maanantai 1. elokuuta 2011

5 syytä miksi ihminen tarvitsee ystävän

Sitä voisi pitää itsestäänselvyytenä, että ihminen tarvitsee ystävän. Mieluummin jokusen. Mutta oletko tullut ajatelleeksi, että ihminen tarvitsee ystäviä myös siksi, että:

1) Ystävä laajentaa maailmankuvaa

Ellei koskaan pääse keskustelemaan omasta maailmankuvastaan kenenkään kanssa, se todennäköisesti kaventuu. Ja ehkä myös hämärtyy. Näin voi käydä myös silloin, jos ystävät ovat liian samanlaisia. Useimmiten ystävien kesken saa kuitenkin tervettä perspektiiviä asioihin. 

2) Ystävä toimii katalyyttinä ja vastavoimana

Ystävä yllyttää, kun ei itse meinaa uskaltaa. Ystävä tökkii liikkeelle, kun tekisi mieli pitää kaksin käsin kiinni entisestä. Ystävä myös hillitsee syntyviä Napoleon-syndrooman oireita ja estää, ettei kaveri syöksy suin päin pää edellä tyhjään uima-altaaseen.

Kuva: D. Sharon Pruitt

3) Ystävä auttaa näkemään irrationaaliset pelot

Kenellä muka ei ole niitä? Kuka pelkää itsensä nolaamista, kuka kasvojen menettämistä, kuka vanhuutta tai kuolemaa. Paperipussiin hengittäminen auttaa, mutta enemmän kuitenkin auttaa ystävän tukeva karhunhalaus. Ystävä auttaa yli niistä paikoista, kun meinaa pelko tai kriisi ottaa vallan.

4) Ystävyys vaikuttaa terveyteen
 
Erilaiset tutkimukset osoittavat, että ystävyydellä on myönteisiä vaikutuksia ihmisen terveyteen. Ystävyys vähentää sydänkohtauksen riskiä ja kehittää aivoja. Puhumattakaan kaikista mielenterveydellisistä vaikutuksista, joita ystävyydellä on.


5) Ystävä pönkittää itsetuntoa

Ystävyys kertoo ihmiselle, että "hei, oon hyvä tyyppi, toikin haluaa hengata mun kanssa". Ystävän huomio on tärkeää ja positiivinen palaute luonteesta ja ulkonäöstä vahvistaa. Se, että joku välittää, kuuntelee ja arvostaa, tekee ihmisestä vahvemman.


Miksi sinä tarvitset ystävän?

7 kommenttia:

 1. Minä tarvitsin ystävän, että uskalsin lopettaa ikuisen jahkailun ja ottaa askeleen kohti parempaa itsetuntoa. Asettamalla itseni haavoittuvaksi pystyin pitämään kiinni edes pienestä arvokkuuden tunteesta. Otin rehellisesti turpaan sen sijaan, että olisin jatkanut asioiden värittämistä pastelli Caran D'acheilla. Ja siihen tarvittiin ystävien taholta aikamoista tökkimistä ja tuuppausta, mutta kaikki minun parastani ajatellen. Minulla on siis roppakaupalla syitä tarvita ystäviä ja vähintään saman verran syitä olla kiitollinen heistä. Ja Aliisa, olet yksi parhaista. -Selma

  VastaaPoista
 2. Hienoja syitä! Itse tarvitsen näiden lisäksi samassa elämäntilanteessa (kotona rääkyvän kersan kanssa) olevia ystäviä vertaistueksi. =O) On ihanaa kun ei olekaan yksin haasteineen.

  VastaaPoista
 3. Näistä syistä juuri. Lisäksi olen itse saanut huomata ystävien merkityksen elämän suurissa ja pienissäkin kriiseissä. Ensin itketään yhdessä, mutta hyvä ystävä pitää huolen, että sinne pohjalle ei jäädä lillumaan; siis ystävyys on tukea, turvaa ja eteenpäinohjausta. Sitä voi vain toivoa, että osaa olla yhtä hyvä ystävä toiselle.

  VastaaPoista
 4. Hyvien ystävien kanssa voi olla parhaiten
  oma itsensä (muiden kanssa). Silloin kun sosialiseeraa satunnaisempien ihmisten tai kavereiden kanssa se ei ole sama asia, kun joutuu moraaliarvottamaan sanomisiaan ja tekemisiään.

  Ns. tosiystävyys perustuu spirittiseen yhteyteen, eikä se purkaudu esim. mahdollisissa erimielisyyksissä. Taustalla ystävyyssuhteissa on monet yhdessä tehdyt unohtuattomat asiat etenkin suhteen alkuvaiheissa. Sukupuoliseen ystävyyteen kuuluu minulle monasti myös seksi. :D

  "Näistä syistä juuri. Lisäksi olen itse saanut huomata ystävien merkityksen elämän suurissa ja pienissäkin kriiseissä."

  Itse olen varmaan jotenkin poikkeava, kun tuntuu että hoidan kriisit oman pääni sisällä enemmän, kuin ystävien kanssa.


  -bmad

  VastaaPoista
 5. Aloin blogisi lukijaksi, sulla tuntuu olevan todella hyviä mielipiteitä asioista :)

  VastaaPoista
 6. hesepulla, ilo kuulla! Kuulen mielelläni sinunkin mielipiteitäsi, joten kommentoi vaan aina, kun vähänkin tuntuu siltä. Tai vaikkei tuntuiskaan. :)

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails