maanantai 2. joulukuuta 2013

Joulu on ihme

Olen aina ihmetellyt sitä, miksi joulu aiheuttaa stressiä ja pahaa mieltä ihmisille. Joulu, jonka pitäisi olla vuoden satumaisin, taianomaisin ja iloisin aika! Silti joka vuosi näihin aikoihin, kun kalenterin ensimmäinen luukku aukeaa, alkaa samalla armoton kiire, stressi ja kurttunaamojen paraati pitkin katuja.

Lapsena joulu oli taikaa. Olen pikkutyttönä katsonut ulos ikkunasta ja todennut oravanjäljet nähtyäni, että "Tuosta se tonttu on mennyt!". Äitiä se hymyilytti pitkän aikaa. Miten tästä satumaisesta ajasta pystyy tulemaan ihmisille niin järkyttävä stressin aihe?

Siten, että ihmiset lakkaavat muistamasta, miksi joulu tehdään. Ei kukaan pakota ketään tekemään joulua. Ei kukaan rankaise tai sakota jouluvalojen laittamatta jättämisestä tai joululaulujen kuuntelemattomuudesta. Joulu on pääasiassa vapaaehtoinen juhla. Toki siltä ei voi välttyä, mutta siihen ei ole pakko ottaa osaa.

Sen sijaan halutessaan voi katsoa ympärilleen ja nähdä sen taianomaisen satumaailman, jonka me ihmiset yhdessä rakennamme, jotta meillä olisi joulu. Kaikki ne valot, tuoksut, äänet, värit, koristeet... Ne rakennetaan vuosi toisensa jälkeen joulun sadun vuoksi.

Joulun taikaa kera siskon ja koiran.

Se on jokaisen oma asia, miten tähän kaikkeen haluaa suhtautua. Oma valintani on kiitollisena ihmetellä kaikkea sitä kauneutta, minkä ihmiset voivat halutessaan yhdessä rakentaa - kaikkien iloksi! Eikä silloin joulu ole enää kuluttamista, tuotehysteriaa, kiirettä tai stressiä. Joulu on satu, tarina, seikkailu, palanen jotain ihmeellistä.

Toki joulun varjolla myydään asioita ja joulu valjastetaan kulutushysterian apuriksi, mutta ei sitä ole pakko ruokkia. Voi katsoa jouluikkunat ja -mainokset ja nähdä pelkästään sadun, kieltäytyä näkemästä piilotettua agendaa. Monesti on helpottavaa olla tahallaan naiivi ja sinisilmäinen.

Parasta joulussa on juuri se, että se kehottaa meitä olemaan naiiveja, lapsellisia ja hetken aikaan uskomaan satuihin ja ihmeisiin.

Toivon jokaiselle rauhallista ja taianomaista joulukuuta! Ehkä tainaomaista joulua voi houkutella esiin kuuntelemalla vaikka Alaksin kokoamia joululauluja, jotka on saatavilla myös YouTubessa ja Spotify:ssa.

Mitä sinä ajattelet joulusta?

6 kommenttia:

 1. Parhaimmillaan jouluruoka, -sauna, -koristeet, -lahjat ja yhdessäolo. Vähän niin kuin lapsena joskus. Huonoimmillaan kai joillekin muistutus siitä ettei ole saavuttanut sitä tavoiteltua perhe-, ystävä- tai rakkausidylliä, mitä mainoslehdet tuputtavat, ja sitten on taas aika masentua ja hoitaa pettymystä jotenkin.
  Jos joululahja ja -koristestressi on joulun hankalin puoli niin minun puolesta saisi olla pahuksen kiitollinen.

  Itselleni se on tärkeä vapaapäivä, minkäänlaista joulustressiä en ole ehtinyt harrastaa vuosiin, vietän usein yksin koska tykkään möyröttää facebookissa tai käveleksiä. Näen joskus jouluna ystäviä tms. ehkä perhettä jos niikseen sattuu. Kunhan on lunta niin joulu on hyvä. Tähtiä ja toivoa täynnä.

  VastaaPoista
 2. Tuo yksinäisyys on kieltämättä sellainen puoli, jota en sivunnut tekstissäni lainkaan. Se on totta, että yksinäisyys varmasti joulun aikaan korostuu. Ehkä siksi voisi tänäkin vuonna miettiä, voisiko viedä palan joulun taikaa jollekin, joka viettää jouluaan yksin. Monesti pienikin vierailu, tervehdys tai juttutuokio voisi riittää tuomaan yksinäisyyteen helpotusta.

  Puuttumatta siihen, kannattaako ulkopuolelta tulevista idyllipaineista ylipäänsä hirveästi välittää, soisin jokaisen lähellä olevan sellaisia ystäviä (olipa se sitten perhettä, ystävyyttä tai rakkautta), joiden kanssa voisi - niin halutessaan - viettää joulua. Ehkä toivonkin uudelta vuodelta kavereita kaikille. :)

  VastaaPoista
 3. Näin sosiaalipuolella työskentelevänä olen törmännyt siihen, että vanhemmat stressaavat sitä, ettei ole varaa hankkia joululahjoja lapsilleen ja vanhemmat tietävät, miten lapset kiusaavat sumeilematta toisiaan lelujen, vaatteiden ja muiden hyödykkeiden perusteella.

  Silloin on vaikea nauttia joulusta. Ihana juhlahan se on teoriassa, mutta ongelmaksi tulee usein lähipiirin odotukset ja reaktiot. Stressiä saadaan anopin kommenteista, lasten odotuksista ja naapureiden juoruista.

  Lisäksi tuo yksinäisyys ei oikeasti ole mikään pieni ongelma. Yksinäisiä joulun viettäjiä on paljon ja silloin on vaikea nauttia juhlasta, josta puhutaan aina perhejuhlana.

  Minä olen parikin joulua viettänyt tahallani töissä, jotta ei tarvitsisi ajatella koko joulua muuten kuin ilahduttamalla niitä, jotka sattuvat kanssani asioimaan joulun aikana.

  VastaaPoista
 4. Mankispelkoinen, minun piti pitkään pohtia, miten muotoilisin ajatukseni sanoiksi. En ehkä onnistu siinä vieläkään hyvin, mutta yritän.

  Yksinäisyydessä ja köyhyydessä on kyse paljon suuremmasta ongelmasta, kuin joulu. En halua vähätellä sitä voimistavaa vaikutusta, mikä tällaisella "perhejuhlalla" yksinäisyydestä tai köyhyydestä kärsiville ihmisille on, en missään tapauksessa. Mutta uskon myös, etteivät nämä kaksi ongelmaa ratkea sillä, että kaikki maailman ihmiset lakkaavat nauttimasta joulusta ja alkavat potea asiasta huonoa omatuntoa. Ihailen kykyäsi sympatiseerata ja se, että olet halunnut viettää joulusi auttaen, on ehdottomasti puhtainta jouluhenkeä, mitä on.

  Ymmärrän vanhempien huolen siitä, kuinka lapsia kiusataan, jos he eivät tunnu kuuluvan joukkoon. Mutta vaikka lapsella olisi kuinka joukkoon kuuluvat vaatteet ja tavarat, kiusaamista saattaa esiintyä siltiä. Minä tiedän, olin koulukiusattu monta vuotta. Toisaalta me voimme itse vaikuttaa vain kasvattamalla lapsemme olemaan arvioimatta ihmisiä tavaroiden perusteella, suvaitsemaan ja hyväksymään. Myös yksinäisyyteen jokainen ihminen voi vaikuttaa, pitämällä huolta, etteivät ainakaan omat läheiset joutuisi olemaan yksin.

  Toivon yleisesti kaikille stressitöntä joulua. Toivon, että anopit oppivat näkemään miniöidensä ja vävypoikiensa huolet ja väsymyksen - ja päin vastoin. Lapsille voi puhua ja riittävän vanhoille lapsille tilanteen voi myös selittää rehellisesti. Lapset ymmärtävät kyllä yllättävän hyvin, itsekin aikanaan ymmärsin sen, ettemme ole rikkaita ja siksi en voi toivoa joululahjaksi mahdottomuuksia. Sitten toivoinkin ihan järkeviä asioita joululahjaksi. Jokainen voi myös naapurina mennä itseensä ja miettiä, mikä joulussa oikeast on tärkeintä. Ehkä siten, vähän kerrallaan, joulusta tulisi se mikä sen pitäisi olla: ihme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaa, en toki tarkoittanut, etten nauttisi joulusta tai pitäisi siitä. Yritin vain kommentillani avata joidenkin jouluun kielteisesti suhtautuvien ajatusmaailmoja.

   Tottahan toki jokaisella on mahdollisuus löytää joulunsa ja ilonsa joulusta monellakin tapaa ja monestakin paikasta, pienemmällä vaivalla ja pienemmällä rahalla. Olisi vain hyvä, kun jokainen ihminen punnitsisi omat jouluarvonsa itselleen mieluisiksi ja stressittömiksi.

   Sinähän voisit järjestää blogisi avulla tempauksen joksikin jouluksi. Haasta tekemään itsetehty kortti ja antamaan se vaikkapa oman asuinosoitteensa lähinnä olevalle yrittäjälle tai ensimmäiselle naapurille, jonka sukunimi alkaa N:llä. Hyvä kiertämään jne.

   Poista
  2. Ja oikein hyvä, että avasit. Hyväosaisena ja -uskoisena sitä välillä elämän realiteetit unohtuvat aivan huolella. Siksi on hyvä joutua, tai siis päästä, pohtimaan asioita monelta kantilta.

   Oi, aika kiva idea! Taidanpa ottaa siitä vaarin. Vai neuvostako se vaari otettiin? Otetaanko ideasta sitten mummo?

   Poista

Related Posts with Thumbnails