keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Tutustumiskysymysten kuningas

Olemme viimeaikoina puhuneet paljon lähestymisen, tutustumisen ja keskustelemisen vaikeudesta. Mitä sitten, jos kaiken rohkeuden kerättyään ja toista lähestyttyään sattuukin käymään niin, että se toinen ei torjukaan, vaan kehottaa istumaan alas? Olen löytänyt teille tutustumiskysymysten kuninkaan. Yhden ainoan kysymyksen, josta löytyy niin paljon ammennettavaa, ettei loppua tunnu tulevan. Ja mikä on tuo kysymys?


Tutustumiskysymysten kuningas on… [kuule korvissasi rumpujen pärinää]:

Mistäpäin olet kotoisin?


Kyllä vaan ja uskokaa pois. Kun istut alas vieraan ihmisen kanssa, eikä tunnu oikein jutun juurta löytyvän mistään, heitä viaton kysymys, missä toisen juuret ovat. Voin taata, siitä aukeaa kerta heitolla monta suuntaa, mihin keskustelussa edetä.

1) Uusi tuttavuus on kotoisin paikasta, jossa olette

Tässä tilanteessa voi kysyä, että mikä pitää kaupungissa otteessaan, ettei ole tullut koskaan pois lähteneeksi. Tai voi tiedustella, onko toinen käynyt jossain välillä ja jos, niin missä ja miksi palasi. Jos itse on myös kotoisin samasta kaupungista (eli tamperelaisittain paljasjalkainen), voi heti kysellä käytyjä kouluja ja etsiä yhteisiä tuttuja, muistella menneitä tapahtumia ja lapsuuden nurkkia. Ja aina voi pönkittää oman kotiseudun erinomaisuutta, eritoten suhteessa arkkiviholliseen, olipa se sitten Turku, Järvenpää tai Sotkamo.

2) Tuttavuus on kotoisin jostain muualta

Joten luontevasti voit kysyä, miksi toinen on muuttanut tänne ja onko hän viihtynyt. Voi tiedustella aikooko jäädä, jos syy, jonka takia tänne on tultu, ei enää pidättelekään. Voi kysyä, kaipaako toinen kotiseutujaan, vieraileeko usein, onko siellä vielä sukua ja/tai missä muualla sukua on. Ja aina parempi, jos uusi tuttavuus on ulkomaalainen. Silloin sitä juttua vasta riittääkin, kun päästään vertailemaan kotimaan ja ulkomaan eroja.

3) Olette molemmat kotoisin muualta

Tässä vaiheessa voi huoletta alkaa ihmetellä paikallisten tapoja, murretta tai esimerkiksi ruokaa. Kun molemmat kokevat kaupungin uutena, on helppo vaihtaa kokemuksia vaikka siitä, miten helppo paikallisiin on tutustua tai miten on murre alkanut tarttua. Voi puhua uuden kaupungin rakkaudesta tai koti-ikävästä. Voi vertailla ensikokemuksia bussisysteemistä tai jostain paikallisesta kesätapahtumasta. Aina riittää ihmeteltävää ja kokemuksia vertailtavaksi nykyisen ja entisen kotikaupungin välillä.

On jo jonkun valtakunnan ihme, ellei löydy puhuttavaa ainakin viideksi minuutiksi. Vaikka toinen ei olisi mistään kotoisin, löytyy siitäkin jokunen jatkokysymys esitettäväksi. ;)

Mistä sinä olet muuten kotoisin?

12 kommenttia:

 1. Joo, ja jos uusi tuttavuus ilmoittaa olevansa sotkamolainen, ni haistatetaan pitkät ja lähdetään luukuttamaan :D

  Maailmassa on parempaakin seuraa.

  VastaaPoista
 2. Komppaan Maikkiksen kommenttia!
  Sotkamolaiset, come on. Ja on ne jormualaisetkin aika epäilyttäviä.

  VastaaPoista
 3. No hyvänen aika. Sotkamolaisena tahdon täten erittäin epävakavasti todeta että elkääpäs yleistäkö ennakkoluuloistanne maailman sotaista luonnetta ruokkivaa pimeää ainetta. Minä ainakin röyhkeästi väitän että tunnen Jormualtakin lähteneen yhtä mukavan ihmisen kuin itsekin melkein olen.
  Vaikka onhan Sotsissa mulkeroitakin mielin määrin, myönnän, ja pikku nujakointi naapureiden kesken on ihan ok kunhan ei puukotella.
  Olen Sotkamosta siis ja minua parempaa seuraa löytyy paljon ja nopeasti, mutta pitkään ja hartaasti ei luultavasti juuri ollenkaan.

  Best Terrorist -muoviukkelini on eri mieltä, mutta minusta tuntuu että se ei oikein tajua edes että mistä tässä maailmassa on kyse.

  VastaaPoista
 4. Mie oon Lappeenrannasta :)
  Voisin lähtee täältä kyllä ihan mihi vaa mut miulla on täällä kaikki ja niitä ei voi oikee tosta vaa jättää

  VastaaPoista
 5. Onkos lappeen Rantalaisilla (sic) mitään antipatioita imatralaisia kohtaan? Entä viipurilaisia kohtaan?

  Itse olen niin paljasjalkanen tamperelainen kuin vain voi olla, tai siis vanhempani ovat kyllä muualla syntyneitä. Isän suku on Kyrösjärven seudulta (syntymäkotikunta Ikaalinen) ja äidin suku suunnilleen Koski TL-Mellilä-akselilta. Jaa että mikä ihmeen TL? No Turun lääni tietysti! Ja siksipä mulla ei olekaan mitään turkulaisia vastaan, ainakaan paljoa…:)

  Hassua kuitenkin, että äidin henkkareissa lukee syntymäpaikkana KOLARI, vaikka on oikeasti syntynyt Loimaan synnärillä ja käynyt vain vauvana kääntymässä Tornion-/Muonionjokilaaksossa.

  VastaaPoista
 6. Täällä toinen lappeenrantalainen vastaa Ultrixille. Imatralaiset ovat mielestäni lappeenrantalaisille samaa eteläkarjalaista heimoa, puhumme samaa murretta ja pidämme toisistamme.

  Imatralaiset ja lappeenrantalaiset ovat joutuneet kärsimään kovin viime sotien menetyksistä ja vaikka katkeruus sisimmässämme asuu, yritämme sen voittaa karjalaisella asenteella. Nyky viipurilaisille emme silti kanna kaunaa, he ovat systeemin uhreja myös. rh

  VastaaPoista
 7. Tuo mistä olet kotoisin on juuri kysymys mistä mä en pidä. Mä oon kotoisin niin monesta paikasta, että en koe voivani sanoa olevani vaan yhdestä paikasta kotoisin, joka on pieni ja josta kukaan ei koskaan ole kuullut. Ja jos mun pitää heti aluksi alkaa selittämään mun sukujuuriani jotka on ympäri Suomea, niin se toinen kyllä hämmentyy suuresti sen jälkeen..

  VastaaPoista
 8. rh, niinhän ovat myös kajaanilaiset ja sotkamolaiset samaa kainulaista heimoa, porilaiset ja raumalaiset satakunnan kansaa ja forssalaiset sekä somerolaiset lounaishämäläisiä. Silti näiden välillä on aina jotain ihmeen skismaa – hyvä tietysti, jos hypoteettinen Saimaankaupunki on ainakin henkisellä tasolla mahdollinen.

  Laetitia, sanotko itseironisesti "en oo mistään kotosin"? Äitini käyttää sitä joskus.

  VastaaPoista
 9. Lady Laetitia, eittämättä ei voi osua ihan kaikkiin. Sehän olisi jo liian helppoa. :D Mutta toisaalta ihminen, joka kiinnostuu monijuurisuudestasi, eikä suinkaan siitä hämmenny, saa ainakin monipuolisen tarinan kuultavakseen. :)

  VastaaPoista
 10. Ultrix, En ymmärrä miks Lappeenrantalaiset ja Imatralaiset "sotii" keskenään, mie oon kuullu juttuja et pilkataan toisiaan puolin toisin mut miulla ei henkilökohtasesti oo mitää Imatralaisia vastaan eikä sieltä oo tullu kuraa miun niskaan.

  Miulla on muutama kaverikin Imatralla mut myös monessa muussakin kaupungissa.

  Miten Viipurilaiset liittyy tähän?

  VastaaPoista
 11. -Hanski-, se oli aidosti utelias kysymys. Mulla ei nimittäin ole harmainta hajuakaan eteläkarjalaisten keskinäisistä suhteista, sijaitsivatpa he kummalla puolen valtakunnanrajaa tahansa.

  VastaaPoista
 12. Jatkan vielä, että lappeenrantalaiset ja imatralaiset tuntevat yhteenkuuluvuutta. Kannatin aina Imatran pesäpallojoukkuettakin. Täällä se antipatian raja kulkee enemmänkin tuonne Kouvolan suuntaan.

  Ja Viipuri pysyy aina sydämissämme, vaikkei siellä eteläkarjalaisia nykyään asukaan. rh

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails