torstai 4. heinäkuuta 2013

Älä uraudu: syvenny

Moro nääs! Teemaviikon toiseksi viimeinen osa ei niinkään irrota meitä urista vaan syventää niitä. Mutta syvempi ura on erilainen ura, kuin kepeä naarmu tien pinnassa. Kun menee riittävän syvälle, alkaa löytää asioita, joita ei pinnalta käsin näe.

Ajatus syventymisestä ja sen merkityksestä kimposi itse asiassa musiikista. Minä olen pintapuolinen kuuntelija; kuuntelen hitin sieltä, toisen täältä ja kuorin kaikesta päältä pelkät suosikit. Lukuisilla ystävilläni on kuitenkin perusteellisempi lähestymistapa musiikkiin. Levyt kuunnellaan levyinä alusta loppuun sanat lukien.

Noudatin sitten tätä lähestymistapaa ja yllätyin. Kappaleet, joiden merkitystä olin vähätellyt, saivat ihan uuden elämän osana kokonaisuutta. Keskittymällä, pohtimalla ja rauhoittumalla albumeista löytyi polkuja, joiden seuraaminen olisi ollut pintapuolisella syventymisellä täysin mahdotonta.

Syvennyimme ensimmäisen kämppikseni kanssa
Yves Kleinin tauluun Madridissa.

Näin uskon käyvän myös ihmisten kanssa. Kyllähän moikkaustuttuja ja kavereita täytyy olla, mutta vasta todellisista ystävistä näkee elämän koko kirjon. Vasta sydänystävän kanssa oppii sekä toisesta, itsestään että yhdessä olemisesta.

Monet parhaat asiat vaativat kypsyttelyä, aikaa ja tekeytymistä. Vaikka eläisimme millaisessa pikapikapika-kulttuurissa, puusauna lämpenee edelleen yli puoli tuntia, grilli hiillostuu, jahka kerkiää, taulun tulkinta avautuu vasta maltillisen tuijottelun jälkeen, eikä ihmisestä voi oppia kaikkea yhdessä yössä - ei, vaikka ei edes nukkuisi ollenkaan.

Syvennytään siis tänään johonkin. Olipa kyseessä lehtiartikkeli, albumi, elokuva, taulu, ihminen, ruoka, sauna, luonto tai valkoinen seinä, annetaan asioille niiden vaatima aika.

Mihin sinä syvennyt?

3 kommenttia:

 1. Minä syvennyn tänään viskiin.

  -Mankinen

  VastaaPoista
 2. Mankinen, lainatakseni Jorma Uotista: "Ei huono. Kymmenen." Minäkin voisin syventyä viskiin vaikkapa vallankin huomenna.

  Itse syvennyin Awolnationin levyyn viimeksi ja tykästyin aika tavalla.

  VastaaPoista
 3. Itse syvennyin jokin aika sitten tuohon kiitollisuuden harjoittamiseen, jota on tässä blogissakin mukana seuraavassa postauksessa. Aikaisemmin ajattelin, ettei sillä varmaan suurempaa vaikutusta ole, enkä siis ollut kunnolla sitä kokeillut. Kun sitten listasin ja oikeasti mietin asioita, joista olen kiitollinen, niin oma mieliala nousi ja sain lisää energiaa uusiin haasteisiin.

  Pitänee entistä enemmän ja perusteellisemmin kokeilla juuri niitä neuvoja ym., jotka tuntuvat aluksi hyödyttömiltä, niin voi oppia vaikka mitä.

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails