torstai 2. toukokuuta 2013

"Viestintä yleensä epäonnistuu, paitsi sattumalta."

En voi koskaan tarpeeksi painottaa teille väärinymmärtämisen todennäköisyyttä. Viime helmikuussa kuolleen viestinnän professori Osmo A. Wiion kuuluisan lain mukaan viestintä yleensä epäonnistuu. Paitsi sattumalta.

Masentava ajatus? Vähän.

Älkäämme kuitenkaan vaipuko masennukseen, vaan oppikaamme tästä jotain merkittävää. Ja tuo merkittävä oppi on se ennenkin mainitsemani totuus: ei pidä olettaa, sillä luulo ei ole tiedon väärti. Tämä pitää etenkin paikkansa silloin, kun yritämme olettaa, mitä toinen ajattelee, tuntee tai miettii. Lisäksi se pitää paikkansa niiltä osin, kun uskomme vakaasti toisen ymmärtäneen sanomisemme juuri siten, miten ne tarkoitimmekin.

Viestintää madridilaisessa seinässä.
Kohinaa aiheuttaa se, jos vastaanottaja ei puhu espanjaa.

Viestintäämme tulee kohinaa lukuisista erilaisista syistä. Murrekohina on vain yksi. Sävyt ja sanavalinnat toinen. Tilanne vaikuttaa haastavasti. Vastaanottajan mieliala ja ennakkoasenne viestiämme kohtaan saattavat nekin estää viestin onnistunee perillemenon. Ladontavirhe, epäselvä puhe, ristiriitainen kehonkieli... kyllähän näitä riittää.

Vieläkään ei pidä vaipua masennukseen, vaan ymmärtää, että koska useimmiten meidät enemmän tai vähemmän väärinymmärretään, on parempi puhua mahdollisimman selvästi ja vielä varmistaa jotenkin, että viesti on mennyt perille. Etenkin sellaisten ihmisten kanssa, joita emme tunne ja sellaisten viestien kohdalla, joiden ymmärtäminen olisi tärkeää, ei kannata jättää liikoja sattuman varaan.

Jos joku ei ymmärrä vihjauksiamme, ei vika todennäköisesti ole vastaanottajan, vaan viestinnän. Ei viestin lähettäjän, ei sen vastaanottajan vaan viestin sinänsä. Kehittäkäämme siis viestintää, älkäämme lyökö vastaanottajaa.

Vai oliko Wiio väärässä? Onnistuuko sinin viestintäsi aina? Epäonnistuikohan minun viestintäni nyt? Vai pääsikö käymään sattuma?

6 kommenttia:

  1. Tämähän tavallaan helpottaa sosiaalisissa tilanteissa syntyvää stressiä ja ahdistusta. Siis jos asian miettii siltä kannalta, että ihan sama mitä sanoo, koska ei sitä ymmärretä sataprosenttisesti kuitenkaan.

    Sisältöä ei siis kannata liikaa hioa, kunhan sanoo jotain, ja ehkäpä vielä mahdollisimman yksinkertaisesti. Mitä lyhempi lause tai vähemmän sanoja, sitä vähemmän väärinymmärryksen mahdollisuuksia.

    VastaaPoista
  2. AP, tavallaan juuri näin. Sen voi ottaa rohkaisuna, että koska kaikki viestinä on ohimenevää ja viestin väärinymmärtämisen todennäköisyys ei viestin loputtomalla hionnalla juurikaan vähene, ei kannata liikaa murehtia.

    Itse suuresti kieltä, viestintää ja ovelia sanaleikkejä rakastavana ihmisenä pitäisin sitä suurena tragediana, jos tämän viestin pohjalta kaikki alkaisivat viestiä mahdollisimman lyhyin ja yksinkertaisin lausein. Huomautan, että saattaahan olla, että monipolvisen lauseen viesti meneekin perille paremmin! Mitä vähemmän sanoja, sitä useammalla tavalla asian voi tulkita (epäilemättä etenkin kaltaiseni ylianalyyttinen nainen... :D).

    Mutta toisaalta. Rikas kieli ja ihastuttavat nyanssit eivät tarkoita välttämättä monimutkaisia ja turkasen pitkiä lauseita, vaan jokainen puhuja on omalla puheen tavallaan viehättävän uniikki.

    Ja takaisin kommenttiisi: Olen samaa mieltä siitä, että omasta viestinnästään ei kannata ottaa kohtuutonta stressiä. Omaa viestiään voi kuitenkin täydentää, täsmentää ja korjata, jos vastapuolen reaktio vaikuttaa siltä, ettei viesti mennyt perille aivan toivotulla tavalla. Tästä syystä tosin internet- ja puhelinviestintä on niin vaikeaa, kun ei voi alkuunkaan nähdä, miten vastaanottaja reagoi.

    Siksi kai meillä on nämä hymiöt. :)

    VastaaPoista
  3. Hmmh, tämä kirjoitus ykitti mäsäksi lähes kaiken, mitä mulle on kaikenlaisilla vuorovaikutuksen kursseilla opetettu (lue:Mäkkärin esimieskurssi.) Niillä olen oppinut, että jos viesti ei mene perille, niin vika on viestijässä.

    Pomo "Laske salin tuolit"
    Duunari "Niitä oli 27 ja kolme sohvaa"
    Pomo"..."

    VastaaPoista
  4. maikkis, heh. No tuota. Viestijässä ja vastaanottajassa on vika, jos he tahallaan lähettävät tai vastaanottavat viestin väärin. Viestin lähettäjän viaksi siis voidaan katsoa se, jos hän ei yritä kommunikoida niin, että viesti todennäköisimmin menee perille. Mutta paljolti kohina tulee ihan muualta, kuin viestin lähettäjästä. :)

    VastaaPoista
  5. Pieni osanen viestinnästä varmastikin epäonnistuu joka tapauksessa, mutta ratkaiseva osa viestistä kulkee kohinasta riippumatta perille - ellei signaali katkea matkalla täysin (esim. äkillinen melu).

    Viestin vastaanottajalla tässä on tärkein rooli parsia saapunut sanoma. Ei riitä, että vastaanotettu viesti on itselle ymmärrettävässä muodossa, vaan viestin täytyy olla mahdollisimman tarkka jäljennös siitä, jollaisena se oli lähetyshetkellä. Näin maksimoidaan viestinnän hyötysuhde ja vältytään tarpeettomalta viestin toistolta.

    Jos sanon, että valtaosa kaloista ei osaa uida ja kuulija ymmärtää puheesta kaikki sanat (data), mutta ei ymmärrä, mitä tarkoitan sillä (informaatio); onko viestintä epäonnistunut?

    Tätä miettiessä tulikin aika kohiseva olo. :-)

    VastaaPoista
  6. Niko, se on totta, että valtaosa viestistä kulkee perille.

    Tulkinta viestin merkityksestä saattaa kuitenkin vaihdella, vaikka viesti tulisi datan osalta virheettömänä perille. Sanat kantavat muassaan kirjaimellisen merkityksen (denotaatio) lisäksi mielleyhtymiä, sivumerkityksiä (konnotaatio). Nämä konnotaatiot vaihtelevat ihmisestä, sukupolvesta ja kulttuurista toiseen ja niiden vuoksi kaksi ihmistä saattaa tulkita saman lauseen hyvin eri tavoin.

    Tästä syystä vastaanottajan täytyisi osata parsia saapunut sanoma paitsi datan, informaation myös sävyn osalta, jotta väärintulkinnan mahdollisuus olisi paljon pienempi.

    On hyvä kysymys, onko viestintä epäonnistunut, jos kuulija kuulee vaan ei ymmärrä. Mitä mieltä sinä olet?

    Minä kohtasin kohinaa tänään kolmioleipähyllyllä. Tuijotin pää kenossa kolmioleipää, jonka ilmoitettiin olevan.

    Tonnikala-
    marinoitu punasipuli

    Siis punasipulia marinoituna tonnikalalla?

    Vähäkohinaista päivänjatkoa!

    Liis

    VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails