maanantai 4. maaliskuuta 2013

Toisenlaisia tarinoita: erakko

Välillä sitä tulee varsin sokeaksi omalle olemassa olemisen tavalleen ja unohtaa, että tässä maailmassa on kokolailla monta muutakin tapa olla ja elää. Yksi Alaksin parhaita puolia on se, että se tutustuttaa minut hyvin erilaisiin tapoihin ajatella, kokea, nähdä.

Haluan tutustuttaa myös teidät näihin jännittäviin, erilaisiin ihmisyksilöihin, joten koostan teille pienen sarjan juttuja, toisenlaisia tarinoita. En halua väittää, että näissä toisenlaisissa tarinoissa olisi jotain kummallista tai omituista, päinvastoin. Ne ovat toisenlaisia vain siksi, että ne ovat erilaisia kuin minun.  Mutta ovatko ne kenties samanlaisia kuin sinun?

Erakkomies


Kutsut itseäsi sanalla erakko. Mitä se tarkoittaa?


Erakko on minulle ihminen, joka vapaaehtoisesti minimoi kontaktinsa muihin ihmisiin. Eristäydyn niin hyvin kuin se vain on mahdollista ja järkevää. En normaalisti pidä yhteyttä muihin ihmisiin, en edes vanhempiini. Puhelin on olemassa, mutta yleensä pidän sen äänettömällä enkä välttämättä muista tarkistaa mahdollisesti saapuneita puheluita tai viestejä päiväkausiin. Käyn usein leffassa ja keikoilla, mutta menen niihin yksin. En varsinaisesti välttele sosiaalisia tilanteita eikä minulla ole vaikeuksia tutustua uusiin ihmisiin, en vain pidä sitä tarpeellisena.

Miten suhtaudut erakko-sanaan liitettyihin negatiivisiin mielikuviin?


Muiden negatiiviset mielikuvat eivät minua häiritse. Itselleni erakoituminen on positiivinen asia ja tuo elämään tasapainoa. En koe olevani yksinäinen, ainoastaan yksin.


Mistä luulet sen johtuvan, että sinulle luontevinta on olla yksin? Mikä yksin olemisessa sinua "puhuttelee"?


Olen aina ollut lukutoukka ja viettänyt pitkiä aikoja omissa oloissani. Parhaimpiin muistoihin lapsuudesta kuuluvat mummolan uuninpankolla lukien vietetyt loputtomat tunnit, jolloin seurana on ollut korkeintaan kissa. Pystyn helposti sulkemaan muun maailman tietoisuudestani, koska lapsena lukiessa sitä tuli säännöllisesti harjoiteltua. Olen myös aina viihtynyt pimeydessä, ja yksin kotona ollessa tuli yleensä sammutettua kaikki valot. Jotenkin siitä vain kehittyi paras tapa rauhoittua ja keskittyä itseensä, omiin ajatuksiinsa.

Kaipaatko rakkautta ja jos, miten se on yhdistettävissä erakkouteen?


Rakkaus on hallitsematon voima, joka voi toki viedä jopa minutkin mukanaan. Mutta ei sekään tarkoita muuta kuin sitä että on valmis harkitsemaan toisen henkilön päästämistä osaksi omaa eristyneisyyttään. Tällä hetkellä arvostan kuitenkin yksin olemista niin paljon, että on vaikea uskoa edes rakkauden raivaavan tilaa muille ihmisille elämääni.

Missä tilanteissa ihmisten on vaikea ymmärtää erakkouttasi?


Vanhemmat eivät ainakaan ymmärrä tapaani olla vastaamatta puhelimeen. Mutsin kohdalla kyse lienee enimmäkseen siitä, että hän pelkää minulle sattuneen jotain. Mikä on ihan luonnollista ja ymmärrettävää. Ystävät ovat jo tottuneet siihen ettei minusta kuulu mitään pitkiin aikoihin, joten he ymmärtänevät tilanteen.

Koetko, että erakkoudestasi on sinulle itsellesi haittaa?


Harvemmin. Yleensä se ettei ole tavoitettavissa ei vaikuta omaan tai muidenkaan elämään mitenkään. Toissa lauantaina sattui kuitenkin poikkeustapaus, jolloin olisi ollut parempi että olisin jaksanut vilkaista puhelintani ajoissa. Faija joutui jo päivällä sairaalaan, mutta itse havahduin tilanteeseen vasta kahdeksan jälkeen illalla, kun kauppareissulla tarkistin puhelimesta kelloa. Onneksi asiat olivat edenneet sillä aikaa hyvin ja mutsikin oli jo ehtinyt rauhoittua kun hänelle viimein soitin. Tällaiset odottamattomat tapaukset ovat kuitenkin niin harvinaisia, että ei sellaisten vuoksi voi omaa elämäntapaansa tyystin muuttaa.


Miten toivoisit, että muut toimisivat kanssasi tai suhtautuisivat erakkouteesi?


Nykyinen tilanne on ihan hyvä, pystyn kontrolloimaan osallistumistani sosiaalisiin tilaisuuksiin kuten haluan. Ystäviä voin halutessani tavata, mutta näen heitä hyvin harvoin ja silloinkin yleensä sattumalta kuten eksymällä samaan leffanäytökseen. En kaipaa mitään erityistä suhtautumista, riittää ettei oleta minun olevan tavoitettavissa. Erakkoudesta huolimatta olen kuitenkin aika impulsiivinen, joten minulle voi kyllä ehdotella kaikenlaista tekemistä lyhyelläkin varoitusajalla. Ainakin oluelle minut on helppo houkutella. :)Haastateltavana: Teemu Ylänne
35-vuotias kulttuurihörhö ja insinööri, työskentelee nykyään testaajana. Nuorempana elämän täytti teatteri, nykyään kuluttaa vapaa-ajastaan valtaosan katsellen elokuvia.  Verkosta löytää nykyään Google Plussasta ja Facebookista.


Jos sinulla on toisenlainen tarina tai tiedät jonkun, joka haluaisi kertoa toisenlaisesta tarinastaan, ota rohkeasti yhteyttä Kysy Aliisalta -nappulan kautta tai sähköpostilla osoitteeseen aliisainwonderland(a)gmail.com.

Millainen on tyypillinen erakko? Onko sellaisia? Löydätkö itsesi Teemun tarinasta? Olisiko erakkous sinulle luonteva tapa olla? 

7 kommenttia:

 1. Löysin tämän blogin tänään pitkällisen itsetutkistelusta johtuvan googeltuksen kautta.

  Olen pitkään jo miettinyt, mikä minussa on vikana. Miksi en osaa tutustua ihmisiin tai miksi en ylipäätään jaksa viettää heidän kanssaan aikaa. Miksi en jaksa panostaa ihmissuhteisiin. Tykkää puhua itsestäni niin kuin kaikki muut. Jaksa kertoa kuulumisiani. Miksi viihdyn yksin.

  Vaikka tämä "erakko"-merkintä olikin blogin uusin tämän kommentin kirjoitushetkellä, selailin pitkään blogin muita kirjoituksia helpottavien tagien toimesta. Kuinka tutustua ihmisiin, mistä puhua, miten jatkaa keskustelua tai olla itse helpommin lähestyttävä.
  Ohjeet tuntuivat helpoilta mutta eivät itselleni luontevilta. Voinko muka vain opetella sellaiset asiat? Tekevätkö ne minusta paremman ihmisen? Entä jos en halua?

  Lopulta, kymmenien muiden merkintöjen jälkeen, luin tämän ja löysin itseni jokaisesta Teemu Ylänteen lausumasta sanasta. Viihdyn yksin ja itseni kanssa. Minulla on ystäviä mutta riittää että näen heitä harvoin. Suurin osa heistä on jopa ymmärtänyt, että olen sellainen. Olen silti pitänyt itseäni viallisena, vääränlaisena ja huonona ihmisenä. Mutta nyt minulle selvisi: olen erakko ja se ei ole väärin.

  En tiedä olenko tyypillinen erakko. Viihdyn paljon kotona vain itseni seurassa. Elokuvatkin haluan aina katsella yksin. Jaksan perehtyä itseäni kiinnostaviin asioihin huolella, mutta en koe tarpeelliseksi jakaa niitä muiden kanssa. Jos kaipaan vaihtelua kotona istumiseen, saatan lähteä kirjastoon lukemaan päivän lehden tai elokuvateatteriin katsomaan elokuvaa - yksin.

  Olen tottunut pitämään yksityisyyteni, en esimerkiksi koskaan kutsu tai edes päästä ketään kyläilemään kotiini. En kaipaa intiimiä ihmissuhdetta tai läheisyyttä mutta jos rakkaus osuu kohdalle, en estelekään.

  En ole sosiaalikammoinen tai vihaa ihmisiä. Sosiaaliset tilanteet eivät herätä minussa kummempia tuntemuksia enkä vain kaipaa ihmisten seuraa.

  Kaikesta tästä huolimatta, samaistun täysin Teemun viimeisiin sanoihin: "Erakkoudesta huolimatta olen kuitenkin aika impulsiivinen, joten minulle voi kyllä ehdotella kaikenlaista tekemistä lyhyelläkin varoitusajalla. Ainakin oluelle minut on helppo houkutella. :)"

  VastaaPoista
 2. Tiedätkö, anonyymi, kommenttisi pelasti koko päiväni. Olin harmitellut, kun kukaan ei ollut reagoinut tähän tekstiin mitenkään, vaikka minusta itsestäni juttu oli äärimmäisen kiinostava. Mutta sinun kommenttisi osoittaa paremmin kuin satakunta muuta, että tämä juttu ei ollut turha.

  Ei missään tapauksessa ole väärin olla erakko. Ei voida olettaa, että sellainen olemisen tapa, joka useimmille toimii, toimisi ehdoitta ihan kaikille. Sinulle ja Teemulle on luontevampaa olla yksin. Ja niin kauan kuin te itse nautitte yksin olosta ja olette yksin omasta tahdostanne, se on täysin ok niin.

  Siksi mielestäni tämä juttu oli niin tärkeä kirjoittaa. Siksi myös aion kirjoittaa näitä enemmänkin, jos vaan muut haluavat omaa erilaista katsantokantaansa esitellä. Ei ole oikein pakottaa kaikkia samaan muottiin. Niin kauan kuin se erilainen muotti ei vahingoita ketään (itseä sen enempää kuin muitakaan), kenellä on oikeus määritellä, mikä muotti on "oikein"? Vain siksi, että jokin on marginaalista, ei tarkoita, että se olisi huonompaa tai väärin.

  Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä suuresti.

  Ja jää toki linjoille tuomaan erilaista näkökulmaa juttuihini, vaikket neuvojani tarvitsisikaan tai haluaisikaan! Kyllä täällä välillä pohditaan muitakin kuin keskustelunavausjuttuja. :)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen kirjoitus, on helppo löytää yhtymäkohtia omasta elämästä ajalta ennen kuin kyllästyin yksinoloon ja aloin tietoisesti hakeutua seuraan ja opetella sosiaalieläimeksi. Samalla kun näen, ettei tämäntyyppisessä erakoitumisessa ole välttämättä mitään vikaa, on kuitenkin hyvä olla todella itsekriittinen niistä syistä, jotka valintaan vaikuttavat: ihmisen on todettu olevan keskimäärin laumaeläin, joka nauttii vertaistuesta. Jos esimerkiksi mukavuusalueella oleminen aiheuttaa passiivisen erakoitumiseen luisumisen, on minusta kyse "vääränlaisesta" erakoitumisesta, mikäli tästä nyt voi löytyä oikeaa tai väärää (eipä lähdetä kuitenkaan filosofian piiriin, ainakaan vielä :D).

  Vaan lähdenpä kuitenkin! Entisenä erakkona oma ajatteluni asiasta tällä hetkellä on jotakuinkin negatiivista. Henkilökohtaisesti erakoituminen tuo minulle mieleen lähinnä eskapismin ja oman potentiaalin tutkimattomuuden, jopa pelosta lamautumisen. Jos ajattelee jokaisen ihmisen ainutlaatuisuutta ja sitä "hohtoa", jolla me kaikki vaikutamme lähipiiriimme, olisi suorastaan sääli olla jättämättä jälkeään lähipiiriin ja miksei myös ylipäänsä historiaan. Menetetty potentiaali ja sosiaalinen vaikutus on suuri, varsinkin kun tuntuu että äänekkäimmät yhteiskunnan jäsenet (varsinkin nuoremmalla iällä) ovat niitä, joilla ei ole mitään annettavaa/sanottavaa! Tämän vuoksi toivoisin, että kaikilla meillä olisi edes se pieni lähipiiri jonka kanssa jakaa ilot ja surut, antaa ja saada tukea sekä kehittää ajattelua keskustelun kautta :)

  Kaikesta huolimatta valinnan vapaus ja oma tahto määrittelevät henkilön sosiaalisen kanssakäynnin tason ja sen tarpeen. Onneksi Internet auttaa ja nykypäivänä jopa pelokkaimpien erakoiden on mahdollista löytää ystäviä ja tuntea yhteenkuuluvuutta itse valituissa piireissä :) Toivotan onnea ja rohkeutta jokaiselle erakolle, oli sitten roolissaan pakosta tai omasta valinnasta!

  PS. Saiko bloginpitäjä liskokirjan luettua? Entä miten tentti meni? :D

  VastaaPoista
 4. XenonMatti, kiitos kommentista! Olet oikeassa, että joskus mukavuusalueella pysymisen tarve manipuloi jopa omaa ajatteluamme niin, että ihminen hakee itseltään oikeutuksen omille toimilleen. Itsetuntemus auttaa. On eri asia olla erakko siksi, että sosiaaliset tilanteet ovat epämukavia, ahdistavia tai yksinkertaisesti pelottavia.

  Ymmärsin kuitenkin Teemun kanssa juteltuani, että hänen tapauksessaan kyse ei ole siitä, että ihmisten kanssa olemisessa olisi hänelle jotenkin hankalaa. Hän ei vaan koe, että seura tekisi hänen elämästä yksin oloa mielekkäämpää.

  Tunnistan perustelun: kun ihmiset kyselevät syitä ikuiseen sinkkuuteeni, olen tavannut sanoa, että odotan löytäväni ihmisen, jonka kanssa oleminen olisi mielekkäämpää kuin yksin oleminen. Viihdyn parisuhteettomassa tilassani, en varsinaisesti kaipaa puolisoa, en ole onneton saati yksinäinen (mutta olenkin muutoin varsin sosiaalinen tapaus). Mutta mistäs minä tiedän! En tavallaan tiedä paremmasta, joten minun on helppo tyytyä olemaan näin. Voihan olla, että minun olisikin _parempi_ olla jonkun kanssa. Nämä ovat suuressa määrin jännittäviä kysymyksiä, koska ei kai kuitenkaan ole järkeä olla jonkun kanssa vain jonkun kanssa ollakseen? Eikö yhdessä olemisen pitäisi olla molemmille hedelmällinen, miellyttäva ja yksinolon ylittävä olotila?

  Onnea ja rohkeutta minäkin toivon kaikille. Ja viisautta erottaa, mikä on oikeasti oma halu ja mikä on vaan omien rajoitusten aiheuttama itsehuijaus. Itsellenikin toivon tätä viisautta. Kaipa se aika näyttää..?

  Liis

  ps. No enhän minä sitä liskokirjaa ihan kokonaan luettua saanut, mutta kyllä se tentti silti hyvin arvosanoin läpi meni. Ja ne kaksi muutakin tenttiä, minkä seurauksena - hupsista ärkele - taidan valmistua parin viikon päästä. :) Kiitos vielä tenttiinlukuharhautuksesta ja seurasta koko seurueelle.

  VastaaPoista
 5. Olipas ilo huomata että tänne oli ilmaantunut pienimuotoista keskustelua :)

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista luettavaa, kiitoksia :)

  Itse huomannut vuosi vuodelta että viihdyn enemmän ja enemmän yksin. Vaikka ympärilläni onkin perhettä ja tuo aviopuoliso niin kaipaan omaa rauhaa ja omaa aikaa huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin.

  Miettinyt syitä omaan erakoitumiseeni.
  Olen kuitenkin hyvin sosiaalinen ihminen ollut aikaisemmin, viihtynyt ihmisten keskellä ja työskennellytkin useamman vuoden asiakaspalvelu tehtävissä. Ehkä syy osittain johtuukin noista vuosista jossa on ollut aina pakko olla ystävällinen ja palveluhenkinen vaikka kuinka on huudettu ja haukuttu vasten naamaa.

  Samoin kaikki negatiivinen mitä elämä on tuonut eteen on lisännyt oman mukavuusalueen lisäämistä eli yksinoloa jolloin en ole kenellekään muulle vastuussa kuin vain itselleni.

  Itse en koe erakoitumistani mitenkään negatiivisena asiana vaan päinvastoin oman itseni kunnioittamisena. Vältän siis tilanteita joissa en koe oloani mukavaksi kuten isoissa porukoissa joissa huomaan olevani se sivusta seuraaja jolta odotetaan kuitenkin kohteliasta käytöstä sekä jolla teetetään palveluksia joita itse ei edes ajatella että voitaisiin tehdä toisille mutta joita oletetaan että niitä voidaan toisilta pyytää. Kyllä, olen siis liian kiltti sanomaan suoraan ei näille ihmisille. Ei siksi ettei tule kahnauksia vaan siksi että pääsen loppupeleissä helpommalla ja myös että kaikki aina olettavat että olen se joka tekee mielellään.

  Joku voisi ajatella että oireet ovat tyypillisiä masennuksen oireita joita tulisi hoitaa. Näin ei kyllä ole ;)
  Nautin omasta seurastani, omista valinnoistani sekä minun ei tarvitse tuntea pahaa mieltä asioista mitä sanotaan tai tehdään toisten toimista. Olen siis onnellinen omassa pienessä "kuplassani" jossa vallitsee minun itse tekemäni säännöt ja saan tehdä itsekkäästi juuri asiat kuten haluan.

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails