maanantai 11. heinäkuuta 2011

Helppokäyttöisiä erokliseitä

Jatketaan erojen maailmassa hetki, ne kun ovat nyt olleet tapetilla. Olipa kyse ystävyyssuhteesta tai parisuhteesta, joskus on pakko erota. Syitä on lukuisia, jokaiselle suhteelle omansa. Mikä tahansa ihmissuhteenlaji kyseessä onkaan, on kohteliasta antaa erolle joku syy.

Ei, korjaan. Ei ole kohteliasta vaan on armollista antaa erolle joku syy. On jopa parempi käyttää jotakin lukuisista kliseistä, kuin olla sanomatta mitään, kuin olla antamatta mitään syytä. Klisee antaa vastapuolelle edes jotain, millä asiaa prosessoida. Jos ei kerta kaikkiaan osaa sanoa toiselle mitään, voi eron tullessa tarttua johonkin näistä.

Olemme kasvaneet erillemme / olemme liian erilaisia

Suomennos: sinä otat minua hermoon niin monella tavalla, etten lasketuksi saa. Kuitenkin sanoissa on lohdullista pehmeyttä: olemme erilaisia, joten emme sovellu yhteen. Eroavuuksille kun ei kukaan mitään voi, joten on vaan parempi antaa olla ja mennä eteenpäin.

Haluan panostaa uraani / minulla on nyt aika paljon kiireitä

Suomennos: vietän mieluummin aikani vaikka viiskytasteisessa ravintolakeittiössä kuin kanssasi. Toisaalta, kuka loppujen lopuksi haluaa viettää aikaa ihmisen kanssa, jonka kanssa yhteisestä ajasta saa tapella? Elleivät molemmat ole yhtä kiireisiä, jolloin tätä kliseetä tuskin tarvitsee käyttää.

Sä ansaitset jotakin parempaa

Suomennos: minä etsin jotain ihan muuta. Tämä on todella ristiriitainen klisee, sillä jos toinen on ihastunut, hänen maailmassaan jättäjä on parasta mitä on. Tällöin hän todennäköisesti protestoi tätä väitettä vastaan. Samalla se on kuitenkin lause, joka yrittää jotakuinkin kertoa sille toiselle, että ”hei, oot hyvä tyyppi, mutta joku muu arvostaisi sinua enemmän”.

Kuva: cell 105

Mulla on nyt vaan sellainen vaihe / minä en etsi nyt mitään vakavaa

Suomennos: sinä et ole se, jonka kanssa haluan asettua aloilleni. Tämä voidaan sanoa kyllä myös vilpittömästi. Joskus huomaa olevansa toisen kanssa ihan eri sivuilla ja silloin on reilumpaa kertoa heti, ettei tämä nyt etene sinne, minne toinen toivoo. Klisee on helppo tapa tehdä tämä selväksi.

Tää ei johdu susta, tää johtuu musta

Suomennos: en todellakaan keksinyt mitä sanoisin, joten päästin suustani sanoja, joilla ei ole sisältöä. Mikä johtuu ja kenestä? Tämä on oikeastaan vain kiertoilmaus edelliselle kliseelle: sinä et kiinnosta minua tarpeeksi, joten en halua vakavoitua kanssasi, joten lähden nyt menemään. Tämä klisee ei kuitenkaan onnistu naamioimaan rumaa totuuttaan yhtä hyvin kuin ”sä ansaitset jotain parempaa".

Sä et ole se oikea

Tämä on ehkä ainoa klisee, jota ei saa käyttää. Tottahan se on, että jos on erottava, niin se toinen ei ole se oikea. Se on silti yksi niistä jutuista, joita ei vaan sanota ääneen. Käytä mieluummin mitä tahansa seuraavista: ”mä epäilen olevani homo”, ”saattaa olla, että olen raskaana toiselle”, ”mä näen sut vain ystävänä” tai ”mä haluan yrittää vielä eksäni kanssa”.

Ero ei ole ikinä siistiä tai mukavaa, mutta prosessi on kivuttomampi, jos toista ei jätä tyhjän päälle antamatta mitään tarttumapintaa siitä, missä mennään. Vai mitä mieltä sinä olet?

9 kommenttia:

 1. Lies! Subterfuge!

  Avainsana on "HELPPOkäyttöisiä".
  Sen pitää olla vaikeata. Pitää olla.
  Jos ei onnistu suoraan sanomaan raakaa pohjimmaista syytä (mikä vaan nuista hienoista [oikein hienoja ovat] Aliisan suomennoksista),
  niin menettää jotain universaaleja pisteitä/kasvoja/en tiedä mitä.

  Ymmärrän kuitenkin nämä ratkaisut, kukapa nyt ei haluaisi päästä tuskistaan vähemmällä.
  Armahdettakoon siis niihin sortuminen, itsekin voisin sortua.

  Mutta pyrkikää parempaan.

  VastaaPoista
 2. Minä olen rankimmillaan sanonut: "Mä en tahdo olla sun kanssas, mene hoitoon." Se toki toimi tilanteessa, jossa mies kärähti mulle lapsipornosta.

  Noita kliseitä en ole koskaan käyttänyt, vaikka kerran olisi ehkä pitänyt. Mies oli umpitylsä, vastasi ihan joka asiaan "Hmmaijaa..." Kerroin hänelle, etten tahdo tavata häntä enää, koska siinä ei mielestäni ole mitään järkeä. Ja siihenki vastaukseksi sama "hmmmaijjaa."

  VastaaPoista
 3. Pertti, no joo tottakai, ideaalitilanteessa ihminen on suoraselkäinen, hienovarainen ja näkee sen vaivan, että keskustelee asiat selviksi sen henkilön kanssa, jonka kanssa ei enää halua olla. Reilusti ja kasvotusten. Mutta lets face it, valtaosissa tapauksista ahdistaa niin hulluna, että mikä tahansa pakoreitti tuntuu erinomaiselta. Klisee on takuuvarmasti parempi ratkaisu, kuin se, ettei anna toiselle mitään syytä. Se ei ole täydellinen ratkaisu, mutta tyhjää parempi.

  Joskus on myös armollisempaa sanoa sille toiselle, että "en mä halua olla sun ystävä juuri nyt, kun mulla ei ole sulle aikaa", kuin että "mä en todellakaan kestä sitä, että sä naurat joka asialle". Nimittäin voihan olla, että se toinen alkaa varoa omaa nauramistaan ja ihan syyttä. Joku toinen voi taas pitää nauramista maailman ihanimpana piirteenä. Kaikki kun ei vaan sovi kaikille, joskus kevyehkö valkoien klisee on synkkää totuutta parempi. Vai olenko mä ihan väärässä?

  maikkiainen, tuossa tilanteessa tuskin tulisi itselläkään paljon kaunisteltua. Nämä ovat vain tilanteisiin, kun toiselle tahtoo olla mukava, vaikka haluaakin erota. Mitä tulee hmmmaijaa-mieheen, toivottavasti se löytää jonkun, joka haltioissaan kuuntelee hmmmaijaa:ta hamaan hautaan asti. :)

  VastaaPoista
 4. Hyväksyn. Et ole ihan väärässä. :)

  VastaaPoista
 5. Mun mielestä nää kaikki (riippuu siitä puhuuko eron haluava totta) ei ole kliseitä.
  Kaksi pkäyttäisi on:
  "Sä ansaitset jotakin parempaa"
  ja
  "Tää ei johdu susta, tää johtuu musta".
  Musta tuntuu että nää lauseet oikeesti tarkoittaa juuri päinvastaista kuin mitä niissä sanotaan.
  MÄ haluan jotain parempaa ja olen kusipäiden kunkku sua kohtaan.
  (Et arvaa mitä kaikkea olen sun selän takana tehnyt kun mua ei yhtään enää kiinnosta olla sun kanssa.)
  Tää nimenomaan johtuu juuri susta.
  (Eli mua ottaa päähän aivan kaikki mitä teet.)

  Muut tuntuu olevan vain hienovaraisia viittauksia siihen miksi ei halua olla toisen kanssa, tosin olen kyllä aivan samaa mieltä siitä että miksi käyttää kiertoilmaisuja kun voisi sanoa suoraankin. Parempi kova kirpaisu ja julma totuus kuin pikkuhiljaa kituuttamista ja toivonkipinän ylläpitoa. Mutta ei aina kaikille voi heti sanoa suoraan.

  Tulkitsen muut lauseet näin:
  Olemme kasvaneet erillemme / olemme liian erilaisia
  = Pidin susta joskus 15 vuotiaana mutta en enää. Mä aikuistuin, sä et. Nykyisin pidän entisiä ihania ominaisuuksiasi junttimaisena ja lapsellisina ja koska tiedän ettet voi muuttua, haetaan molemmat itellemme uus, samanhenkisempi pari.
  (Mä olen käyttänyt ite tätä ja loppuvaiheessa sitä eroprosessia tuli sanottua aika rumasti ja totuudenmukaisestikin. En ole ylpeä sanoistani, mutta otti päähän niin paljon kun toinen ei vaan tajunnut.)

  Haluan panostaa uraani / minulla on nyt aika paljon kiireitä.
  = Työni on mielenkiintoisempaa kuin sinä. Ehkä tapaan (tai en) jonkun joka kiinnostaa yhtä paljon tai enemmän kuin työni, mutta se et ole sinä.

  Mulla on nyt vaan sellainen vaihe / minä en etsi nyt mitään vakavaa.
  = Sä haluat olla VAIN yhden ihmisen kanssa, mä en.

  Sä et ole se oikea.
  = Haen täydellistä. Sä et ole se. Oot kiva, muttet riittävän. Sussa on ominaisuuksia joihin en ole kovinkaan tyytyväinen ja se häiritsee.

  Itse olen käyttänyt lausetta:
  En ole onnellinen sun kanssa.
  Onko se klisee? Kaunisteltu totuus se on, mutta tuo ihminen sen kuitenkin ymmärsi ja hyväksyi. Ei tarvinnut kauheasti selittää enempää.

  Sillä tarkoitin silloin sitä että nyt kun ollaan oikein kunnolla tutustuttu, olen huomannut ettei sen ihmisen plussaominaisuudet korvaa lähellekään niitä miinusominausuuksia. Ja vielä jos ois pitänyt enemmän rautalangasta vääntää, oisin sanonut että mua vituttaa sun pärstäs.

  Ohhoh. Tulipas pitkä vuodatus. :D

  VastaaPoista
 6. "Kaksi pkäyttäisi on:"

  mitäköhän olen yrittänyt tuossa kirjoittaa... apua.

  VastaaPoista
 7. junik, :D Hyviä huomioita ja näkemyksiä. Kliseiksi nimitin näitä lauseita siksi, että juuri noilla sanoilla käytettynä ne tuntuvat olevan aika kuluneita.

  Rehellinen, joskin kipeä totuus, olisi usein parempi. Paitsi ylläolevan kommentin tapauksessa.

  PS, huomasithan, että voitit syntymäpäiväkilpailun?

  VastaaPoista
 8. Tä! E! Missä... mistämäpääsensinneapuapuapuapua...

  VastaaPoista
 9. Hih, mun piti kyllä linkittää... Onneksi löysit, vaikka linkin unohdinkin!

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails