keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Satunnaisia sydämellisyyksiä

Minulla on inspiroiva työkaveri. Kun puhisin ja tuskailin töissä ideoiden puutetta, hän esitteli minulle ihastuttavan ajatuksen. Sen nimi on Random Acts of Kindness (RAK) eli satunnaiset sydämelliset teot.

RAKin idea on toteuttaa spontaaneja tekoja, joilla tuotetaan hyvää mieltä sattumanvaraiselle joukolle ihmisiä. Ei siis aina omille parhaille ystäville, vaan kenelle tahansa, joka sattuu paikalle. Tällä tavoin unohdetaan hetkeksi minä, minä, minä -mania ja keskitytään siihen, mikä on tärkeää: toisiin ihmisiin.

Työkaverilleni RAK tuli mieleen siitä, kun hän kerran töihin tullessaan kohtasi työpaikan pihamaalla satunnaisen pojan, jolla oli luuta kädessään. Poika pysäytti työkaverini ja kysyi: "Onko sulla kova kiire? Saisiko sua kenties hiukan tanssittaa?" Työkaverini suostuessa poika pyöritti häntä kerran, pari ympäri, kiitti kohteliaasti ja jatkoi matkaansa. Tapaus riemastutti.

Kuva: Missy

Suomi ei ole otollinen RAK-maa. Kun joku pysäyttää ihmisen kadulla, tulee väistämättä ensin epäluuloiseksi. Onko tuo Feissari, kerjäläinen vai jonkin sortin kaupustelija. Jos pysäyttäjä ei ole mitään näistä, vaan haluaa vain antaa toiselle itse tehdyn muffinssin, käy mielessä vähintään, onko muffinssi myrkytetty tai muutoin pilalla. Mutta entäpä jos se toinen tahtookin vain vilpittömästi ilahduttaa?

Haluaisin tänne lisää satunnaisia sydämellisyyden tekoja. Siksi lupaan, että toteutan parhaan (ja toteuttamiskelpoisimman) idean, jonka joku teistä arvon lukijoista kommenttikenttääni kirjoittaa. Dokumentoin luonnollisesti tapahtuman.

Eli miten on, millaisen satunnaisen sydämellisyyden teon haluatte minun tekevän?

Inspiraatiota voi hakea osoitteesta Random Acts of Kindness tai Wikipedian RAK-sivulta.

10 kommenttia:

 1. Tarjoa kahvilajonossa jälkimmäisenkin ihmisen kahvi!

  Tee naapurisi lumityöt.

  Piirrä elämänviisaus paperinpalalle ja kiinnitä se yleiselle ilmoitustaululle.

  Ja muista: "Jos saat yhdenkin ihmisen hymyilemään, päiväsi ei ole mennyt hukkaan."

  VastaaPoista
 2. Hyvä juttu, että päätit. :)

  Semmoisen minkä teet ainakin jokseenkin mielelläsi. Ettei ihan väkisin kuitenkaan, mutta jotain mitä et ole ennen tehnyt. Tilanteessa jossa et ole ennen ollut. Ihmiselle jolle tällaista ei tapahdu. Muuten ei ole tarkempaa toivomusta.

  VastaaPoista
 3. Ystävänpäivänä olimme kaverien kanssa Keskustorilla ihan muuten vaan ja halailimme tuntemattomia ihmisiä ja meillä oli myös kyltti Free Hugs. Se oli hauskaa! En ole kuullut aiemmin RAK-sivustosta, mutta se kuulostaa kiinnostavalta. Myös ilmiö mihin olen törmännyt kaupungilla liikkuessani on erilaisiin paikkoihin virkatut "neulospalat",(http://knitsea.blogspot.com/) ne tuovat aina hymyn kasvoille :)

  VastaaPoista
 4. Anonyymin idea oli ihana :D en keksi nyt mitään omaa ehdotusta... Itse olen Free hugsannut ostoskeskuksessa ja aion todellakin tehdä sen uudestaan!

  VastaaPoista
 5. Olen törmännyt RAK-ajatteluun kun vapautin kirjoja BookCrossingin kautta. Siitä inspiroituneena sanonkin, että syksyllä kun uudet opiskelijat tulevat yliopistolle lahjoitat jollekulle heistä vaikka aktikvariaatista löytämäsi keittokirjan.

  Tai kun näet kadulla selvästi turistin (karttansa kanssa), voisit ehdottaa hänelle extempore turistikierrosta kanssasi.

  VastaaPoista
 6. Nämä ovat kaikki hyviä ideoita, kiitos.

  Kaipaisin kuitenkin vielä sellaista massatapahtuman tyyppistä ideaa, jossa voisi tuottaa hyvää mieltä monille ihmisille samalla kertaa. Olisiko sellaisia?

  VastaaPoista
 7. Massatapahtumat ovat jees, mutta pienet henkilökohtaiset yllätykset käyvät sydämeen.

  VastaaPoista
 8. En oikein osaa sanoa minkä haluaisin sinun toteuttavan, mutta näihin yllätyksiin olen joskus törmännyt itse: joku antaa jonotusnumeronsa tai käyttämättömän parkkilappunsa. Tai tyhjän pullon niin että toinen saa siitä palautusrahat. Pistän itse hyödyn kiertämään kun voin :-)
  Random act voisi tietysti olla leipoa vaikka pullaa ja jakaa se vieraille... Tämäkin toteutuu joskus livenä työpaikoilla, tarkoitan sillä tavoin että vieraanvaraisuus ulottuu omia tuttuja laajemmalle. Se on aina mukavaa!

  Tulee tästä muuten mieleen Joni Mitchellin kappale "For free"; laulussa kerrotaan miten kiireisessä kaupungissa mies soittaa kadunkulmassa saksofonia tosi hyvin - ILMAISEKSI...

  VastaaPoista
 9. Anonyymi, tokihan noin. Mutta henkilökohtaisia yllätyksiä voi tehdä koska vaan ja missä tahansa. Massatapahtumaa täytyy vähän enemmän suunnitella.

  Iloinen, se on kyllä hyvä kappale se! MItchellillä on kyllä muitakin erinomaisen hyviä biisejä. Ja mitä tulee hyvän laittamiseen kiertoon... useammin pitäisi muistaa tehdä niin. :) Itsekin tulee siitä niin hyvälle tuulelle sitäpaitsi!

  VastaaPoista
 10. Ehkä voisit tanssittaa ihmisiä. 30 sekunnin valssi, tai jotain.

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails