torstai 22. heinäkuuta 2010

Miten saa kavereita, osa kolme: hyvä kiertoon

Ihmiset ovat eteviä joutumaan pulaan, yleensä onneksi vallan pieneen, mutta yhtäkaikki jonkinmoiseen kiipeliin. Kuten aiemmin mainitsin, kriiseissä ystävän tuki on avuksi. Mutta aina ei ole ystävä läsnä, varsinkin, jos päättää pulaantua ihan yhtäkkiä ja kesken kaiken. Olin viime viikonloppuna pelaamassa suopotkupalloa siskoni kanssa. Pelin jälkeen saunatuvalla huomasin, ettei minulla ole muovipussia soisille kamppeilleni. Siinä sitten hetkin pyörin ympyrää ja mietin ratkaisua ongelmaani, kun onneksi ystävällinen naishenkilö päätti auttaa toveria mäessä ja lahjoittaa minulle ylimääräisen muovipussinsa.


Tällainen äkillinen apu pienessä pulmassa herättää monenlaisia yhtäaikaisia ajatuksia: halun kiittää, halun auttaa muita, halun tanssia jenkkaa, halun pistää hyvän kiertoon. No, eipä aikaakaan, kun viereisellä penkillä toinen nainen alkoi kysellä saksien perään, kun jeesusteippi oli jumittunut hänen nilkkansa ympärille. Ei ollut saksia ja hän alkoi vaikuttaa jo vähän ahdistuneelta, niin me sitten siskon kanssa pistettiin nainen penkille istumaan ja alettiin tutkia, josko löytyisi kohta, josta teippi aukeisi. Ja löytyihän se, kun kolme silmäparia sitä siinä tutki. (Tunnetaan myös ”Anteeksi, mutta missä teillä on sipulit?” -ilmiönä, jossa välittömästi apua kysyessään löytää sen, mitä oli etsimässä.)

Nainen kiitellessään totesi, että tällä tavalla pitäisi aina pistää hyvää kiertämään. Jos jokainen aina jotain pientä toisten hyväksi tekisi, niin olisipa tämäkin pallo parempi paikka elää. Ja itse tähän vielä lisäisin, että ihmisistä tulee helpommin kavereita toisilleen, kun ystävyys alkaa auttamalla. Ellemme olisi siskon kanssa lähteneet suolampeen uimaan, olisi maailmanparannusjuttu jatkunut varmasti saunassa. Ja siinä olisi oltu taas kaverustumisen äärellä.

En nyt sano, että lähtekää etsimään porukkaa pulassa vain siksi, että siellä on potentiaalisia kavereita. Mutta sanon, että harjoittamalla pieniä hyviä tekoja, herättää ihmisissä lämpimiä tunteita ja lämpimät tunteet ovat aina jääkylmiä parempi kaveruuden maaperä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails