme arvoinen, vaikka hän tosin saattaisi hyötyä pinestä juoruilusta lehtiin.

  VastaaPoista
 4. Tuomas, rh, maikkiainen, sepä se. Että ihminen on ahne, mutta tosiystävä ei ole niin ahne, että ystävänsä elämällä tekisi rahaa. Tai ainakin voidaan olettaa, ettei se ystävyys kovin kauaa kestä.

  Ja tosiaan sitten luku erikseen nämä, jotka olisivat oikeastaan vain mielissään, jos media saisi heidän tekemisistään vihiä - vaikka sitten lähipiiriltä. He pyrkivät ratsastamaan medialla eikä päin vastoin, eikä minulla siihen ole muuta mielipidettä, kuin että kukin tehköön asiassa niin kuin tykkää. :)

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails