maanantai 26. heinäkuuta 2010

Vähemmän murheellisia lauluja!

Selailin iltani ratoksi Kemikaalicocktail-blogia ja törmäsin kirjoitukseen Nooran turhautumisesta suomalaista oman navan tuijottelua ja rahan valtaa vastaan. Kuten Noora tekstissään toteaa, Suomi on kallis maa ja siksi täällä on tahkottava rahaa pärjätäkseen. Mutta valitettavan monella yksilöllä pelkkään selviytymiseen tähtäävä rahanhankinta valtautuu ja lopputuloksena on ahnehtivaa minäminäminä-kulttuuria, jossa ihmisen arvo mitataan laajakuvatelkkarin tuumista. Katse kääntyy sisäänpäin, arvot vinksahtavat ja samalla unohtuu toinen ihminen.

Nooran bloggauksessa mainittiin esimerkiksi ihmisten tyhjänpäiväinen kitinä keikkajulisteiden liimaamisesta, kun olennaisempaa olisi keskittyä siihen, että ihmisillä olisi oikeasti hyvä olla elinympäristössään. Kaikilla ihmisillä, ei vain rikkailla ja kultalusikka kourassa syntyneillä. Nooran toiveista minua lämmitti eniten ajatus siitä, että ihmiset auttaisivat enemmän toisiaan oman edun tavoittelun sijaan. Ja tätä voi toteuttaa pistämällä hyvä kiertoon ja tekemällä ystävyyden tekoja.

Kuva: Akuppa

Ystävyyden teoista kuulin eilen iltaa istuessani fantastisen jutun. Ystävilleni oli tullut vieraita Ranskasta ja tehdäkseen jotain suomalaisella tavalla eksoottista, olivat he menneet saunomaan Rajaportin saunalle. Kesken pihajäähyttelyn oli tuntematon nainen kysynyt eräältä seurueen ulkomaanelävältä, että saako hän hieroa tämän selkää, kun tämä näyttää kireältä. Eikä muuta. Ei palkkaa, ei ehdotteluja, ei vaatimuksia, ei taka-ajatuksia, ei mitään. Hän hieroi miestä aikansa ja lähti sitten eteenpäin. Ulkomaanelävä oli tästä tempauksesta koko illan riemuissaan. Ja miettikäähän hetki, että millaisia terveisiä hän kertoo Suomesta kotimaassaan. Ei kovin murheellinen laulu.

Vaikka toisten auttamisen olisi syytä kattaa muutakin kuin satunnainen selkähieronta, on tämä taas yksi esimerkki siitä, miten ystävyyden teoilla saadaan tästä maailmasta paljon parempi paikka olla. Vaikka ystävyydellä ei ratkaista kaikkia maailman ongelmia, ei sillä niitä selvästi lisätäkään. Ystävyys on ilmaista, ystävyys ei tue kapitalismia, ystävyys ei seuraa vuosi-indeksejä tai valuuttakursseja, ystävyys on ehtymätön luonnonvara, ystävyys ei tuhoa otsonikerrosta, ystävyys ei kuormita vesistöjä, ystävyys tukee hyvinvointia, eikä sisällä säilöntäaineita.

Millaisia ystävyyden tekoja sinä olet tehnyt?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails