maanantai 13. joulukuuta 2010

Voihan joulu!

Onko taas käsissä se ikuinen päänvaiva, että mitä ihmettä sitä keksisi kavereilleen lahjaksi? Joka joulu ei viitsisi antaa lahjaksi kynttilää tai saippuaa. Roinaa tuntuu ihmisllä olevan muutenkin enemmän kuin tarpeeksi. Keräsin teille ensihätään muutaman idean, mitä tänä vuonna voisi lahjaksi antaa.

Aina voi antaa aineetonta hyvää. Useat ovat jo kuulleet Lahjaksi lehmä –palvelusta, mutta kertaus on opintojen äiti. World Vision on järjestö, jonka Lahjaksi lehmä -palvelussa voi auttaa hädänalaisia lahjoittamalla puuntaimia, vesiputkea, moskiittoverkkoja tai vaikka lehmän. Lahjan antaja maksaa summan, lahjan vastaanottaja saa hyvän mielen ja joko sähköisen tai pahvisen kortin.

Muitakin vastaavia ratkaisuja on. Voi esimerkiksi ostaa Luonnonperintösäätiöltä lahjaksi palasen suomalaista ikimetsää, jolloin lahjan saaja suojelee suomalaista luontoa. Kokonainen eettisten joululahjojen lista on kehitysyhteistyön palvelukeskuksen (Kepa) nettisivuilla.

Kuva: jayneandd

Erilaiset syötävät lahjat ovat myös erinomainen vaihtoehto. Minä sain synttärilahjaksi kaakaolusikoita ja ne lämmittävät sisältä ja ulkoa. Jokapäiväistä leipää –blogista löytyy ohje, jos sellaisia innostuu lahjaksi tekemään. Tai sitten voi tehdä, kuten Aamulehti aamuna menneenä opasti, eli leipoa satsin ihania pipareita ja pistää ne kivaan purnukkaan. Oivallisia lahjoja ovat myös itse tehdyt hillot, sinapit, tai vaikka myslit, joiden valmistukseen ohjeen tarjoaa Kemikaalicocktail.

Lahjaksi voi myös antaa käytännön oppia: Tee video, jossa opetat, kuinka neulotaan villasukan kantapää. Piirrä kuuden kohdan kaavio, kuinka laitetaan ketjut pyörään paikalleen. Kirjoita seikkaperäinen selvitys, kuinka suomustetaan siika. Nauhoita piparkakkuresepti ja työvaiheet. Valokuvaa vaihe vaiheelta ranskanletin rakenne. Eli jaa osaamista eteenpäin ja tee joku vähäsen kätevämmäksi.

Ja jos haluaa antaa jotain, jota voi pitää kädessä, niin erinomaisen hyvä idea on antaa lahjaksi koirapatteri (eli koiran kuvalla varustettu, vehnällä täytetty tyyny). Siitä riittää paijattavaa joulun pyhiksi ja helpottaa ainakin ensihätään pahimman koirakuumeen kanssa painivaa. Lisäksi se on oiva niskasäryn, päänsäryn, selkävaivojen ja jäykkien polvien parantaja, joten se ei ole pelkästään söpöinen, vaan oikeasti melko kätevä lahja.

Ihanin lahja on kuitenkin pyyteetön aika. Sopikaa, että lahjojen sijaan menette yhdessä syömään tai ensi kesänä Linnanmäelle. Voi myös sopia, että lahjojen rahat pistetään purkkiin ja kun purkki on riittävän iso, lähetään rahoilla yhdessä reissuun. Siihen voi mennä parit joulu- ja synttärilahjat, mutta antaa jotain, mitä odottaa.

Allekirjoittanut ottaa mielellään lahjaksi reseptejä. ;) Minkälaisia lahjoja sinä haluaisit?

21 kommenttia:

 1. Mulla ei yleensä ole minkäänlaista joululahjastressiä, eikä tänäkään jouluna. Yleensä löydän jo hyvissä ajoin kanssaihmisilleni oivaltavimmat lahjat, jotka sitten jätän hautumaan kunnes joulukuu ja veronpalautuspäivä koittaa.

  Joillekin kavereille tosin en vieläkään ole keksinyt lahjaa, en myöskään vanhemmilleni. Listasit erinomaisia ideoita, joista loputkin löytänevät lahjansa – tosin "kädettömänä" minun ei kannata yrittää mitään käytännön tee-se-itse–videota väsätä juuri mistään. Yleensä minä olen se, joka tarvitsee kädestä pitäen opastusta erilaisiin askareisiin. :D

  Huomautettakoon muuten, että koirapatterin voi täyttää myös muilla viljoilla, ainakin kauralla. Ja siis käytetään kokonaisia jyviä, eikä jauhoja – jos joku oli jo kauppaan lähdössä. :P

  Tänä vuonna en ole edes joululahjatoivomuksia esittänyt, paitsi yhden: (villa)sukkia ja lämpimät lapaset. Jää nähtäväksi, tuleeko sellaisia.


  Ai reseptejä, laitetaan korvan taakse… ;)

  VastaaPoista
 2. Hurjan hyvä idea tuo purkki täynnä pipareita.
  En pahemmin ole stressanut lahjojen suhteen. Jos löydän jotain hyvää ostan sen. Mutta tuo piparipurkki on hyvä, voisin tehdä sellaisen vaikka mummoille.

  Kiitos ihanasta blogista !

  VastaaPoista
 3. Anonyymi, piparipurkki on kyllä ehdottomasti kiva. Sellaisenkin voisin ottaa. :D Purkkiin voi laittaa myös vaikka kuorrutettuja pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, sekalaisen valikoiman jänniä ylläriteepusseja (erityisesti, jos pistää pelkät pussit ja ottaa laput irti) tai tehdä vaikka jotain maustekahvia sekoittamalla... kahvia ja mausteita! :D

  Voi, nyt alkoi tehdä mieli purkkeja!

  Kiitos kommentistasi ja kiva, että viihdyt. :)

  VastaaPoista
 4. ultrix osaat sitten laskea? Villasukat ja lämpimät lapaset on mun maailmassa useampi toive kuin yksi.

  Mä haluaisin kovia paketteja tai herkkuja, tietenkin. Ei mitään kiviä kumminkaan.

  VastaaPoista
 5. Hanna, ai, enkö saakaan tehdä sulle villapaitaa loululahjaksi? :o

  VastaaPoista
 6. Syntymäpäivästä meillä oli puhe. Mutta ystävänpäiväkin käy :P

  VastaaPoista
 7. Hanna, no okei. :) Ehkä siihen voidaan samaan satsiin niputtaa pari syntymäpäivää, yks nimipäivä, joulu ja ystävänpäivä. :D

  VastaaPoista
 8. Hanna, eikös se ole samanlainen bundle kuin kerrasto? :)

  VastaaPoista
 9. ihastuin aivan totaalisesti tuohon kaakaolusikka ideaan! ja heti käytännössä piti kokeilla,nyt on sitten lusikat kohmettumassa jääkaapissa.. Kiitos tästä suuresti nyt on konvehtien tekokin paljon hauskempaa kun niissä on joku juju.

  VastaaPoista
 10. ultrix ei tietenkään ole.

  essi toivottavasti kaakaolusikat onnistuu, teitkö samalla maulla kuin ohjeessani vai kehititkö jotain omaa makukomboa?

  VastaaPoista
 11. Laitoitkin, että eettisten lahjojen lista löytyy Kepan sivuilta. Itse olen jonkin verran hankkinut lahjoja Kirkon Ulkomaanavun Toisenlainen lahja -palvelun kautta, joka on ollut jo useamman vuoden olemassa. Voin lämpimästi suositella sitä. Kirkon Ulkomaanapua on perinteisesti pidetty luotettavana kehitysyhteistyöjärjestonä ja viime vuonna jopa 85% kerätyistä varoista meni itse avustustyöhön.

  Jos noita lahjoja haluaa ostaa niin, että lahjan saaja saa myös paperisen kortin, jossa on se vuohen, kaivon tai koulupuvun kuva, niin kannattaa ottaa huomioon, että korttien postittamisessa menee jonkin aikaa.

  Tein muutama vuosi tuollaisen purkillisen muumipipareita itse ja lahjan saaja ilahtui oikeasti ja tuntui arvostavakin sitä. Johtui ehkä siitäkin, että leipominen ei nyt varsinaisesti ole vahvinta alaani.

  VastaaPoista
 12. essi, ne lusikat ovat ihastuttavia! Mulla on yksi vielä jemmassa, säästelen kylmimmille pakkasille sitä.

  tuoja, Kirkon Ulkomaanavun sivujakin katselin, mutta ajattelin, että Lahjaksi Lehmä on konspetina neutraalimpi, vaikka lahjan idea ja tapa on kuitenkin sama. Korttien postitusaika taisi olla palttiarallaa viikon, että nyt pitää laittaa työn alle, jos sellaisen haluaa.

  Muumipipareita. Oh. Mitä ne on?

  VastaaPoista
 13. Neutraalimpi? En ymmärrä. Viittaatko kenties taustayhteisöön, joka KUA:lla näkyy nimessä asti?

  World Visionilla on yhtä lailla kristillinen tausta, mikä ainakin vuonna 2007 aiheutti Yhdysvalloissa irtisanomisen kolmelle työntekijälle, jotka eivät enää uskoneet kristillisten kirkkojen yhteisen uskontunnustuksen tavoin.

  KUA on kehitysyhteistyöjärjestö, joka tekee kansainvälistä diakoniaa. Se on eri asia kuin lähetystyö, vaikka monesti yksi ihminen tai järjestö voi tehdä molempia.

  Muumipiparit ovat ihan tavallisia pipareita, joita tein kaupoissa myytävillä muumihahmojen muotoisilla piparimuoteilla. Lisäksi minulla on ainakin norsu- sekä ilvesmuotti.

  VastaaPoista
 14. tuoja, enpä tiennytkään Visionin kristillisestä taustasta. Eihän sillä varsinaisesti mitään merkitystä ole ja hyvin tarkasti tiedän, että diakonia ja lähetystyö eri asioita ovat. Kirkko on nyt vaan sen verran kuuma pottu monelle, että jos pelkkä kirkon ajatus nostaa karvat pystyyn, voisi silti ostaa vuohia Afrikkaan.

  Mulla on vaan ihan perinteisiä muotteja. Höh. Kirahvimuotin ostan heti, jos löydän!

  VastaaPoista
 15. Jokiksen yhteistyökumppani Iloinen Keittiöhän myy kirahvimuottejakin. Löytyy verkkokaupasta hakemalla sanalla "kirahvi" tai Kitchen Craftin alta kohdasta piparimuotit :P

  VastaaPoista
 16. Hanna, uu! Mun täytyy hakea sellainen itselleni, kun suunnalla käyn seuraavan kerran.

  VastaaPoista
 17. Hanna lähdin ihan tuolla valmiina olevalla reseptillä, toki kokeilin itselle sujauttaa todella hienoksi jauhettua mariannekarkkirouhetta sekaan. ja sekotin kahta eri suklaata tietysti myös sekaisin keskenään. sen kummempaan kehittelyyn en tällä kertaa ruvennut =]

  VastaaPoista
 18. Taas on joulu tulossa. Itse löysin joskus Saksan reissuilla aivan mahtavia piparimuotteja torilta, oli kaikkia mahdollisia malleja ja kokoja. Löytyi myös muita leipomisvälineitä mitä en Suomesta millään löytänyt, esimerkiksi lyhyellä varrella oleva yhden käden kaulin joka on uskomattoman näppärä vaikkapa piiraspohjan kaulimisessa suoraan vuokaan. Saattaa nykyään olla Suomessakin, tästä on muutama vuosi aikaa kun tuon omani löysin.
  Syötävät lahjat ovat aina mukavia antaa ja saada, ja yleensä ne tulee varmasti myös käytettyä toisin kuin joku rihkama. Netistä löytyy onneksi nykyään kaikenlaisia lahjaideoita ja persoonallisia http://www.lahja.eu/ lahjoja niille joilla ei oma mielikuvitus tahdo riittää keksimään mitä antaisi perheelle ja ystäville.

  VastaaPoista
 19. Reseptejä tulee jahka ehdin kaivelemaan joulureseptit esiin.

  VastaaPoista
 20. Nyt kun tähtitorttujen teko taitaa olla poliittisesti kiellettyä niin voisi olla ihan mukava vaikka lahjaidea tehdä mummonaikaisia puolikuutorttuja. Omatekoisesta rahkavoitaikinasta onnistuu hienosti ja minusta ainakin ne on paljon parempia kuin kaupan voitaikinasta tehdyt "hakaristitortut".

  VastaaPoista
 21. No kyllä se vaan taas joulu on, toden totta. :)

  Anonyymi, ulkomailta löytää usein kyllä kaikkea sellaista näppärää, mitä kotimaahankin tarvitsisi. Sen sijaan meillä on jotain ylivertaista, jota ei juuri pohjoismaita kauempaa löydy. Nimittäin tiskikaappi. Voi veljet, että en ole ikinä kaivanut niin paljon tiskikaappia, kun Englannissa asuessani. :)

  Joulutonttu, ehdottoman mielelläni ottaisin reseptin tuohn rahkavoitaikinaan, jos sulla on joku moneen kertaan hyväksi havaittu olemassa. Lisäksi voisin ottaa kaavion siitä, miten tehdään puolikuutorttuja! :)

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails