maanantai 7. helmikuuta 2011

Puun ja kuoren välissä

Oletko joskus joutunut siihen tilanteeseen, että kaksi ystävää yrittää vuoroin puhua sinulle pahaa toisesta kääntääkseen sinut puolelleen? Siinä yrittää sitten olla sveitsinä välissä, mutta voiko tehtävässä onnistua? Ei ole helppoa yrittää pysyä puolueettomana saati rauhallisena, kun kahdelta puolelta satelee ivaa ja pahansuopaisuutta.

Itse jouduin tällaiseen tilanteeseen lukioaikoina. Kränää kahden tytön välille aiheutti mikäs muukaan kuin poika. Ja minä satuin sitten ikävään välikäteen, kun molemmat vuoroin puhuivat pahaa toisistaan. Molemmat olivat yhtälailla oikeassa ja väärässä ja välissä oleminen oli ihan hullun kuluttavaa, kun ei he eivät suostuneet näkemään toisen kantaa lainkaan. Siinä alkoi hiljalleen mennä hermo molempiin, eli sen sijaan, että olisivat saaneet minua puolelleen, onnistuivat he vain tuhoamaan yhden ystävyyssuhteen sijaan kaksi.


Yhteiselle ystävälle tilanteesta puhuminen ei ole pelkästään huono vaihtoehto. Tällainen molemmat tunteva välipersoona voi oikoa väärinkäsityksiä ja erehdyksiä, joita riitapukarit eivät tulisi muuten suuttumuksessaan saaneeksi selville. Mutta ellei ensimmäisellä keskustelulla selviä jotain olennaisesti ratkaisevaa ja tilanne jatkuu ennallaan, kannattaa valita avautumisen kohteeksi joku muu. Kun oma kanta tilanteeseen on tehty selväksi, on lätkitty argumentit pöytään ja vedottu kaikkiin vedottavissa oleviin asianhaaroihin, täytyy yhteinen ystävä jättää tilanteen osalta rauhaan.

Myös yhteisen ystävän on syytä ottaa etäisyyttä tilanteeseen. Ei ole mahdotonta olla ystävä molemman riitelijän kanssa. Silloin on vain pidettävä aina se poissa oleva osapuoli erossa keskustelusta. On ainakin vihoviimeinen ratkaisu myötäillä aina sen ajatuksia, jonka seurassa on. Siitä jää kuitenkin ennen pitkää kiinni. Hyvä ratkaisu on todeta pysyvänsä molempien kaverina, ja kieltäytyä puhumasta toisesta pahaa.

Oletko sinä joutunut puristuksiin puun ja kuoren väliin?

2 kommenttia:

  1. se on niin rasittavaa jos joutuu kuuntelee ku toiset puhuu pahaa toisistaan.. ei oikee tiiä et mitä siihe sanois, toinen voi sitte luulla et oot sen toisen puolella jos yrität vähänki puolustaa :(

    VastaaPoista
  2. Miksu, nimenomaan. Jos meet mukaan, teet väärin sitä toista kohtaan. Jos puolustat, vaikutat puolueelliselta. Jos et sano mitään, vaikutat välinpitämättömältä. Eli mitä ihmettä siinä tilanteessa oikein kuuluisi sanoa?

    VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails