1) Stalkkaus vie kaiken löytämisen riemun
On äärimmäisen tylsää oppia kaikki tietämisen arvoinen toisesta Facebookin kautta. Se tekee hankalista kahvikuppitreffeistä entistäkin hankalampia, kun toiselta ei voi edes kysellä mitään. Tuntuisi hoopolta esittää tietämätöntä tutustumisen kohteen musiikkimieltymyksistä, jos on stalkannut ne jo etukäteen.
2) Stalkkaus luo vääriä mielikuvia
Luemme yksittäisiä tiedonjyviä ja vedämme niistä omat johtopäätöksemme. Johtopäätökset voivat olla radikaalistikin vääriä. Hylkäämme ehkä kiinnostavia ihmisiä heppoisin perustein tai luomme pilvilinnoja, joista tulemme alas polvet mustelmilla. Lisäksi on aina olemassa vaara, että Ville Virtasen tietoja kaivaessaan saakin käsiinsä väärän Ville Virtasen edesottamukset.
Kuva: Jesse757 |
3) Stalkkaaminen voi mennä yli
Entiset puolisot, työkaverit, kiinnostavat ihmiset. Kaikkien noiden tekemisten seuraaminen voi mennä äärimmäisyyksiin. On oikeasti parempi olla tietämättä kaikkea, kuin esimerkiksi kiduttaa itseään entisen puolison pariutumisuutisilla. Parempi elää omaa elämäänsä kuin toisten.
4) Stalkkauksesta voi jäädä kiinni
Mikään ei huuda lujempaa "epätoivoinen friikki" kuin laajamittainen stalkkaus. Ei ole ihan tervettä onkia Internetistä kaikkea sitä, mikä toisesta on esiin ongittavissa. Stalkkaus ei ole romanttista tai kiinnostunutta, se on epäilyttävää tai jopa ahdistavaa. Kohde tuskin arvostaa sitä, että toinen tietää itsestä kysymättä suurin piirtein kaiken.
5) Stalkkaus ei johda mihinkään
Toisesta voi tietää ummet ja lammet, mutta ellei tuo toinen ole kertonut noita asioita itse, ei niistä ole juuri hyötyä. Jakamaton tieto ei vahvista ystävyyttä, ei synnytä luottamusta, ei herätä keskustelua. Jos kaiken tuon olisi kysynyt itse, olisi toiseen ehtinyt jo syntyä jonkinlainen suhde.
Nyt yritän jo etukäteen vastata muutamaan oletettavaan vasta-argumenttiin.
Kyllä, jokainen meistä on ihan itse laittanut tiedot itsestään tuonne jonnekin ja kenellä tahansa on oikeus ja mahdollisuus ne sieltä etsiä. Ei ongelma olekaan siinä, että etsii toisesta vapaata tietoa vaan siinä, ettei tuota tietoa hankita keskustellen, tutustuen, toisesta oppien.
Kyllä, on myös hyvänlaista stalkkaamista. On mielestäni ihan ymmärrettävää esimerkiksi yrittää ottaa selvää, onko toinen parisuhteessa ennen kuin tätä pyytää treffeille. Osalle se voi olla riittävä kynnystä madaltava tekijä ja se heille suotakoon. Jännitystä tästä tavasta kyllä puuttuu, mutta sitähän eivät kaikki niin kaipaakaan.
Kyllä, on eri asia etsiä esimerkiksi tulevan työntekijän tietoja. Tästä on puhuttu ennenkin. Minun mielestäni tulevan työntekijän stalkkaus olisi ihan ok, mutta se on sitten ihan lailla kielletty. Kai tässäkin joku logiikka piilee.
Kyllä, stalkkaus on negatiivisesti värittynyt verbi (to stalk = vaania, väijyä, kytätä, seurailla). On myös ihan tavallista uteliaisuutta ja kiinnostumista, joka voi ilmetä toisen googlettamisena. Olen kuitenkin edelleen, jälleen ja taas sitä mieltä, että jos on kiinnostunut toisesta, on parempi mennä ja kysyä henkilöltä itseltään.
Kyllä minäkin stalkkaamiseen välillä sorrun. En kuitenkaan ole siitä ylpeä ja pyrin sitä tietoisesti välttämään. Stalkkaatko sinä? Rohkenetko tunnustaa?
[Toim. huom. Puhun nyt Internet-stalkkauksesta. Puskassa kykkiminen ja toisen vahtaaminen lienee itsestäänselvästi hämärää ja vähintäänkin epätoivoista hommaa?]
Välillä stalkkaan hitusen. En niin paljon kuin silloin kun sosiaalisen median uutuuden huuma sai koluamaan Internetin syövereitä (ihan) liikaa.
VastaaPoistaSitä ei sittenkään ole niin eeppiset kansallisen turvallisuuden nimissä -vakoilukuviot kenelläkään että olisi syytä syynätä ihmisiä kauttaaltaan internetin stalkninjana.
Ja kuten osoitit, paljon hauskempaa kun ei stalkkaile. Mutta tuleehan niitä relationship-statuksia yms. toisinaan vilkaistua. Tai jotain muuta pientä pientä. Valokuva siellä, ohhoh-mitenkäs ne nuokin kaverin kaverit toisensa tuntee-tieto täällä.
Ja ei ihminen internetissä ole, vaan siellä minne hiiren napit ei yllä. Vaikka kuinka paljon löytäisikin tietoja, vaikkapa ihmisen itse niitä tyrkyttämiä, niin ei sitä vielä tunne toista ihmistä sillä lailla. Tai ainakin itse olen pitänyt isollakin vaivalla huolen ettei kukaan minusta juuri mitään tiedä (kulissit vain), netin kautta ainakaan.
Tähän voisi liittää erään How I Met Your Motherin jakson, mutta en ehdi nyt sitä etsiä.
VastaaPoistaLiika stalkkaus kyllä menee jo kammottavan puolelle, mutta täytyy myöntää, että kuulun varmaan siihen ihmisryhmään, joka stalkkaa normaalia enemmän... Johtuu varmaan järkyttävästä uteliaisuudestani ja tiedonhalustani. Netin kautta on vain niin helppo tutustua ihmiseen pinnallisesti! Onneksi osaan esittää yllättynyttä, jos sitten saankin ihmisestä tietää häneltä itseltään jotain, jonka jotain kautta jo tiesin.
Pakko myös myöntää, että olen säilyttänyt Facebookissani joitain ihmisiä esim. yläasteajoilta, joiden kanssa en enää tekemisisissä ole, mutta haluan ns. stalkata heitä. Heillä on kiinnostavia kuvia tai hauskoja tilapäivityksiä, jolloin en vain halua painaa sitä Poista-nappia kaverilistalla.
Siispä en halua tuomita stalkkausta. Joskus siitä voi olla hyötyäkin. Toisin kuin tästä kommentista...
Pertti, monia hyviä ajatuksia. Erityisen paljon pidän lauseesta: "Ei ihminen internetissä ole, vaan siellä minne hiiren napit ei yllä." Saanko lainata sitä Facebook-sivulla?
VastaaPoistaAnni-Maria, ehditkö nyt? :) Ja sitäpaitsi kommentista on hyötyä aina! Mitä enempi, sitä enempi. Ei kaikki stalkkaus ole pahasta ja se on kyllä taito, että osaa näytellä yllättynyttä. :D Kunhan välillä kysyt siltä stalkkauksen kohteeltakin, että kuka se oikein on ja mitä sille kuuluu, niin sulla tuntuu olevan homma ihan hallussa.
Kiitos Elisa. :)
VastaaPoistaSaat lainata toki jos tahdot.
Erittäin hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus jälleen! Erityisesti tuo viides kohta oli mielestäni todella hyvä huomio. On tosiaan eri asia jakaa ja selvittää tietoja (yksisuuntaisesti) vaikkapa facebookissa kuin jakaa kokemuksiaan todellisessa vuorovaikutuksessa.
VastaaPoistaVoisin myös yhtyä suurelta osin Anni-Marian kommenttiin. Erityisesti facebookissa seuraan "kavereideni" toimintaa enemmän kuin mitä tiedän siitä todellisessa elämässä (siis tarkoitan netin ulkopuolella - onhan netin käyttökin todellista elämää, mutta helpompi puhua näin). Minulla on myös kavereina monia sellaisia, joiden kanssa en muuten ole enää ollenkaan tekemisissä, mutta välillä saatan seurata heidän juttujaan tai katsella kuviaan. Lisäksi joskus tulee katsottua myös sellaisten henkilöiden profiileja, jotka eivät ole edes kaverilistallani, mutta jotka ovat kuitenkin jollain tavalla puolituttuja.
Suurin syy tällaiselle stalkkaamiselle on vain kiinnostus tai se, että toisen kiinnostuksen kohteita tai tekemisiä on helpompi seurata internetin kautta. Itselläni tämä johtuu aika paljon myös ujoudesta ja siitä, että en ehkä uskaltaisi tai edes osaisi kysellä näitä asioita henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa. Kirjoituksessa oli kutienkin hyviä pointteja siitä, kuinka todellinen vuorovaikutus voisi olla suhteen kannalta paljon antoisampaa.
Juu, nyt ehdin! Viimeksi olin juuri lähdössä koulusta, nyt sitten on niin tylsä tunti, että harrastan tässä samalla tuntemattomien ja tutumpien stalkkausta blogien muodossa :-)
VastaaPoistahttp://videobb.com/watch_video.php?v=mENdPUUhkvUe Toivottavasti linkki toimii. Seiskatuokkarin kuudes jakso Mystery vs. History.
Anni-Maria, ah se onkin hyvä jakso! Suosittelen kaikkia katsomaan sen. :) Blogistalkkausta sijaan kannatan aina! :D
VastaaPoistaAnne, on vielä selvä ero siinä, että tutustuu netitse stalkaten kuin että pysyttelee toisen elämästä kärryillä netitse. Näistä jälkimmäinen ei mielestäni ole niin paha kuin ensimmäinen.
VastaaPoistaEnkä siis kaikkea stalkkaamista muutenkaan tuomitse, ymmärrän, että on esimerkiksi todella ujoja ihmisiä. Ei se kuitenkaan tilannetta varsinaisesti paranna, että toiseen tutustuu netissä. Ehkä se kynnys nousee entisestään vielä korkeammaksi, jos oppii, että toinen on ainakin nettiprofiilin perusteella huipputyyppi? Ei uskalla sitten sanoa sitäkään vähää?
Aliisa, aivan, hyvä pointti tuo erottelu. Omalla kohdallani muiden tekemisten seuraaminen on ehkä enemmän tuota toisen elämästä kärryillä pysymistä. En siis varsinaisesti stalkkaamalla (ainakaan tarkoituksellisesti) seuraa ketään tiettyä henkilöä, mutta kuitenkin ainakin omalla kohdallani tällainen toisen elämän seuraaminen on aika yksisuuntaista eikä usein perustu netin ulkopuolisen elämän vuorovaikutukseen.
VastaaPoistaJoka tapauksessa hyviä huomioita kaikki kohdat tekstissäsi!
Anne, kiitos palautteesta. Tuntuu tosi kivalta! :)
VastaaPoista