tiistai 22. toukokuuta 2012

Seurassa: karta konfliktit

Meitä jokaista väijyy välillä riidankylväjä, räkättävä räyhähenki. Se pahansuopa otus, joka salaa haluaa tasata tilit ja päästä niskan päälle. Jossain salakavalassa tilanteessa se tekee itsensä tykö varkain ja lupaa pyytämättä. Joskus niin käy seurassa.

Ihmisille syntyy kinaa, eikä asioita aina pääse purkamaan heti. Voi olla, että toinen ei vielä tiedä riidoissa oltavankaan. Yksi on jo suuttunut, muttei ole ehtinyt kertoa toiselle, missä mennään. Tai sitten riita jostain toisesta syystä keskeytyy.

Kun sitten nämä kaksi riidoissa olevaa joutuvat samaan seurueeseen, saattaa syntyä ikävän jännittäviä tilanteita. Läheinen ihminen ottaa hermosta niin maan julmetusti, että tuntuu, että otsasuoni poksahtaa välittömästi. Silloin rauhallisin ja hyväntahtoisinkin ihminen saattaa sanoa jotain kohtuutonta.

Nyt haluaisin kuitenkin muistuttaa, että tuo kohtuuton ei ole kohtuutonta pelkästään riitakaveria kohtaan. Se on kohtuutonta myös koko seuruetta kohtaan. He eivät ole tehneet mitään väärin, mutta joutuvat silti todella vaivaantuneeseen tilanteeseen.

Kuva: fPat Murray

Ei ole kauaskantoista ottaa riidan aiheita esiin seurueen läsnä ollessa. Pahimmassa tapauksessa kumpaakaan ei kutsuta mukaan toiste. Ketään ei kiinnosta hengata riitapukareiden kanssa, eikä sitä leimaa helpolla pestä, vaikka kuinka väittäisi sen olleen yksittäinen tapaus.

Fiksu tapa on ottaa riidan kohde erilleen seurasta ja kertoa, että nyt ottaa hermosta. Samalla voidaan sopia, miten tilanteessa toimitaan. Kumpi lähtee, kumpi jää vai lähtevätkö molemmat muualle selvittämään. Kumpikin voi myös jäädä, jos molemmat sitoutuvat laittamaan riidan pauselle, kuten huippusarjassa How I Met Your Mother.

Konfliktien välttäminen on seuramiesten ja -naisten perustaito. Fiksu seuramies välttää myös toisten riitojen aiheet. Esimerkiksi jos tietää ystäviensä juuri tapelleen yhteisestä ihastuksen kohteesta, taidokas seuramies ei ota kyseistä kohdetta esiin puheessaan ja välttää täten konfliktit ennen kuin ne ehtivät syntyäkään.

Oletko sinä joutunut seuraamaan joukossa tappelua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails