torstai 30. syyskuuta 2010

Lakkojen lokakuu!

Ihana Hanna haastoi eilen blogissaan Jokapäiväistä leipää lukijansa karkkilakkoon. Minäkin rupesin, koska yhdessä kärsiminen on solidaarista puuhaa. Ruvetkaa tekin! Siinä lakkotunnelmiin virittäytyessä tulin myös ajatelleeksi ihan omaa lakkoa. Nimittäin. Kun olimme ulkona ystäväni Mikon kanssa tiistai-iltana, tulimme puhuneeksi hymiöistä. Mikko ei ole eläessään käyttänyt ainoatakaan hymiötä, ei yhtäään kaksoispisteen ja kaarisulun yhdistelmää keskusteluunsa upottanut. Ja painokkain äänensävyin hän kertoi minulle, miten paljon hymiöiden viljely köyhdyttää kieltä ja ilmaisua.


Yhteinen ystävämme on ihastuttava suomen kieli, joka on ilmaisuvoimainen ja kaunis. Eihän sitä sovi köyhdyttää! Näin ollen haastan teidät kaikki mukaan HYMIÖLAKKOON! Ei siksi, ettenkö haluaisi teidän hymyilevän. Vaan siksi, että on aika haastaa aivot keksimään ja käyttämään hyödyksi vaihtoehtoisia ja parempia tapoja ilmaista itseään. Ja nyt sitten kuulen korvissani ääniä, jotka kysyvät, että ”ai niinku mitä muka?”. No esimerkiksi:

Kielelliset vastineet: Höh! Mitäää? Woot? Eikä! Mahtavuutta! Oijoijoijoijoi! Höpönlöpön. Lälläslää! Hihii. Iiiiiiih, ihana. Voi että oon mielissäni. Tykkään susta ihan kauheasti. Ihan hölmöä. Polijä! No niin just. TÄH??!? Ja sille joka ajattelee, että onko nyt Woot? sitten parempi kuin hymiö, sanon, että nämä ovat vain pikakorvikkeita. Ajatelkaa vaikka paljonko kaksoispiste-kauttaviivaa saa lämpimämmäksi, kun sen tilalle kirjoittaa: "Voi ei, onpa ikävä kuulla. Olen pahoillani. Todella kurjaa."

Korostukset: Eli lihavoinnit, kursivoinnit ja
alleviivaukset. Lihavointi ja alleviivaus toimivat myös Facebookin chatissa tähdillä ja alaviivoilla. Niillä saa mukavasti painotuksia normaaliin tekstiin. Ihan niin kuin CAPS LOCKILLAKIN, jonka käyttöön kuitenkin suosittelen harkintaa. Myös välimerkkejä voi käyttää kekseliäämmin. Joskus pelkkä ylimääräinen huutomerkki saa paljon aikaiseksi.

Hekottaminen: Hehehhehhehehehihihihihohohhooohoohooo! Hihittäminen ja muu iloitseminen ei suinkaan ole kiellettyä.

Ja sitten jos iskee ihan kauhea hymiöhimo, kädet täristen on sortumaisillaan, melkein jo tapailee kaksoispiste-näppäimen reunaa, näkee unia O-kirjainten ja alaviivojen yhdistelmistä, ei millään voi enää elää ilman yläväkäsiä, niin sitten voi käyttää korvikehoitona kuvalinkkejä. Onko nyt vähän paljon kivempi nähdä kuva kuin kaarisulku?

Kuva: Pacdog

Joten siskot ja veljet, liityttekö rinnalleni hymiöttömän lokakuun rintamaan?

PS. Alaks olee? on nyt myös Facebookissa! Käykää ihmeessä tykkäämässä. Facebookin puolelle tulee pienempiä ystävyyshuomioita ja muuta jännää jännän äärelle eksyttäessä.

15 kommenttia:

 1. Aiheeseen aavistuksen sopivat One Photo Reviewsit, jossa mies yhdellä kuvalla arvostelee elokuvan. Kuva kun kertoo enemmän kuin tuhat sanaa tai kaksi merkkiä.

  VastaaPoista
 2. Lähdin jo mukaan karkkilakkoiluun, mutta tosiaan vain joulunpyhiin saakka... Ja ajattelin myös samalla lakkoilla kanssasi tuossa hymiöasiassa, koska olen erittäin kova viljelemään niitä joka väliin. Melkeinpä väittäisin, että tuo hymiölakko voi olla vielä kovempi paikka kuin karkkilakko... Katsotaan.

  VastaaPoista
 3. HA!

  En ala! Mä tykkään hymiöistäni. Vaan on toisinaan kiireessä tekstin ilmaisuasussa parantamisen varaa, kyllä.

  Mutta lupaan tänne kommentoida ahkerammin ja ainakin tämän loppuvuoden ajan kommentoidessani en hymiön hymiöö tänne lisää! Heh!

  VastaaPoista
 4. Hanna, todellakin! Tuolla on vaikka miten vinkeitä naamoja linkitettäväksi, jos kuvallista tukea tekstilleen kaipaa.

  Susanna, jee! Hymiölakko on mulla ainakin vain lokakuun. En mä halua hymiöitä lakkauttaa vaan tällä lakolla saada vaan ihmiset kiinnittämään huomiota siihe, miten kaikilla muilla tavoin itseään voikaan ilmaista. Ei tarvitse tekstiään aina niillä keltaisila palleroilla rei'ittää.

  Mikael, no et sä nyt mikään ylihymiöitsijä ole muutenkaan. Mutta vapaaehtoistahan tämä tosiaan on. Hih. Sen sijaan lupaus kommentoida ahkerammin saa minut hymyilemään niinkuin tää! Ja lokakuun jälkeen saat laittaa hymiöitäkin, lupaan sen.

  En minäkään hymiöistä aio luopua, aion vaan kuukauden verran kiinnittää huomiota hymiöitsemiseeni. Ja olla luova. Ja katsoa Internetin ihmemaasta lukuisia nauravien ihmisten kuvia, linkittääkseni niitä.

  VastaaPoista
 5. Mä sanon että kohtuus kaikessa, puhuttiin sitten karkista tai hymiöistä. Minusta hymiö on aivan loistava keksintö, sillä se tuo puheviestintään oleellisesti kuuluvat ilmeet kirjoittamiseen, jolloin tekstistä tulee "kirjoitettua puhetta".

  Mutta jos lakkoon ryhtyy, niin hymiöt pitää tosiaan korvata jollain: muuten vaikkapa sarkasmiksi tarkoitettu heitto voidaan ottaa tosissaan. "Ehe Ehe" on toki yksi konsti.

  VastaaPoista
 6. Oho, kirjotinks loppuvuoden? Loppukuukauden!

  Toinen on sitten tämä puhekielinen kirjoitus vs. kirjakieli. Mä yritän luovia nätisti välimaastossa facebookissa/qaikussa/blogikommenteissa, mutta blogitekstin kirjoitan yleensä kirjakielellä. Toisinaan jotkin lauseet vain tuntuvat paremmilta puhekielisinä;

  Niinku VAUDE tätä sinistä taivasta ja oransseja puunlatvoja! Uuh. Ei ole parempaa keliä avata tiliä pankkissa!

  VastaaPoista
 7. ultrix, tottakai kohtuus. Mutta lakon idea onkin siinä, että kun jostain kieltäytyy, tulee arvioineeksi uudelleen käyttöään ja muita vaihtoehtoja. Lakon jälkeen kohtuus on myös helpompi ylläpitää, näin väitän.

  Mikael, pöhkö, kompastuit omiin nauhoihisi nyt tuon ajatustypon takia. Hehee. Samalla toimintaperiaatteella tuon puhe- ja kirjakielen välimaastossa seilaan minäkin. Artikkelit (olivatpa ne sitten blogia tai mitä muuta tahansa) vaativat aikalailla kirjakielen tai ainakin erittäin hyvän yleiskielen. Puhekieli soveltuu keskustelemiseen. Vaikka pahimmat puhekielen ruokottomuudet karsiutuvat melkein kuin itsestään, kun itseään ilmaisee kirjoittaen. Paitsi kun vetää rivi äksdeetä putkeen.

  Täälläkin usvan takaa paljastui täydellisen sininen taivas ja oranssien lehtien pilkuttamat kadut. Puissakin on vielä loistoa kerrakseen. Ihanaa.

  VastaaPoista
 8. On se vaan ihan eri ilmaista itsensä :) tai vaikka näin. Toki tässäkin pitää käydä katsomassa mikä tunnetila mahdollisesti oli kyseessä, mutta... [aseta tähän olkien kohautus].

  VastaaPoista
 9. Hanna, sepä se. Se vaatii viitseliäisyyttä. Mutta eikö lakossa juuri ole kysymys siitäkin, että pitää vähän viitsiä. Karkkilakossa syrjäytetään se helppo karkkihyllykierros siten, että mietitään vaihtoehtoista hyvää, kuten leipomista, kuivattuja hedelmiä tai vaikka rahkaa.

  VastaaPoista
 10. No joo. Mä voin ainakin yrittää liittyä tukilakkoon, mutta en lupaa onnistua. Pikaviestimissä ja tekstareissa ilmettä ei voi sillä tavalla näppärästi linkittää kuvana. Hannan karkkilakkoon en lähde, koska syön nykyään muutenkin niin harvoin mitään karkkia.

  •ilme•

  VastaaPoista
 11. mtarvainen, mäkin tykkään susta. Mut kyllä mä tiedän, että sä olet hymiöiden mies!

  VastaaPoista
 12. :p ;) :o
  ja ihan vain siksi ettei ole lokakuu

  VastaaPoista
 13. Teemu, hyvä huomio. Vielä on pari tuntia aikaa hymiöidä. Sikäli mikäli siis lakkoilee kanssani. Mä olen jo harjoitellut tänään. Se alkaa sujua pikkuhiljaa.

  VastaaPoista
 14. No niin. MARRASKUU :^DDDDDDDDDDDDDD

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails