tiistai 13. joulukuuta 2011

Joulustressin muistilista

Joulu on ihan kohta jo melkein täällä ja kumma homma, että useita nuppia kiristää. Joka vuosi kaikki lehdet jahavat, että "älä ota joulusta stressiä" ja tadaa, silti joulusta otetaan stressiä. Minä en aio kieltää teitä ottamasta joulusta stressiä. Sen sijaan toivon, että joulustressin keskelläkin muistaisimme seuraavat viisi asiaa.

1) Stressi ei poistu äyskimällä läheislle

Päin vastoin, siitä tulee vain sitten kahdesti kauheampi olo kaikille. Sen sijaan on parempi delegoida kaikki mahdolliset stressinaiheuttajat niin, että jokaisella on kannettavana osansa. Jaettu stressi on olematon.

2) Stressi ei poistu juoksemalla

Minnekään ei joulun alla pääse nopeammin, vaikka juoksisi kuinka. Edessä on aina lauma hitaita, joiden välissä poukkoileminen hermostuttaa. Lisäksi kaatuu sohjossa ja sitten sitä nuppia vasta kiristääkin. Vaikka olisi tuhat asiaa muistilistassa, on järkevämpää kävellä rauhassa, katsella ympärilleen ja yrittää nähdä edessään muutakin, kuin kiirettä.


3) Stressi ei poistu nukkumatta

Jos ei nuku, seuraavana päivänä tilanne on kahta kauheampi. (Linkki spoilaa.) How I Met Your Mother opettaa, että mitään hyvää ei tapahdu kahden jälkeen yöllä. Joulun alla väittäisin, että olisi parempi siirtää sitä vielä kahdella tunnilla taaksepäin. Koska mitään hyvää ei tapahdu puolen yön jälkeen, hommat seis ja kauniille unille.


4) Stressi ei poistu sulkeutumalla

Neljäs kohta viittaa osaltaan myös kohtaan yksi, mutta eroaa siten, että siinä missä ykkönen äyskii, nelonen mököttää ja marttyrisoi. Kun jakaa murheensa ja stressinaiheensa puhumalla, huomaa, miten asiat, joista on stressannut, menettävät merkityksensä. Asiat tuntuvat aina pienemmiltä tai helpommin käsiteltäviltä, kun ne on sanonut ääneen. 

5) Stressi ei poistu räjähtämällä ventovieraille

Myyjä, bussikuski, postinkantaja. Kukaan heistä ei ole syypää stressiin, eikä kukaan noista piruparoista pysty asiaan vaikuttamaankaan. Jos kinkku on loppu, bussi myöhässä ja posti takkuilee, se tekee niin kaikille tasapuolisesti. Jos nielee harminsa, tervehtii ja kiittää kaikesta huolimatta, on loppujen lopuksi parempi mieli kuin jos rähjää pahaa mieltään pitkin kyliä.

Jos kaikki nukkuisivat tarpeeksi, jättäisivät juoksemisen sikseen, sanoisivat terve ja kiitos tuntemattomille ja puhusivat läheisilleen, meillä olisi ihan fantastisen paljon vähemmän joulustressiä tässä maailmassa. Kun ihmiset ovat kiireisiä, väsyneitä, kiukkuisia ja räjähdysalttiita, silloin niitä epäystävällisyyksiä vaan tapahtuu.

Joulun pitäisi olla ystävyyden ja ilon aikaa. How about it then?

Ps. Jos joululahjat aiheuttavat päänvaivaa, täällä on kasapäin joululahjavinkkejä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails