torstai 20. tammikuuta 2011

Tapaus: Herrasnaisia ja tasa-arvomiehiä

Aamulehden tekstiviestipalstalla (niin kuin kaikilla hyvillä lehtien tekstaripalstoilla) kiistellään. Ja tällä kertaa aiheena on tapaus, jossa grillikioskin tyttö kolasi pikaisesti enimmät taivaalta sataneet lumet kioskinsa edustalta, jotta asiakkaat pääsisivät paremmin luukulle. Tapahtumaa seurasi vierestä kolme miestä grillijonosta. Ja tästäkös ihmiset suivaantuivat.

Yksi kirjoitti, että jos joku noista miehistä olisi herrasmiehen tavoin tarjoutunut kolaamaan lumet, olisi grillityttö voinut palata ruoanlaittoon, jolloin asiakkaat olisivat saaneet ruokansa nopeammin. Toinen vastasi, että jos grillityttö olisikin ollut poika ja jonossa olisi ollut kolme naista, mahtaisiko moista marmatusta kuulua lainkaan. Ylipäänsä oltiin sitä mieltä, että tästä kuuluu olla jotain mieltä. Joten mitä mieltä tästä nyt sitten kuuluu olla?

Kuva: SeppVei

Elämmekö maailmassa, jossa tasa-arvon nimissä tyttö saa yksin kolata painavaa, märkää lunta raavaiden miesten seisoessa ja tuijottaessa vieressä? Tämä on tietysti van karikatyyrinen esimerkki, sillä siro tyttö voi olla niin tarmokas, että saa lumet luotua uusavutonta, vaikkakin raavaan oloista miestä tuplasti tehokkaammin. Ehkä joku miehistä tarjoutui ja tyttö viittasi kintaalla todeten, että eihän tässä mene kuin hetki.

Toisaalta voidaanko vaatia, että grillikioskille piipahtavan asiakkaan tulisi siinä työtauollaan ruveta toiselle vielä lumenluontiin? Houkuttelisi ajatella, että taukojumppana kahden kolallisen kolaaminen olisi paitsi erinomainen vetristyttäjä, myös tuhannesti hyvän mielen luoja auttajalle. Ehkä siitä saattaisi hymyn tai kiitoksen lisäksi poikia ylimääräinen kauhallinen soppaa.

Entä jos tilanteessa olisi grillipoika ja katsojina kolme naista? Voisiko herrasnainen ehdottaa, että toinen saisi palata töihinsä ja tarttuisi itse odotellessa kolaan? Voisiko grillistä hetkeksi puhtaaseen ulkoilmaan piipahtanut kolaaja jopa närkästyä siitä, että hänen taukojumppansa keskeytetään?

Mitä sinä tekisit vastaavassa tilanteessa?

6 kommenttia:

 1. Eiä ole ihmisilläkään muuta tekemistä jos tuollaisesta pitää kiistellä. Vaikka tasa-arvosta kovasti puhutaankin, niin minusta silti miesten kuuluu auttaa naista, mikäli haluavat ja heistä tuntuu siltä. Harvoin Suomessa näin käy, mutta en ole montaa kertaa kuullut, että naiset olisivat miehiä auttaneet. Tässä kyseisessä tapauksessa olen kuitenkin sitä mieltä, että lumenluonti kuuluu grillitytön tehtäviin, ei asiakkaiden ja mikäli kolaamisessa ei kauan edes kestänyt, niin mistä edes kiistellään?

  VastaaPoista
 2. Lumenluonti epäilemättä kuului tuon työntekijän tehtäviin, mutta ystävällisyyttään sen olisi voinut työmies annostaan odotellessaan tehdä? Ei olisi niin kauan sitten tarvinnut odottaakaan.

  VastaaPoista
 3. Tämä on ehdottomasti tärkeä asia ja tästä tulee kiistellä. Tässähän ei todellakaan ole pohjimmiltaan kyse nakeista ja muussista.

  Itse olen sitä mieltä, että kyllä tässä miesten olisi pitänyt tarttua kolan varteen ja puskea lumet siitä tieltä. Jos miehet olivat siis edes jotenkin normaaleja miehiä (eivät esim. homoja). Tämä on kuitenkin vahvasti tilannesidonnaista.

  Kyseessä on perustavanlaatuinen sukupuolivietti, joka perustuu siihen, että avuliaat miehet saavat helpommin pesää. Tämä on jokaisen miehen luonnollinen vietti ja kertoo totaalisesta munattomuudesta, jos ei auta naista hädässä.

  Naisten on toisaalta hyvä ymmärtää, että kyseessä on selkeä kosiskelurituaali, jolla ei ole mitään tekemistä esim. hyvän tahdon kanssa. Hyvää tahtoa voisi osoittaa nimittäin vaikka toisille miehille ja toisten miesten lumiahan ei kolata (paitsi jos on homo). Tällöin jos nainen antaa miesten auttaa, on miesten myös oikeus olettaa saavansa pesää.

  Toisaalta, jos nämä kenties varttuneet miehet katsoivat, että on moraalisesti väärin haluta pesää pikkutytöltä tai että heillä on ikänsä vuoksi huonot mahkut. Isällinen viettikään ei lyönyt päälle, koska tyttö pystyi kolaamaan lumet itsekin.

  Miehet eivät toisaalta voineet auttaa myöskään vallitsevan feministisen paineen vuoksi, koska silloin he olisivat alistuneet naiselle, mikä ei myöskään sovi miehiselle egolle. Ehkä joukosta poikkeaminen olisi saanut muut miehet epäilyskannalle ja siten myös vaarantanut auttajan statuksen miesyhteisössä?

  Tästä nuivaantuneillahan mummoilla taas kyse on pohjimmiltaan katkeruudesta siitä, ettei heitä enää kukaan auta, mikä on myös merkki siitä, että he eivät ole seksuaalisesti haluttavia. Kyse voi myös olla turhautumisesta omaan puolisoon, joka on ukkoutunut, pullistunut ja laiskistunut ja viha täytyy purkaa kuitenkin jonnekin - tässä tapauksessa omaa miestä muistuttaviin sivullisiin.

  On myös huomattava, että homomiehillä on periaatteessa sama oikeus heittäytyä avuttomaksi, jos haluavat flirttailla tosimiesten kanssa.

  Ja koska internetsissä liikkuu ties ja minkälaisia pöpejä, niin älkäätten hyvät hyssykät ottako tätä henkilökohtaisesti (tai tosissaan...). Trollaus on nimittäin taidetta.

  VastaaPoista
 4. Trollivotin kommentti sai meikän kaikessa suorapuheisuudessaan ja trollaavuudessaan repeilemään IRL, mutta itse kysymykseen: kyllä vähintäänkin kävisi mielessä pieni sanaton kaupankäynti lupautumalla kolaamaan lumet – ehkä sitten hyvän mielen lisäksi saa palkinnoksi jotain extraakin, enkä nyt välttämättä tarkoita sitä lihapiirakkaa munalla :D

  VastaaPoista
 5. Itse lähestyisin tätä tilannetta siten, ettei kuvassa varsinaisesti olisi poikia, tyttöjä eikä miehiä tai naisia.

  Muita ihmisiä on ihan kohteliasta auttaa jos tilanne siltä näyttää, mutta ei mikään pakko. Apua myös saa pyytää, jos kokee apua tarvitsevansa.

  Avaan mielelläni oven kummankin sukupuolen edustajalle ja suostun minulle avatusta ovesta myös sisään tai ulos kävelemään. Kannan omat tavarani ja olen valmis oman tai jonkun toisen taakan myös jakamaan.

  Tässä tilanteessa todennäköisesti suivaantuisin suivaantuneille, koska kokevat asiakseen suivaantua sen sijaan, että auttaisivat lumenluojaa, jonka kokevat apua tarvitsevan. Jos oikein ymmärsin.

  VastaaPoista
 6. Lady Laetitia, Hanna ja anonyymi, noita minäkin mietin. Ensinnäkin, että varmaankin työ kuului nimenomaan grillitytön tehtäviin, mutta ystävyyden tekona olisi voinut joku tarjoutua lumet luomaan. Nimenomaan ikään tai sukupuoleen katsomatta, vaan yksinkertaisesti ollakseen ihminen ihmiselle.

  Trollivoti ja ultrix, lol.

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails