keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Kuusi kaamoksenlievittäjää

Kyllä, ulkona sataa lunta. Kyllä, se tarkoittaa sitä, että on kylmä. Ja pimeä. Ystäväni jakaantuvat puoliksi niihin, jotka vihaavat tuota kaikkea ja niihin, jotka rakastavat sitä. Tämä lista on suunnattu kaikille niille, jotka kuuluvat ensimmäiseen puolikkaaseen. Aluksi se oli "kaamoksenkarkoittajaa", mutta eihän se pimeä talvi mihinkään ennen kevättä minun konstein karkoitu. Mutta näillä se sentään vähän lieventyy kuitenkin.


1) Viihde on hyväksi
Nelosella
on uusi slogan, joka käskee meitä suorittajakansalaisia relaamaan ja huomiomaan, että "viihde on hyväksi". Pimeään ja kylmään vuodenaikaan pitää antaa anteeksi itselle, ettei voi jaksaa kaikkea. On ihan hyvä idea kietoa itsensä vilttiin ja katsoa telkkaria. Kun on pimeä, on pimeä. Ei sitä vastaan tarvitse taistella yrittämällä olla yhtä tehokas kuin kesällä. Eikä ihmisiäkään ole pakko jaksaa aina, on ihan jees hengata välillä McSteamyn kanssa.

2) Jää tai pyydä yökylään
Pistä hammasharja käsilaukkuun, kun lähdet kaverin luokse. Koska milloin tahansa saattaa jäädä saarroksiin karmeaan lumimyräkkään, voi kaverin luokse yöksi jääminen olla ainoa järkevä vaihtoehto. Kuka sanoi, että yökylässä saa olla vain lapsena? Muistaakseni yökylään jääminen oli ihan erijännää lapsena, se voi olla siis vähintäänkin vinkeää myös varttuneempana. Jos sinun luonasi on kaveri rupattelemassa pakkasen hipoessa kolmea kymmentä, ehdota siis yökylää!

3) Uhmaa säätä, lähde ulos
Pubissa on lämmintä, elokuvateatterissa on lämmintä ja livekeikoilla vasta lämmintä onkin. Ihmisten kohtaaminen ja ystävien näkeminen palkitsee läpi tuulen ja tuiskun taivaltaneen. Ei enempää perusteluja. Mene ja koe. Sää on haaste, ei este, sanoo Korpi-Kainuun likka.

4) Syö hyvin
Mieluiten seurassa. Mieluiten riittävästi eli paljon. Kehon lämpimänä pitäminen kuluttaa energiaa. Virkeänä pysyminen kuluttaa energiaa. Lumessa rämpiminen kuluttaa energiaa. Ja vaikka on hyvä muistaa lisätä D-vitamiineja ja omegakolmosia ruokavalioon, myös ruoan ja seuran laatuun kannattaa panostaa. Erityisesti jos uhmaa säätä ja lähtee ulos, kannattaa suunnata paikkoihin, joista saa ruokaa. Monien kärpästen lyönti yhdellä iskulla on helppoa, kun ne ovat kaikki horroksessa!

5) Kömmi kotikotiin
Kodin lihapatojen ääreen, perheen seuraan, puhelittoman viikonlopun viettoon kannattaa suunnata vaikka jo heti ensi perjantaina. Onhan ensi viikonloppuna isänpäiväkin! Kun kantaa ensin kopallisen saunapuita (tai napsauttaa saunan päälle), on heti ansainnut iltakahvit ja sitten voikin kavuta saunan lauteille lämmittelemään. Ja aina kaiken syyksi voi laittaa, että ”No kun olin kotona viikonloppuna”. Sillä voi selittää vastaamattomat sähköpostit, kiinni olleen puhelimen ja puuttumisen lauantaikonferenssista.

6) Juo glögiä (teetä, kaakaota, rommitotia)
Glögikauden voi ihan hyvin avata nyt, ellei ole allekirjoittaneen tavoin tehnyt sitä jo. Ja jos sattuu olemaan glögittömässä Irlannissa, kuten ihanainen entinen kämppikseni Eeva tai jos on omituinen, eikä tykkää glögistä, kuten ihanainen ystäväni Hanna, voi glögin aina korvata jollain muulla kielen polttajalla. (Kuka muka muistaa hämmentää tarpeeksi kauan, ettei se olisi enää tulikuumaa?) Tai ainahan voi lämmittää pelkkää punaviiniä. Vai voiko? Kokemuksia?

Vaikka tätä jotain ihme luntakin aina tippuu taivaalta, ei siihen tarvitse suhtautua kuin maailmanloppuun. Minun on ehkä helppo sanoa, koska olen aina ihan hiutaleina, kun ensilumi sataa. Mikä on sinun suhteesi lumeen?

8 kommenttia:

 1. Luulisin, että Irlannissakin voi tehdä itse glögiä, kunhan kaupasta löytyy punaviintä, kaardemummaa, neilikkaa, kanelia ja inkivääriä (ja miksei löytyisi, kun kuitenkin yksi Brittein saari kyseessä). Pomeranssinkuorta voikin olla vähän vaikeampi jo löytää.

  Aikaisempina vuosina olen itse ollut hivenen surumielinen ja järkyttynytkin ensilumen tullessa (ainakin jos se tulee kesken pyöräilysession lokakuun alussa, jolloin suvi on vielä tuoreessa muistissa), mutta nyt se oli aivan älyttömän upea juttu, kuten qaikaisustani tai tweetistäni saattaa joku ehkä pystyä päättelemään. Olo oli vähintäänkin 0_0; kun olin tullut syksyllä pubiin ja sitten tuopillisen jälkeen ulos kurkattuani olikin yhtäkkiä talvi.

  Kunhan nyt olisi kunnon talvi kuten viimeksikin eikä sellaista inhottavaa loskatalvea niinkuin esim. talvet 2006-07 ja 2007-08.

  VastaaPoista
 2. Tämä kirjoitus on kummallinen. Se yhdistää kaamoksen pimeyden ja lumen satamisen yhteiseksi kärsimyksen aiheeksi, vaikka nämähän ovat toistensa vastakohdat, jälkimmäisen ollessa lääke edelliseen. Lumi on ihanaa, täydellisen suloista ja aina juhlimisen arvoista, ja lumen sataessa voi edes hetkellisesti uskoa, että elämä tulee vielä talven jälkeen palaamaan -- mutta heti kun lumi sulaa, tai sitä ei lainkaan tule, kaikki elämä ja tulevaisuudenusko päättyy kertaheitolla.

  Juuri lumen satamisen epävarmuuden vuoksi valitsen kaamoksen lievityskohdan numero 7: Matkusta etelään. Palaa maaliskuussa. Toista joka vuosi.

  VastaaPoista
 3. Kimmo Kristian Rajala, minä suhtaudun lumeen kuten sinä: lumi on ehdottoman hyvä ja ihana, pelastava asia. Mutta toisille lumi on merkki siitä, että tulee vain yhä kylmempää ja ainakin ennen joulua myös pimeämpää. Mutta valitettavasti lumi, kylmä ja pimeä liittyvät toisiinsa, vaikkeivät ne kaikki (ainakaan meidän maailmoissamme) kärsimystä aiheutakaan.

  Kohta 7 on oivallinen, jos sellainen on teknisesti mahdollista. Ellei, silloin kohdat 1-6 tulevat kysymykseen. :)

  VastaaPoista
 4. Onneksi lopulta koittaa helmi- ja maaliskuu, jolloin valon määrä suhteessa ympäristön valkoisuuteen tarkoittaa jopa arskojenkäyttöpakkoa.

  VastaaPoista
 5. Suosittelen 100 µg D-vitamiinia päivässä.

  VastaaPoista
 6. Panu, minä väittäisin, että rehellinen kalanmaksaöljy on vielä parempi. Se on luontaisemmassa muodossa ja imeytyy paremmin. Sitruunalla maustettu versio ei ole lainkaan kamalaa, olen kokeillut.

  VastaaPoista
 7. Nyt kun kerrankin on pääosa päivästä tarpeeksi pimeää, voi heittäytyä sohvan nurkkaan ja kuunnella tummasävyistä musiikkia vinyyliltä. Sopiva juoma on Irlantiinkin hyvin sopiva Hot Whiskey :)

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails