maanantai 4. huhtikuuta 2011

Terve? Piano!

Olemme saaneet kuulla, että eräs tamperelainen äidinkielenopettaja on sitä mieltä, että ”terve” on yhtä pätevä tervehdys kuin ”piano”. Kyseisen nimettömäksi jätetyn äidinkielenopettajan mielestä ”terve” pitäisi välittömästi poistaa tervehdysten joukosta. Eikä sinne näin pääteltynä sovellu pianokaan.

Ennen muinoin huudeltiin jo kauempaa lähestyvälle ihmiselle, että ”terve”. Tai ehkä jopa ”terve?”. Tälle oli ihan looginen selitys: ihmisten keskuudessa riehui milloin mikäkin rutto, spitaali tai muu tappava kulkutauti, jonka leviäminen oli yksi suurimmista vitsauksista nälänhädän ohella. Kun kohtasi ihmisen, oli syytä tiedustella, että oliko toinen terve ja samalla vakuuttaa saapuva omasta terveydentilastaan.Nyt ”terve”, kuten niin monet muutkin kielen sanonnat, on irtautunut alkuperäisestä tarkoituksestaan ja sitä käytetään yleisenä tervehdyksenä. Ei ole väliä onko tervehtijä tai tervehdykseen vastaaja sairas, silti sanotaan terve puolin ja toisin. Sitä paitsi kuka meistä nyt ihan oikeasti täysin terve on? Näin ollen nimetön äidinkielenopettaja on tullut siihen tulokseen, että ”terve” on yhtä pätevä kuin ”piano”.

Hassua silti, että koko sana tervehtiä, viittaa alkuperäänsä. Ennen muinoin on siis ollut paljon vakavampi virhe jättää tervehtimättä toista, kuin nykyään on, sillä nykyään kasvokkaisessa kanssakäymisessä ei tartu kuin korkeintaan kausiflunssa. Ja toisinaan hyppykuppa. ;) Närkästystä tervehtimättä jättäminen aiheuttaa silti. Eli toista on hyvä tervehtiä, mutta tehdä se jollain toisella sanalla.

Kuten vaikka morolla!

2 kommenttia:

  1. Itsehän tervehdin sanomalla: Heloo. Sulla on kiva blogi :)

    Terveisin: http://boomtsika.wordpress.com/

    VastaaPoista
  2. Stsip, heloo siis! :) Kiitos ja tervetuloa.

    VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails