perjantai 10. helmikuuta 2012

Haasta Aliisa

Eikö keskustelun aloittaminen meinaa luonnistua millään? Oletko joskus miettinyt, että mitähän tässäkin tilanteessa voisi oikein sanoa? Epäiletkö, ettei Aliisakaan pysty kaikkeen? No, kohtahan se nähdään!

Vietetään tänään casual fridayta ja pistetään hösseliksi. Minä haastan sinut haastamaan minut! Keksi tilanne, oikea tai kuvitteellinen, jossa joku haluaisi aloittaa keskustelun jonkun toisen kanssa. Kirjoita se kommentteihin. Minä lupaan keksiä vähintään yhden tilanteeseen sopivan keskustelunavauksen.

Jos joku keksii tilanteen, johon minä en keksi keskustelunavausta, se joku saa jonkun ylläripalkinnon.

Kuva: lululemon athletica


Esimerkiksi kommentti voisi olla tällainen: Miten avataan keskustelu spinning-tunnin aikana viereisen polkupyörän päällä istuvan tytön kanssa? Johon minä sitten vastaan jotakin mallia: Tytölle voi sanoa vaikka, että "Eipä ole näkyvää hyötyä pyyhkiä päätään tähän likomärkään pyyhkeeseen. Tuolla ohjaajalla taitaa olla tapana rääkätä osallistujat hengiltä?".

Noniin toveri, sinun vuorosi!

8 kommenttia:

 1. Hautajaisissa vainajan lesken kanssa, jonka tapaat ensimmäistä kertaa.

  VastaaPoista
 2. Vau, hieno idea! Eri ihmisillä on varmasti erilaisia tilanteita, jotka tuottavat vaikeuksia keskustelun aloittamiseen, joten tämä on oikein hyvä tapa saada vastauksia erilaisiin tilanteisiin. Varsinkin jos tähän tulee useampia kommentteja, niin saattaa saada uusia ideoita sellaisiinkin tilanteisiin, jotka eivät tulisi itselle edes mieleen.

  Tuosta kuvasta ja tuli heti mieleen yksi itselleni yleinen tilanne eli kuntosali. Mitä siis sanoa jollekin sellaiselle, jota ei tunne muuten, mutta jonka on kuitenkin usein nähnyt samassa paikassa aikaisemmin. Voisin lisätä haastetta vielä sen verran, että mielellään jotain muuta kuin "onko tämä laite vapaa" tai vastaavaa. Tämän sentään osaan jo, mutta olisi mukava saada myös muita ideoita.

  VastaaPoista
 3. Hissi on aina paha...tai paikat, joissa ollaan henkilökohtaisilla asioilla,mutta odotellaan yhdessä esim. terveyskeskus,apteekki tai sukupuolitautien klinikka :)

  VastaaPoista
 4. Joka toinen aamu samassa bussissa puolitutun rinnakkaisluokkalaisen kanssa - pitääkö sille puhua vai saako olla hiljaa?

  Yleistettynä: samaa matkaa usein tapaamansa mutta silti vieraan ihmisen kanssa kulkeminen

  VastaaPoista
 5. Teemu, oletan, että haet jotain vähän kekseliäämpää, kuin "otan osaa", mikä luonnollisesti kuuluu alkuun. Ehkä keskustelun voisi aloittaa kysymällä "voinko olla jotenkin avuksi?" tai kommentoimalla, että "Tilaisuus oli todella kaunis. Martti olisi erityisesti pitänyt säkkipilleistä, eikö olisikin?".

  A.P. Kiitos! Toivottavasti näitä haasteita tulee lisää. Ja nyt sinun haasteesi kimppuun. Eli kuntosalilla. No, voit kysyä neuvoa, vaikka periaatteessa et apua tarvitsisikaan tai etsi sieltä se salin kummallisimman näköinen härveli, jota et ole koskaan uskaltanut kokeilla ja odota, että joku käyttää sitä. Kun tyyppi lopettaa lähesty ja sano, että "Anteeksi, voisitkohan nopeasti kertoa, että miten tätä ajetaan. En ole koskaan päässyt tämän laitteen käytöstä perille, mutta haluaisin kokeilla."

  Toinen vaihtoehto on kommentoida vaikkapa toisen kenkiä. "Hei, sulla on tosi hyvännäköiset kengät. Mun on pitänyt jo pitkään hankkia uudet salikengät, koska näitä ei pelasta kohta enää ilmastointiteippikään. Onko ne hyvät?"

  Anonyymi. Hissi. Hyvin jännää olisi vaan mennä hissiin ja sanoa heti ovella riittävän reippaasti, että "Moro!". Ja sit jos joku katsoo kummastuneena takaisin, voi selittää, että "Ai, mä luulin sua ihan toiseksi. Hassua, te olettekin todella saman näköisiä. Eihän sulla siskoa ole?" Jos hissimatkaaja sen sijaan tervehtii takaisin, voi jatkaa siitä sanomalla, että "musta hiljaa hississä oleminen on aina jotenkin hoopoa ja vaivaantunutta. Onko sinusta?"

  Terveyskeskus, apteekki ja sukupuolitautien klinikka ovat kyllä hankalia. Yleensä auttaa, jos paikalla on lapsi. Kun lapsi sanoo tai tekee jotain hassua, itseä alkaa hymyilyttää. Jos samalla katsoo jotakuta toista, jota myös hymyilyttää, voi sitte sanoa, että "Lapset on kyllä mahtavia, kun ne ei ujostele mitään." Tai kommentoida jotenkin sitä, mitä se lapsi sanoi ta teki.

  Jos taas paikalla ei ole lasta, kuten esimerkiksi siellä sukupuolitautiklinikalla ehkä ei ole, voi aloittaa esimerkiksi sanoen: "Sitä tulee jotenkin kauhean tietoiseksi itsestään, kun istuu tämmösessä odotushuoneessa. Pakkoko näiden on olla näin geneerisen steriilejä paikkoja?"

  Noniin, mitäs seuraavaksi?

  VastaaPoista
 6. Suuret kiitokset hienoista vastauksista Aliisa! Olet kyllä aika mestari keksimään hyviä keskustelunavauksia :) Ehdotuksesi vaikuttavat oikein hyviltä, ja kun uskaltaisi kokeilla niitä käytännössä, niin vielä parampi - se tosin on täysin itsestä kiinni.

  Jos jaksat vielä vastata, niin toinen tilanne, joka tuli mieleen olisi seuraava: Mitä sanoa jollekin opettajalle / korkeammassa asemassa olevalle henkilölle, jonka kanssa haluaisi hyvissä tai tuttavallisemmissa väleissä, eikä ole kysyttävänä suoraan mitään opiskeluun liittyvää asiaa? Tarkennan vielä, että kyse olisi yliopistoympäristöstä, eli molemmat osapuolet olisivat aikuisia (tai ainakin lähes aikuisia iältään).

  VastaaPoista
 7. Nemo, saa olla hiljaa, jos haluaa. Voihan sitä joskus kommentoida, että "En oo oikein aamuihmisiä, tykkään olla vaan hiljaa." Eihän se toinenkaan välttämättä halua puhua.

  Jos kuitenkin etsitään tapoja avata keskustelu kasvotutun kanssa, joka matkustaa samalla kulkuvälineellä aamusta toiseen, mitäs sitten? No, esimerkiksi voi sanoa, että "Musta tuntuu, että mä näen sua sattumalta enemmän kuin kavereitani. Niin, että moi, mä oon Markus, kuka sä oot?" Tai sit voi käyttää tuota samaa aamumörköjuttua ja todeta, että "Moi, mun sisko on aamuisin ihan mörkö ja siks mä oon oppinut olemaan kaikki aamut hiljaa. Oikeesti haluaisin kyllä rupatella. Ootko sä mörkö vai saanko jutella sun kanssa?"

  AP, kiitos palautteesta. :) Korkeammassa asemassa oleva henkilö on kuitenkin lähtökohtaisesti ihminen, joten häneen voi ensisijaisesti (joskin ehkä tavallista kohteliaammin) suhtautua kuten ihmiseen. Minä lähtisin liikkeelle siten, että keksisin jonkun löyhästi opiskeluun liittyvän kysymyksen, mutta sellaisen, joka ei varsinaisesti ole yksiselitteinen. Sitten menisin työhuoneeseen piipahtamaan tai laittaisin sähköpostia aloittaen, että "Hei, tämä ei nyt ihan varsinaisesti liity opiskeluihini, mutta koska tiedän sinun/teidän olevan tämän alan ekspertti ja asia kiinnostaa minua kovasti, niin ajattelin kysyä, että..." Ihmiset, etenkin yliopiston tutkijat, yleensä rakastavat puhua aiheista, jotka ovat heidän erikoisalaansa. Ellei siitä nyt elinikäinen ystävyys synny, niin jonkinmoinene keskustelu ainakin. Seuraavalla kerralla samasta/samankaltaisesta aiheesta onkin jo helpompi puhua.

  Jos kyse on esimerkiksi jostain kirjasta, voi kysyä ensin, tietäisikö kyseinen henkilö, mistä sen voisi saada. Seuraavaksi voi keskustella siitä, että kyseinen opus on löytynyt (ja tietenkin kiittää avusta). Lopuksi voi vielä kommentoida luettua teosta ja keskustella sen hyödyllisyydestä/hyödyttömyydestä ja mahdollisesti kysellä muita lukuprojekteja jne.

  Olisikohan näistä apua? :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos jälleen hienosti keksityistä vastauksista! Kyllä varmasti on apua, kunhan vain uskaltaa soveltaa vielä ihan käytännössä. :)

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails