keskiviikko 26. toukokuuta 2010

5 tapaa aloittaa keskustelu tienristeyksessä

Vieraille ihmisille puhuminen on minulle melko helppoa. Kaikille se ei sitä kuitenkaan ole ja siksi ajattelinkin stressaavan esseerupeaman keskellä viihdyttää itseäni ja teitä viidellä esimerkillä, kuinka vaikka tienristeyksessä voi tutustua uuteen ihmiseen.

1. Auttaminen

Jos näkee jonkun tuhansien kantamusten kanssa, voi aina tarjoutua avuksi. Siinä tulee paitsi kuitattua päivän hyvä työ myös vaihdettua sana tai pari. Rotvallin reunaan lastenvaunujen kanssa juuttunut äiti ottaa varmasti ylimääräiset kädet ilolla vastaan, papat ja mummot tarvitsevat välillä tukevaa käsiparia tienylitykseen, ihmiset pudottelevat omaisuuttaan pitkin pientareita ja perään rientäminen saattaa poikia hymyn lisäksi myös keskustelun. Itse avustin viikonloppuna miestä, jonka lastenrattaat olivat juuttuneet hiekkaan ja joka toisella kädellä lastaan kantaen ei saanut niitä yksin liikkumaan. Siinä tuli vaihdettua sitten muutama sana kiitoksen ja ”eipä kestä”:n lomassa.

2. Kysyminen

Ei ole väärin esittää tietämätöntä (tai turistia) ja kysyä reittiä, bussiaikataulua, kelloa tai päivämäärää. Viimeisin herättää vähintään hilpeyttä ja mahdollisesti uteliaisuutta, varsinkin jos jatkokysymyksenä tiedustelee kaupunkia, maata tai osa-valtiota.

3. Tikusta asiaa

”Olenko se vaan minä, vai tuntuvatko nämä jouluvalot lisääntyvän vuosi vuodelta kuin kaniinit?” ”Miten se lumi tänäkin vuonna yllätti kaikki autoilijat tällä tavalla?” ”Satuitko lukemaan [lisää oman paikkakuntasi lehden nimi tähän] artikkelin, jossa…” ”Jos minä harhautan feissaria tältä puolelta, niin sinä pääset karkuun siltä puolelta.”

4. Kehuminen

Ihmiset ovat kauniita, niillä on päällään hauskoja vaatekappaleita, kekseliäitä t-paita sloganeita, oman lempibändin pinssejä ja milloin mitäkin, mistä voi virittää keskustelua. ”Anteeksi, mutten voinut olla huomaamatta, että sinullakin on Kissapuhelimen t-paita.” ”Oletko katsonut How I Met Your Motheria, vai onko sinulla muuten vain keltainen sateenvarjo?”(Linkki spoilaa.) ”Minusta sinulla on kivat kumpparit. Mistä olet ne löytänyt?”

5. ”Anteeksi, mutta ollaanko me tavattu?”

Jep. Kuulostaa kliseeltä, mutta se toimii. Siihen voi sitten soveltaa ihan mitä vaan. ”Näytät niin tutulta, että oletko lähikauppani kassaneiti?” ”Musta tuntuu, että me oltiin samoissa juhlissa viime lauantaina.” ”Ollaanko me oltu samalla luokalla ala-asteella?” ”Olen melko varma, että näin sinusta unta viimeyönä.”

Näillä saa keskustelun ainakin alkuun ja siitä se tutustuminen alkaa. Kannattaa tietenkin vähän tarkastella, onko toinen osapuoli vastaanottavaisen näköinen. Hupun sisään kaivautunut ja iPodin kuulokkeet korvakäytäväänsä survonut lompsija ei varmaankaan lähde yhtä helposti keskusteluun kuin kaupungin äänimaailmalle itsensä altistanut ympärilleen katselija.

Vieläkö keksitte muita esimerkkejä? Millaisia kokemuksia tienvarsirupattelusta teillä on?

10 kommenttia:

 1. Haa haa - parhautta on reissatessa kun pääsee kaupassa kysymään; mikä valuutta tässä maassa käy?

  VastaaPoista
 2. Oi, tuo onkin hyvä! Harmi vaan, että EU on tuhonnut tuon ilon valtosasta Eurooppaa.

  VastaaPoista
 3. Aliisa eihän tuo estä kysymästä :D

  VastaaPoista
 4. Hanna, harvinaisen hyvä pointti. :D

  VastaaPoista
 5. ei vitsit toi feissariläppä olis loistava iskurepla! kiitos tästä!

  VastaaPoista
 6. Heh, tuossa joitakin viikonloppuja sitten lampsi eräs nuorimies Nekalassa kaupungista poispäin ja kysyi joltain vastaantulijalta, että "missä on keskusta, mä heräsin täältä äsken". :D Eikä ollut edes eka kerta samassa paikkaa, kun joku eksynyt etsii keskustaa! Ja siitä kohtaa sentään näkee suoraan Tampere-talolle...

  VastaaPoista
 7. tänään tarjosin seittemänkymppiselle rita-mummolle dösäpysäkillä mansikoita ja keskustelimme sitten jokusen kymmentä minuuttia maailmanmenosta keskellä kiireistä corkia. :) aattelin että nyt ois aliisa ylypee

  VastaaPoista
 8. Aliisa on YLYPEE! Parhainta juttua tämmöset.

  VastaaPoista
 9. Onnea jo viidestä hienosta bloggaaja-kuukaudesta!

  Multa kysyttiin eilen tietä, mutta se ei sitten kuitenkaan johtanut mihinkään syvällisempään, oli herra niin kovin kiireessä.

  Mutta en ihan äskettäin olis osannu arvata päätyväni neuvomaan liettualaiselle taksikuskille tietä omilla nurkillani Vilnassa! Oikea tiekin löytyi.

  VastaaPoista
 10. Kiitos, Mikael. Multa kysysttiin reittiä Lontoossa, kun olin ollut maassa viisitoista minuuttia. Ja kyselijät olivat Skotteja. Se tuntui jotenkin kivalta. Parempi olisi tietenkin ollut, jos olisin osannut neuvoa. Sä olit siis parempi tienneuvoja kuin minä. Hih.

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails