tiistai 16. elokuuta 2011

Miten kohdata kyyneleet?

Yhtäkkiä keskustelukumppani purskahtaa itkuun. Hän itkee vuolaasti kuin vesiputous, nenä vuotaen ja silmät tomaatin ulkomuotoa tapaillen. Mitä teet?

a) Tuijotat vaivaantuneena ympärillesi ja toivot, ettei kukaan huomaa.
b) Yrität hyssytellä ja työntää nenäliinaa käteen.
c) Kohmaiset kaverin karhunhalaukseen ja taputtelet tämän selkää kämmenelläsi.
d) Jotain muuta, mitä? ________________________________________

Tilanne voi olla hyvinkin kimurantti, etenkin jos vastapuolta ei tunne läpikotaisin. Jos yleensä menee ihan hämilleen tilanteesta, tässä jokunen ehdotelma toimintamalliksi.

Sivuuta yksi tai kaksi kyyneltä.

Joskus käsillä oleva aihe nostattaa silmäkulmaan kyyneleen tai pari. Jos kyynelehtijä itse sivuuttaa asian pyyhkäisemällä silmäkulmat puhtaaksi ja jatkamalla juttua, on parasta, ettei vastapuolikaan nosta asiasta meteliä. Jokainen kyynel ei muutu tulvaksi. Jos kuitenkin muuttuu, niin:

Anna toisen itkeä.

Jos itkettää, toisen hyssyttely todennäköisesti vain pahentaa tulvaa. Itkevää saattaa itseäkin nolottaa ja jos toista nolottaa, niin tilanne on yksinkertaisesti kamala. Itkeminen on ihan normaalia, luonnollista ja puhdistaa kyynelkanavia. Niin kuin nauruakin, pitäisi tähän maailmaan mahtua myös kyynel tai pari.


Kuva: Shandi-lee

Osoita myötätuntoa. 

Katso toista silmiin ja sano, ettei haittaa. Jos se tuntuu luontevalta, ota kädestä tai olkapäästä kiinni. Älä tartu reiteen tai ylipäätään mihinkään kylkiluita alemmas. 

Tuttua ihmistä on hyvä myös halata, olkapäätä vasten itkeminen on lohdullista. Vieraampaakin voi halata, jos itse on sinut yhtäkkisen läheisyyden kanssa, eikä toinen vaikuta säikyltä. Jos halaaminen tuntuu vieraalta konseptilta, älä halaa väkisin. Väkinäinen läheisyys ei lohduta vaan saa toisen tuntemaan olonsa vieläkin hankalammaksi.

Puhu rauhallisella ja matalalla äänellä.

Vaikket sanoisi kummiakaan asioita, matala ääni rauhoittaa. Voit jatkaa itkettävästä aiheesta puhumista, jos tuntuu siltä, että asian käsittely on tarpeen. Joskus on kuitenkin viisainta ohjata keskustelupaatti jotakuinkin tyvenempään uomaan. Esimerkiksi aiheeseen, josta puhuitte muutama tovi ennen padon murtumista.

Selvitä itkun syy.

Jos toinen vain alkaa yhtäkkiä itkeä, eikä ole ihan varma, mistä moinen reaktio, suosittelen kysymään sitä. Varovainen "Mikä hätänä?"-tiedustelu saattaa aluksi lisätä tulvaa, mutta todennäköisesti johonkin väliin kaveri saa myös kerrotuksi. 

Siitä on paljon helpompi tehdä ratkaisuja, ottaako karhunhalaukseen (vakavuusaste: kuolleita ihmisiä), ojentaako nenäliina (äkillinen allergiareaktio chilistä) vai yrittääkö rupatella toinen tyyneksi (parisuhdeongelmat julkisella paikalla, esimerkiksi ravintolassa).
 
Mutta miten on: a, b, c vai d?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails