keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Tehtäviä Suomelle

Maabrändivaltuuskunta julkaisi raportin. Kahden vuoden työskentelyn jälkeen joukko ihmisiä kyhäsi kokoon nipun ohjeita sinulle, minulle, meille, suomalaisille. Ohjeet, joita tuo Tehtävä Suomelle –raportti sisältää ovat enimmäkseen maalaisjärkeen, hyvään tahtoon ja tapoihin pohjaavia arkisia asioita paperille kirjoitettuna. Mutta on hyvä, että joku joskus sanoo ääneen myös niitä itsestäänselvyyksiä. Sillä aina ei ole selviö, että kaikki ihmiset toimisivat niin kuin valtaosa olettaa.

Raportissa oli kohtia, jotka kiinnostivat minua ja toivottavasti teitäkin. Ne liittyivät tietenkin ihmisten väliseen kanssakäymiseen ja ystävyydestä kumpuavaan hyvinvointiin. Olen kasannut ne tähän ja haastan teistä jokaisen toteuttamaan näistä ainakin yhden. Pidemmittä puheitta: erihyviä ehdotuksia!
Eivätkä nämä rajoitu pelkästään kouluihin ja koululaisiin. Yhtälailla on hyvä puhua myös työpaikkojen hiljaisimpien kanssa. Sovinnon päivän tulisi ulottua myös korkeakouluihin, koska ristiriitojen ratkaisu ja neuvotteleminen eivät ole aina hallussa aikuisillakaan. Eikä kiusaaminen ole suotavaa edes naapureiden kesken.
Nämä tehtävät tähtäävät ystävyyden tekoihin. Maailmasta tulee taas vähän lämpimämpi ja parempi, kun joskus pistää kiireen ja rahan syrjään, ja kysyy ihmiseltä, että "mitä kuuluu?" tai "voinko auttaa?". Tai laittaa hyvän kiertoon jättämällä luetun kirjan ratikkaan. Viimeinen tehtävä olisi ystävyyden teko siksi, että tässä maassa on liian monta aikuista, jotka eivät osaa neuloa lapasta, tehdä kaalilaatikkoa, ommella nappia tai vetää lakanoita. Minäkin haluaisin Marttaliiton aikuispakkauksen, vaikka lakanat vetää osaankin.Ole ihminen ihmiselle. Kaikenlaisille ihmisille. Myös vieraille ja kummallisille. Myös vihaa ja rakkautta herättäville sisaruksille ja vanhemmille. Välitä, kuuntele, juttele.

Tuleeko näillä parempi Suomi? Mitä muuta me voisimme tehdä?

3 kommenttia:

 1. Useampiakin kulttuuritekoja on tullut tehtyä jättämällä kirjoja pitkin kyliä vuodesta 2003. Täytyisi kyllä ehkä aktivoitua asian parissa uudestaan.

  PS. Tämän kommentin varmistusteksti on "dumsvar"! Ihan kuin vastaukseni olisi jotenkin hölmö :(

  VastaaPoista
 2. :D Voihan blogger. Hyvä vastaus se oli. Minäkin olen aikanani kirjoja pitkin kyliä jättänyt. Eiköhän sen voi ottaa taas agendalle.

  VastaaPoista
 3. Noissa maabrändijutuissa oli tosi paljon muitakin tänne sopivia juttuja, mm. siihen vaihtaridilemmaan liittyvä tehtävä perheille: "majoita vaihto-oppilas". Matkalla kohti sosiaalisten innovaatioiden piilaaksoa 2030 luemme Alaks olee?-blogia (ja sinä kirjoitat; okei, sitä ei ollut listassa mut olis pitänyt olla), järjestämme ja osallistumme talkoisiin ja taloyhtiön juhliin, laaditaan hissipuhe-esittely itsestä, joka esitellään naapurille piinallisen hiljaisuuden sijaan, et cetera.

  Mutta tosiaan, mitä tehtavasuomelle.fi unohti listalta?

  e: ja mulle tuli "tingarp".

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails