torstai 27. lokakuuta 2011

Älkää olko kauniita, olkaa mahtavia!

Tämä maailma on täynnä hienoja artikkeleita. Viimeisin minua suuresti riemastuttanut artikkeli oli Atlas Saarikosken Rumuutta kohti. Voi kun edes joka kolmas ajattelisi kuten Atlas.

Aluksi ajattelin, että no joopa joo. Taas yksi kirjoitus siitä, kuinka media luo kauneusihanteet ja paineet ja naiset konttaavat perässä kuin päättömät bambit. Olin haluton lukemaan Atlaksen sanoja, kuten ne on tarkoitus lukea: sympatiaa ja vaihtoehtoja pursuten.

Luin kuitenkin eteenpäin, kohtaan jossa Atlas lainaa Mia Mingusta. Sanat "älkää olko kauniita, olkaa mahtavia" pysäyttivät minut niille sijoilleni.

Kuva: Cali4beach
Mikä ihmeen logiikka on siinä, että kauneus on täsmälleen sitä, mitä saa purkista, tuubista ja paketista? Eikä ole logiikkaa siinäkään, että kaunista olisi se, mikä tehdään photoshopilla. Ihan yhtä epätodellista se on kuin vaikka Disneyn prinsessat. Yhtä harhaista olisi tavoitella Pocahontasin vyötäröä tai Jasminen tukkaa. Eikä ole Herculeksenkaan vartalo normaalimmasta päästä.

Ei kauneutta voi määritellä, pelkistää, yleistää tai alistaa myyntitarkoituksiin. Kauneus on niin paljon muutakin kuin symmetriset silmät tai oikean paksuinen tukka. Kauneus on itsevarmuutta, ryhtiä, hymyä, eloa, älykkyyttä, voimaa, karismaa ja rohkeutta. Sen sijaan, että keskittyisi olemaan kaunis, olisi paljon järkevämpää keskittyä vain olemaan mahtava!

Saimi Hoyer on sanonut, että täydellinen on tylsää. Se ilmentää hyvin sitä, miten ne piirteet, joita itse pidämme rumina, saattavatkin tehdä meistä juuri erilaisia ja sitä myöten mielenkiintoisia. Säröt ovat rikkaus, epäkohdat tekevät jännittäväksi.

On ihan turhaa viettää aikaa obsessoiden, ettei näytä keinotekoiselta unelmalta. On ihan turha jättää menemättä, sanomatta tai tekemättä vain siksi, että kuvittelee olevansa epäkelpoinen. Meidän tulisi jokaisen ottaa silmä käteen ja astua askel rumuutta kohti.


Kaipaan kommenttejanne! Onko olemassa joku universaali kauneuden ihanne, jonka nojalla kaikki muu on rumaa?

6 kommenttia:

 1. "Onko olemassa joku universaali kauneuden ihanne, jonka nojalla kaikki muu on rumaa?"
  Ei ole. Jo esim. Saimi Hoyerin, Eino Makusen ja Hugh Hefnerin kauneusihanteet ovat hyvin erilaiset toisistaan.

  VastaaPoista
 2. Joo, universaalia tuskin on, mut itteni ainakin sytyttää uteliaisuus ja positiivisuus, se hohtaa ihmisestä aika kauas ja kauniilla tavalla :)

  VastaaPoista
 3. ultrix, aivan, ja kun kerta jokainen tykkää vähän erilaisesta, niin mitä ihmettä ihmiset oikein stressaavat? Kyllä tiedän senkin, että tietyt jutut mielletään kauniiksi laajemmassa mittakaavassa, mutta loppujen lopuksi onko sillä niin väliä, osuuko laajemman mittakaavan makuun, kunhan osuu niiden makuun, joilla on jotain väliä?

  Ville N, toden totta. Kauneus on niin monen pienen asian summa, ettei sitä itsekään aina oikein ymmärrä. Kauniistakin saa ryppyotsaisena ruman hyvin äkkiä.

  VastaaPoista
 4. Itselleni oli avartava kokemus, kun lukiossa tyttöjen kesken usein puhuttiin koulun ja julkkispiirien parhaimman näköisistä tyypeistä. Listat ja järjestykset olivat niin erinäköisiä, että se lievensi paljon paineita näyttää klassisen kauniilta tai universaalin standardin mukaiselta.

  Todellakin, mahtavana on varmasti hauskempaa kuin vain kauniina!

  VastaaPoista
 5. Saimi Hoyer on muuten aika ihastuttava tapaus.

  VastaaPoista
 6. Karla, kyllä vain. Jos minä tykkään yhdennäköisestä, ystävättäreni todennäköisesti jo ihan toisennäköisestä. Jokaisella on vähän erinäköinen kauneuskäsitys, onneksi!

  Anonyymi, mahtava persoona kaikkinensa kyllä!

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails