keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Seurassa: älä tuomitse

Juhannus tulee, seuramiehet ovat liikkeellä taas. Ja -naiset kans, ei tässä mitään sovinisteja olla. Niin, että pistetäänpä seuraava osa seuraihmisen työkalupakkia vireille. Päivän kuuma aihe kuuluu seuraavasti: älä tuomitse.

Niin kuin toivottavaa on, ihmisillä on yleesä rutkasti mielipiteitä. Koska ne ovat nimenomaan oman mielen piteitä, monet niistä riitelevät toisten ihmisten mielipiteiden kanssa. Keskustelua pidän kaikin puolin hyvänä, mutta kiivassävyinen tuomitseminen on syytä jättää aikaan tulevaan.

Tähän on erinomaisen päteviä syitä. Ensinnäkin kun astutaan toisen henkilökohtaisten näkemysten alueelle, pahoitetaan hyvin helposti mieli tai pari. Ihmiset suhtautuvat näkemyksiinsä usein hyvin suojelevasti ja ottavat tahtomattaankin itseensä. Vaikka asiat riitelevät ihmisten sijaan, jos haluat olla hyvää seuraa, et pahoita läsnäolijoiden mieltä tuomitsemalla.


Toisekseen kannattaa ottaa huomioon, että tuomitessaan saattaa tehdä vahingossa itsestään ääliön, vaikka oma näkökulma olisi miten briljantti ja perusteltu. Seurassa, jossa jutut ja aiheet poukkoilevat alati ja joka on muutenkin altis ulkopuolisille häiriöille, voi keskustelu livahtaa uusille urille liian nopeasti. Jos ei ehdi esittää omia briljantteja perustelujaan, voi helposti käydä niin, että jyrkkä ja tuomitseva julistaminen jättää muille aivan väärän kuvan.

Olen ennenkin sanonut, että kun seura on iso, eikä kovin tuttu, kannattaa pysytellä selvillä ja tyvenillä vesillä. Tässä tapauksessa se tarkoittaa sitä, että esittää asiansa rauhanomaisesti ja sovitellen, vaikka kiivaasti erimieltä olisikin.

Vai oletko muka eri mieltä kanssani, hä? :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails