tiistai 21. helmikuuta 2012

Näe maailma ympärilläsi

Olin spinningissä, kun jotain hämmentävää tapahtui. Ohjaaja, joka on muuten jäyhä suomalaismies, mainittakoon se, käski jokaista pyöräilijää katsomaan vierustoveriaan. Voitte kuvitella, mitä tapahtui.

Ei mitään. Mitään ei tapahtunut. Ehkä kolme ihmistä teki työtä käskettyä pelkästä hämmennyksestään. Loput tuijottivat, kuten tähänkin asti, käsiään hiljaa hikoillen.

Minä näin tämän kaiken, koska nostin pääni. Ja ihmettelin niin tehdessäni, miksi tarvitsen siihen toisen kehotuksen. Miksi pitää jäyhän suomalaismiehen komentaa, ennen kuin uskaltaa edes vilkaista naapuria? Ei sillä, että minua olisi lainkaan haitannut tulla komennetuksi.

Okei, ehkä spinningtunti ei ole se hetki, jolloin edes toivoo toisen katsovan päinkään. Tämä ei ole kuitenkaan pelkästään liikuntatuntien ongelma. Me emme katso, me emme näe. Meidät on opetettu olemaan tuijottamatta, koska se on rumaa ja epäkohteliasta. Niinpä me emme tuijota, emme katso, hyvä jos vilkaisemmekaan.

Kuva: konstantin

Me kävelemme laput silmillä jonojen ohi, koska emme yksinkertaisesti näe muita ihmisiä ympärillämme. Me marssimme hisseihin suoraa päätä, vaikka joku olisi tulossa ulos, koska emme havaitse sitä toista siinä edessä. Me kävelemme päät painuksissa pitkin katuja lähtöpaikasta A määränpäähän B näkemättä matkalla yhtäkään ihmistä, vaikka niitä olisi kävellyt vastaan seitsemänkymmentä neljä.

Siis ehdotan, nostakaa ihmiset hyvät päänne ja katsokaa ympärillenne. Ihmiset ovat kauniita, kiinnostavia, ihania, kiehtovia, arvokkaista, hienoja, sympaattisia, söpöjä, hauskoja ja vaikka mitä muuta! Kaikki tämä menee ohi, jos heitä ei näe. Sitä paitsi ympärillämme on paljon muutakin katselemisen arvoista.

Tulisiko meistä samalla vähän huomaavaisempia, jos näkisimme ihmiset ympärillämme? Ehkä, ja tätä todella toivon, meistä tulisi edes vähän lämpimämpiä. Eikä siihen paljon sen kummempaa tarvita, kuin että ihmiset alkaisivat vain katsoa ympärilleen.

Loppuun Alivaltiosihteereiden palindromi: ”Nosta kaunis naamasi, pisamaan sinua katson!”

Kenet sinä  näkisit, jos malttaisit hetken katsoa?

10 kommenttia:

 1. Tässähän voisi ottaa mallia niistä "looking at things"-blogeista - niissähän katsotaan myös ihmisiä. :)

  VastaaPoista
 2. Niin, jos kerta Kim Jong-il katsoo asioita, miksen minäkin voisi. :)

  VastaaPoista
 3. Kyllä kyllä, olen täysin samaa mieltä. Pitäisi pysähtyä katsomaan ruusuja, vai miten se meni^^

  -Julius

  VastaaPoista
 4. Mä tykkään katsoa kivan näköisiä ihmisiä kaduilla, miehiä ja naisia. Sitten kun harvoin katsovat takaisin, voi siinä sitten jakaa pienen hymynkin.

  VastaaPoista
 5. Vuorovaikutuskoulutuksia vetäessä ensimmäisenä askeleena on juuri tuo toista ihmistä katsominen. Miten voi olla vaikuttamassa ja vaikuttumassa, jos ei edes uskalla katsoa? Usein "luvan kanssa katsominen" ts. kehotettu katsominen vapauttaa hurjan määrän energiaa. Hyvä teidän spinning-vetäjä!

  VastaaPoista
 6. Julius, nimenomaan. :)

  Mikael, minäkin tykkään. Voin viihdyttää itseäni pitkät pätkät istumalla jossain kahvilan nurkassa tai junassa tai missä ikinä ja vaan katselemalla ihmisiä. Hymyt on ekstraplussaa. :)

  Tuomas, aivan! On vaikea olla vuorovaikutuksessa ilman katsekontaktia ja kääntäen, on yllättävän helppo luoda kontakti toiseen pelkästään katsomalla. Enrgiaa syntyi siitä katsomisen yritelmästäkin, mitä eilen vähän yritettiin. Hyvä meidän spinning-vetäjä! :) (Sitäpaitsi on aina mukavaa, kun jyhkeä mies komentelee... :D )

  VastaaPoista
 7. Nyt on pakko mainita, että tästä bloggauksesta tuli mieleen linkki johon törmäsin facebookissa..metrotunnelissa oli katuviulisti, jota kukaan tuskin ehti jäädä kuuntelemaan..little did they know että se olikin joku maailman upein viulusankari jonka konsertti oli just myyty hetkessä loppuun..jos ihmiset missaa tollasia talentteja ja taidokasta soitantaa työmatkallaan niin mitä muuta ehditään missata kun ei uskalleta katsoa ympärille?!

  -Selma

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150645577727281&set=a.10150290448912281.348831.785102280&type=1&theater

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selma, no aivan! Nerokas esimerkki ja hillitön stoori. Taidanki mennä näkemään seuraavaksi unia metroviulisteista.

   Poista
 8. Asiaa jälleen! Kiitos tästä tärkeän asian muistutuksesta Aliisa :)

  Tykkään kyllä yleensä katsoa ihmisiä ja vaikka ihan silmiinkin, mutta usein ujous kuitenkin häiritsee tätä. Pelkään jääväni tuijottaman liikaa ja jos toinen sattuu katsomaan takaisin, niin yleensä käännän automaattisesti katseeni heti pois. Ehkä pitäisi harjoitella katsomaan rohkeasti takaisin ja hymyilemään hiukan, koska hymyn saaminen toiselta saattaa tuntua todella isolta jutulta ja ainakin omalla kohdallani piristää kummasti päivää.

  VastaaPoista
 9. Anne, tätäkin voi harjoitella katsomalla silmiin ensin bussikuskeja, myyjiä, virkailijoita ja muita ihmisiä neutraaleissa tilanteissa, joissa katsetta ei niin herkästi tulkita mitenkään henkilökohtaiseksi. Kun tottuu katsomaan ihmisiä silmiin, kynnyt katsoa vieraitakin madaltuu kummasti. :)

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails