Qaiku
Qaikussa seurataan kiinnostavan oloisia tyyppejä. Molemminpuolista seurantaa kutsutaan kontaktiksi. Pääasiallinen kieli ja kulttuuri on suomi. Viestit ovat 140 merkkiä, kommentit voivat olla rajattoman pitkiä. Myös kuvia voi linkittää. Qaikussa on lisäksi kanavia (kuten #juoksijat tai #vituttaa), joissa voi keskustella käsillä olevasta aihepiiristä. Haun avulla voi etsiä lisää kiinnostavia aiheita ja ihmisiä.
Twitter muistuttaa Qaikua siten, että myös Twitterissä kommunikoidaan 140 merkin pituisin viestein. Twitter on kuitenkin maailmanlaajuinen ja siellä voi seurata yksittäisten, tavallisten ihmisten lisäksi julkkiksia, poliitikkoja, yrityksiä, bändejä jne. Etuna mahdollisuus yksityisviesteihin ja se, että Twitter ehdottelee lisää tyyppejä seurattavaksi.
Diaspora
Diaspora on vähän niin kuin Facebook, paitsi toistaiseksi ei yhtä tunnettu. Sinne pitää saada kutsu, mutta aina joku tuntee jonkun, joka tuntee jonkun, joka on jo siellä. Kaikille Facebook-vastaisille Diaspora voi olla ratkaisu, joskin rehellisyyden nimissä se on vähän kankea ja hidas. Plussana se, että diasporan voi kytkeä esimerkiksi olemassa oleviin Facebook- ja Twitter-tileihin.
Kuva: Jürgen Fenn
Google+
Google plus on vasta tuloillaan, mutta se on tuloillaan kovaa vauhtia. Plussassa kontakteiksi lisätään ystävien lisäksi kiinnostavat persoonat ja ihmiset jaotellaan eri piireihin, joiden toimia voi seurata erikseen tai yhdessä. Pääpainon saa asioiden jakaminen: kuvat, linkit, videot, kuulumiset, kaikki jakoon vaan. Google+ on vasta kehitysasteella, mutta jääkää kuulolle!
YouTube, Flickr
Toisessa jaetaan kuvia, toisessa videoita, mutta kummasti niissäkin yhteisöllisyyttä vaan syntyy. Ihmiset katsovat toistensa tuotoksia, tykkäävät, kommentoiva, vastaavat ja alkavat hiljalleen tutustua toisiinsa. Yhtenä esimerkkinä suuresti tykkäämäni Charlie, jonka YouTube-ystävistä tuli hänelle ihan todellisia siis naamatusten tavattavia ystäviä. Aika paljon ihmisistä oppii vain katsomalla heidän ottamia kuviaan tai tekemiä videoitaan.
Viimeisenä pääasiassa ammatilliseen verkostoitumiseen tarkoitettu LinkedIn, jossa lisätään ystävien lisäksi kontakteiksi niitä, joiden kanssa on tehty töitä tai käyty koulua. Kuitenkin LinkedInin voi valjastaa myös siten, että lisää nekin, joiden kanssa ehkä haluaisi tehdä töitä, joiden tekemisistä haluaisi oppia ja niin edelleen. Kontaktien myötä tutustuu uusiin ihmisiin ja siitä se sosiaalinen piiri laajenee.
Mitä yhteisöpalveluita sinä käytät? Oletko havainnut hyväksi?
Juu, Facebook tympii. Ehkä koska siellä ei enää nykyään tapahdu mitään. Ennen se oli paljon aktiivisempi paikka ainakin omasta mielestäni. Nykyään vähän kuivahtanut..
VastaaPoistaOlenkin nyt enemmän Twitteriin päivitellyt ja siellä muutenkin hengaillut. Ainoa juttu vain, että se ei ehkä ole niin tullut esiin Suomessa. Ei ole moniakaan tuttuja siellä. Toisaalta se voi olla hyväkin juttu.
Seuraavaksi todellakin pitää kokeilla Google+:saa. Siitä on ollut paljon juttua. Toivottavasti se tulee pian kaikille avoimeksi.
Qaikussakin taidan olla, mutta se ei ikinä itseäni vetänyt puoleensa.
Ja Spotify taisi korvata aika lailla tuon YouTuben :)
Terkuin,
Sosiaalisen median suurkuluttaja ;)
Nanna, olet oikeassa siinä, ettei Facebook tuo oikeastaan muuta lisäarvoa kuin sen, että sen kautta on suhtelelisen nopeaa ja ilmaista ottaa yhteyttä ystäviin ja tuttuihin.
VastaaPoistaTwitter on konseptina ehkä hivenen vaikeampi omaksua, joten se ei uppoa niin nopeasti tyyppeihin.
Mielestäni parasta sosiaalista mediaa edelleen on mennä istumaan puistoon katsomaan ihmisiä. :)
Käytän kaikkia mainitsemiasi yhteisöpalveluja. Diaspora on niin hiljainen, että korviin käy.
VastaaPoistaTimo, hiljaiselta se minunkin silmääni vaikutti. Mutta ääntä tulee vain ääntä pitämällä. :)
VastaaPoistaJos Facebook vaikuttaa "kuolleelta" niin onhan feediasetuksissa että kaikkien kontaktien feedejä näytetään? Vakiona taitaa olla asetus että vain niiden tyyppien feedit pompsahtavat esille joiden kanssa on ollut eniten interaktiota. Ja totta puhuen kyseinen palvelu on paljon tylsempi tuolla vakioasetuksella. En oikein ymmärrä mitä hyötyä tuosta "kaventamisesta" on. Eli huomaat vain niiden tyyppien kuulumiset joista muutenkin tiedät eniten. Jippii.
VastaaPoistajyrik, itse olen ainakin kyseisen asetuksen muuttanut, mutta silti tuntuu, että näen vain tiettyjen ihmisten juttuja koko ajan. Liittyykö siihen, että muut ovat vain hiljaisempia vai siihen, että Facebook kaventaa asetuksesta huolimatta, en tiedä.
VastaaPoistaMutta olen samaa mieltä, tuo oletusasetus on tyhmä ja vesittää vähän sitä ideaa, että Facebookin avulla tulisi nähtyä niidenkin ihmisten kuulumisia, joihin ei tule itse niin usein ottaneeksi yhteyttä. Möh. :/