keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Voikkonä olla?

Alaks olee?:n yksivuotispäivä lähestyy uhkaavasti. On aika palata alkutekijöihin ja miettiä, mitä tämän blogin nimi oikeastaan tarkoittaa. Nimi syntyi yhteistuotoksena ystäväni Hannan kanssa ja se oli mielestäni erinomainen tiivistys siitä, mistä tässä on kysymys: ihmisistä, niiden kanssa olemisesta, kaveruuden ja ystävyyden etsinnästä. Alaks olee? tarkoittaa kuitenkin yhden mielestä yhtä ja toisen mielestä toista.

Minun nuoruudessani kysyttiin ”Alatko olee mun kaa?”, kun oltiin superihastuneita ja haluttiin seurustella (eli hengata niin kuin teinit nyt hengaavat). Näin siis Kainuussa. ”Alaks olee” on ollut seurustelu-tiedustelu ainakin Keski-Suomessa ja nykyisillä asunsijoillani Hämeessä. Samaa huudeltiin myös Helsingissä ja Jyväskylässä, tiesivät Facebookin puolella olevaiset kertoa. Savolaiset sen sijaan väittivät, ettei ”Alaks olee” tarkoittanut heidän murteessaan mitään.


Jos taas etsi leikkikaveria, Kainuussa protokolla oli kysyä ”Voitko olla tänään?”. Näin on ollut myös Tampereella ja Lahdessa. ”Voitko olla” –kutsun tunsivat myös savolaiset, heillekin kyseessä oli lause, jolla leikkikavereita etsittiin. Raahelaiset ja oululaiset sen sijaan ovat ihan oma lukunsa, he kysyivät leikkimään sanoen: ”Alakkonä mua?”

Olen kokoajan kirjoittanut, että kysyttiin näin ja sanottiin näin. Mutta voihan olla, että vieläkin kysytään noin. Kysytäänkö?

Jännää on, että vaikka sanamuodot vaihtelevat, ”oleminen” viittaa joka tapauksessa lasten väliseen kanssakäymiseen, sekä ystävyyteen että seurusteluun. ”Alaks olee?” on siis enimmäkseen tarkoittanut seurustelupyyntöä, mutta ehkä nykyaikana voimme vähän taivutella mutkia ja todeta, että ”Alaks olee” ilmentää yhtä kaikki halua tulla lähemmäs, oppia tuntemaan, välittää ja olla välitetty.

Mitä sinulle tarkoittaa Alaks olee?

Ps. Olemisesta puheen ollen, Alaks olee?:n Facebook-sivu on saavuttanut sata tykkääjää, eli ainakin 100 ihmistä on alkanut olee! Suurinta mahtavuutta. <3
Pps. Hyvää eilistä syntymäpäivää, äiti!

4 kommenttia:

  1. Vanhoina hyvinä aikoina Satakunnan sydämessä "Alaks olee?" oli nimenomaan ihastukselle osoitettava kysymys. "Ollaaks tänää?" oli kysymys kaverille, jos halusi tehdä jotain koulun jälkeen tms.

    VastaaPoista
  2. Kiitos lapsi !

    Karjalaiset eivät varmaan käyttäisi noin suoria kutsuja leikkiin tai seurusteluun, jotain kiertoilmaisua käytettäisiin. Kuten että, onks siulla mitään tekemistä tänään...onko viikonloppusuunnitelmia...kato, miulla on uusi nukke/auto...tiiän yhen kivan kuralätäkön tuolla. Ja siitä pitää sitten toisen älytä, että se on Kutsu. Äiti

    VastaaPoista
  3. Heinolassa kysytaan, etta "voiksä olla?" Niin kysyttiin yli kymmenen vuotta sitten kun olin itse lapsi ja 12 vuotiaalta pikkuveljelta on varmistunut, etta kysytaan edelleenkin.

    VastaaPoista
  4. Sara, ihana kuulla, että voiksä olla ja sen johdannaiset elävät vieläkin! :)

    VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails