perjantai 4. maaliskuuta 2011

Pikkusen tökkii

Facebookissa voi tökätä toista. Miksi? Mikä ihmeen funktio sillä tökkäämisellä oikein on? Eikö koko tökkääminen ole kevyesti omituista? Tökätään, kun ei uskalleta sanoa mitään oikeaa. Tökätään, kun halutaan huomiota, muttei tiedetä, miten sitä huomiota oikein herättäisi. Tökätään, koska se on helppoa eikä siinä tarvitse millään tavalla määritellä, että miksi sitä toista oikein tökkii.

Kuva: Tom Newby

Minua tuollainen tökkiminen tökkii aika tavalla, eivätkä muutkaan joilta asiaa kyselin, tuntuneet pitävän sitä mitenkään hohdokkaana. Outi esimerkiksi piti tökkäämistä maaperän kartoituksena, kun yritetään selvittää, kannattaako kaveripyyntö lähettää. Mutta jos tökkäämistä ei edes huomaa, kuten Pertille usein käy, eikö koko tunnustelu jää vähän torsoksi? Eikö olisi vain kaikin puolin parempi laittaa rehellinen monisanainen viesti, jossa asiaa selvittää ja joka vaatii jonkinlaista reagointia toisen taholta? Jarno ja Sakari ainakin tuntuivat olevan monisanaisen viestin puolella.

Miksi kukaan siis tökkäisi toista? Ihan jo pelkkä verbi tökätä on jotenkin epäystävällinen ja ehkä juuri siksi tulimme Hannan kanssa siihen tulokseen, että tökkääminen tuntuu lähinnä herättävän epäluuloisuutta. Kuka tökkää, jos viestinkin voi lähettää? Ja ennen kaikkea miksi?

Voidaanko tehdä empiirinen koe? Voitteko kaikki tökätä tänään Facebookissa jotakuta ja raportoida, miten tuohon tökkäykseen reagoidaan? Tai jos joku on tökännyt teitä, tökätkää takaisin ja kertokaa mitä sitten tapahtuu. Olen äärettömän utelias kuulemaan, mitkä ovat tökkäämisen seuraukset oikeasti!

16 kommenttia:

 1. Minussa tuo tökkiminen ei herätä minkäänlaista epäluuloisuutta tahi ärtymystä. Kaveria voi FB:ssa vähän tökkiä, kun haluaa muistuttaa, että kaveri on ajatuksissa, eikä ehdi tai viitsi päivittäin laittaa monisanaista "mitä kuuluu-mun on sua ikävä"-tyyppistä sepostusta. Harmitonta siis minun mielestäni. Tietysti on tärkeää välillä tehdä muutakin kuin vain tökkiä, mutta itselleni tökkimisestä tulee vain mieleen vanha sanonta: "Rakkaudesta se hevonenkin potkii" :)
  -Mia-

  VastaaPoista
 2. Vähän hassu, mutta harmiton. Ehkä ainoo vaara että frendi joutuu funtsimaan mitä tökkijä oikein meinaa, kun ei sille mitään yleismaailmallista käyttöä ole.

  Ehkä se on vähän semmonen "hei moi" ja toinen voi sit jatkaa siitä jutskailemalla.

  VastaaPoista
 3. En mä pysty edes valitsemaan testitökättävää, niin ennakkoluuloilla latautunut mä olen tuota toimintoa kohtaan.

  Humph, sain valittua kaksi täysin erilaista ihmistä. Ans kattoa mitä tulee vastapalloon.

  VastaaPoista
 4. Mä tökkäsin pikkuveljeä, mutta se ei reagoinut siihen mitenkään. Höh, kommentoi vaan jotain postaustani.

  VastaaPoista
 5. Mä itse tökkäsin takaisin jotakuta minua tökännyttä, jään odottamaan tuloksia. Myös minua tökättiin; hänen seinällään kyselin, että oliks asiaa. :)

  VastaaPoista
 6. Kuulemma tökkäyksen kohde ilahtui :P johtui ehkä kuulemma siitä että tunsi minut entuudestaan mutta uutta tuttavuutta ei ilmeisesti kannata kyseisellä tavalla yrittää tehdä...

  VastaaPoista
 7. Se, joka oli tökännyt mua, jota tökkäsin takaisin, tökkäsi taas vuorostaan minua, jota sitten taas tökkäsin. Saa nähdä kauanko tää vastavuoroinen tökkäily jatkuu. :D

  VastaaPoista
 8. Mulla ainaki parin kaverin kanssa jatkunu eestakane tökkäily vuodenki verran.. Ei mulle tökkäilyssä oo mitään epäilyttävää, en ees koskaan tarkoita sitä siinä mielessä, että olisi asiaa. Mulle ja mun kavereillekin se on vaan sellainen leikkimielinen, ärsyttävä muistutus siitä, että ollaan olemassa ja että tykätään. Eikä sillä edes, että ko. kaverit koskaan unohtuisi - juttelen niiden valopäiden kanssa joka päivä... Kunhan tökkäillään. :--)

  VastaaPoista
 9. Alkutalvesta tuntematon, tietojen mukaan naapuripaikkakunnalla asuva poika tökkäsi minua. Olin hieman ihmeissäni, ja mietin vaan että "ehkä se on vaan vahingossa painanut kännissä tökkäystä, enhä mä takaisin kehtaa tökätä kun sitten se ihmettelee miks mä tökin".

  Noin kuukautta myöhemmin huomasin kauppakeskuksessa että joku poika tuijottaa minua ja hui, se oli se sama henkilö! Säikähdin ja väläytin pienen hymyä tavoittelevan ilmeen ja jatkoin matkaani.

  - Titta

  VastaaPoista
 10. Titta, tuota mä just tarkoitan! Tökkäämisestä ei oikein ikinä tiedä, että mitä siitä pitäisi ajatella. :D Ilmeisesti poika oli tökännyt sinua ihan tahallaan, eikä suinkaan kännissä (tai ehkä tahallaan kännissä), mutta mistä sen voi tietämättä tietää?

  Hmm, ehkä meidän pitäisi ruveta ajattelemaan, että tökkäys on tahallinen, utelias yhteydenottoyritys sen sijaan, että sitä pitäisi vahingossa kännissä tehtynä epämääräisyytenä. :)

  VastaaPoista
 11. Olen nyt tökkäillyt sen myygisen englantilaispojan kanssa eessuntaas maanantaista lähtien eikä se siitä mikskään muutu. Joten tök tök vaan!

  Avee, hmm, ei se ehkä tommosena kavereiden välisenä tökkäilynä tarvitse olla merkitykseltään Mikaelinkin mainitsemaa moita kummempi. Sellaisenaan toimii varmaan kivana piristyksenä vain. :)

  VastaaPoista
 12. Kahdesta tökkäyksestä on nyt palautunut yksi! Ei kommentteja, pelkkä yksi tökkäys takaisin.

  VastaaPoista
 13. Se jännästi jäi aina tuohon tökkäys-asteelle. Helppoa, vaivatonta ja vaikea muuttaa muuksi!

  VastaaPoista
 14. Minä aina välillä tökin IRL, usein siihen "väärään olkapäähän" että henkilö kääntyy väärään suuntaan katsomaan taakseen. Ja sitten kävelen pois nauraen evil laughteria.

  VastaaPoista
 15. Mua tökkäsi eilen töissä yks mies sormella olkapäähän niin lujaa, että sattui. Mutta sain ystävältäni t-paidan, jossa lukee "poke at your own risk", ehkä pidän sitä sitten, jos samoille hoodeille kanssasi satun, Antti.

  VastaaPoista
 16. Viimeks kun menin ulos isommalla porukalla, jatku koko illan semmonen FB-poke-kierrätys, että kun tökkäs jotakuta olkapäähän sen piti laittaa se kiertämään. Sit se meni ympäri baarin päästä päähän vähän väliä.

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails