keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Iskuoppaat ja miksi ne eivät toimi

Iskuoppaitahan on tuhatkaksisataa viisikymmentä kolme kertaa äks. Esimerkiksi vaikka blogista Sex @ The Helsinki City löytyy parikin, kustomoidut sekä miehille että naisille. Alaksissakin pojat ovat kertoneet näkemyksenä siihen, kuinka pojan saa tykkäämään tytöstä. Myöhemmin kommenteissa todettiin, että laskelmoivat iskusäännöt ovat keinotekoisia ja vievät tuhoon. Onko näin?

Esimerkinomaiset iskuoppaat ja muut yritelmät hahmottaa, kuinka mies tai nainen kaadetaan, kaatuvat omaan mahdottomuuteensa. Kas kun ei meistä yksikään mene puhdasjakoisesti mihinkään kategoriaan, ei edes kategoriaan ”mies” tai ”nainen”. Eikä siten kukaan voi luoda iskutaktiikkaa, joka perustuisi tällaiseen kategoriaan.

Tietysti iskuoppaissa on hyviä ja suhteellisen yleispäteviäkin juttuja: kuuntele, kiinnostu, kunnioita. Ne ovat perusteita, joita ilman ei pärjää. Mutta kyllä jokainen yksilö tulee ottaa vastaan nimenomaan sellaisena. Yksilönä. Naapurini Pablo osuvasti totesi: ”you just need to find the right key”.

Kuva: kthypryn

Lisäksi iskuoppaista poiketen väitän, ettei ole ikinä hyvä idea esittää itseään tyhmempää tai avuttomampaa. Toki oman avuttomuutensa voi suunnata niin, että suo jollekin toiselle mahdollisuuden tuntea olevansa tarpeellinen. Mutta ylenpalttisesta esittämisestä jää kyllä kiinni. Sen toisen täytyy viehättyä sinusta sinuna, ei minään muotin mukaan paloiteltuna kuvitelmana.

Vaikka iskuoppaita kritisoinkin, seuraavat vinkit kuitenkin rakkauden kesään 2011 annan.

1) Pidä ensimmäiset treffit kevyehköinä. Paljasta möröt yksi kerrallaan, jolloin uusi ei säikähdä heti kättelyssä ja pidä jutustelun taso aluksi seurallisena ja leppoisana. Synkkien syvänmeren sukellusten aika on vasta myöhemmin.

2) Älä esitä olevasi muuta kuin olet. Ole rennosti, hymyile ja puhu totta. Kalavalheita ei lasketa. ;)

3) Nauti tilanteesta murehtimatta muuta. Älä suunnittele, pelaa tai laskelmoi. Pyri olemaan hetkessä ja tietoisesti läsnä. Anna asioiden edetä omalla painollaan hätäilemättä ja kuuntele itseäsi ja toista pysyäksesi tahdissa, joka sopii teille molemmille.

Tärkein ohjeeni kuitenkin on: tartu tilaisuuteen. Aina, kun se on mahdollista.

5 kommenttia:

 1. Luin kerran erästä deittailuopasta, jonka takakansitekstissä suurin kirjaimin kerrottiin, kuinka tämän oppaan avulla löydät vihdoin "sen oikean", et tee enää virheitä ensitreffeillä ja saat vihdoin hyvän ja hienon ja pysyvän parisuhteen. Sen jälkeen siinä esiteltiin oppaan kirjoittajaa, jonka sanottiin olevan deittailun erikoisasiantuntija, muun muassa koska hänellä on -- suora lainaus -- "yli 20 vuoden kokemus deittailusta".

  Mietin, että ei millään pahalla kirjoittajaa kohtaan, mutta jos haluan jonkun neuvovan minulle miten saa pysyvän parisuhteen, niin luottaisin ennemmin sellaiseen joka löysi rakkaansa 16-vuotiaana ja on pysynyt sen saman kanssa viimeiset 50 vuotta, kuin sellaiseen joka on yli 20 vuoden ajan kulkenut mieheltä/naiselta toiselle "sitä oikeaa" etsien.

  Vai kuuntelisiko joku minun neuvojani siihen miten valmistua nopeasti ja tehokkaasti yliopistosta. Minulla on jo yli kymmenen vuoden kokemus yliopiston perustutkinto-opiskelusta!

  VastaaPoista
 2. Kimmo, onpa kiintoisa ajatus. Tavallaanhan mitä enemmän on ollut treffeillä, sitä enemmän on nähnyt. Mutta samalla se, että käy pelkästään treffeillä viestii siitä, että se on kaikki mitä kirjoittaja itse osaa tai haluaa parisuhteeltaan.

  Ehkä kustantamo pisti vähän väärät jutut kirjan takakanteen. Parempi olisi ehkä ollut kertoa, että "tämän oppaan avulla opit olemaan treffeillä. Piste".

  Niin... ja miten kukaan voisi olla ekspertti siinä, miten juuri SINÄ löydät juuri HÄNET? Kuitenkin sinä ja hän olette yksilöitä, jonkalaisia ei ole muita, joten ei kai kukaan voi tietää, miten homman saa toimimaan juuri teidän kohallanne. Hämmentävää.

  VastaaPoista
 3. Tietoisena olo on pohjimmiltaan hyvää, luonnollista kuuntelemista. Sen merkitystä ei varmaan voi liikaa korostaa...

  VastaaPoista
 4. Wau, upeaa löytää blogisi! Luen sen läpi, mutta hetki kestää, kun olet niin paljon ehtinyt kirjoitella :) Kirjoitan itse samoista aiheista (kaksi viime kirjoitusta iskuoppaista), joten meillä riittänee puhuttavaa.

  VastaaPoista
 5. Karla, mukava kun löysit tiesi tänne. :) Puhuttavaa on aina ja tänne sitä keskustelua mahtuu kyllä, että tervetuloa vain!

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails