perjantai 16. maaliskuuta 2012

Katso kahdesti

Hyvää perjantaita ja alkavaa viikonloppua! Tänään asiani on lyhyt, ytimekäs ja yksinkertainen: katso kahdesti. Kaikkea. Kaikkia.

Mieti mielessäsi jotakuta, jonka tunnet hyvin, mutta jonka olet tuntenut vasta vähän aikaa. Tällainen voi olla esimerkiksi joku uusi työkaveri, naapuri tai vaikka uusi lähikaupan kassaneiti. Mieti, miltä hän näytti silmissäsi, kun katsoit häntä ensimmäisen kerran ja muistele, mihin kiinnitit hänessä ensiksi huomiota. Mieti sitten, miltä hän näyttää mielestäsi nyt.

Huomaatko eron? Kiinnitämme ensimmäiseksi huomiota joihinkin tiettyihin ominaispiirteisiin. Yhdellä on iso nenä, toisella jännänmuotoinen suu. Kolmannesta muistaa pelkän ohimolle kaartuvan otsatukan. Erilaiset piirteet tarttuvat silmiimme, koska ne eivät ole tuttuja.

Kuva: D. Sharon Pruitt

Silmä tottuu hitaasti niihin piirteisiin, jotka erilaisuutensa vuoksi kiinnittävät huomiomme ensin. Kun ihmistä katsoo useamman kerran, hahmottuu vasta sitten kokonaisuus. Ja mikä parasta: kun oppii tuntemaan persoonan, oppii näkemään sen, mikä toisessa on kaunista syvemmältä.

Siksi haastan sinut tänään katsomaan kahdesti. Lähditpä kylille, olitpa kotona, menitpä mummolaan tai mitä ikinä sitten teetkin, pysähdy hetkeksi katsomaan jotakuta oikein kunnolla. Näe hänestä muutakin kuin jännittävän muotoinen suu. Näe persoonallisen hymyn tuomat ihanat rypyt silmäkulmissa.

Ennen kuin on katsonut kahdesti, ei voi todella tietää, miltä toinen näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails