perjantai 17. joulukuuta 2010

Globaalia ystävyyttä

Tiedätte, että olen ollut sosiaalisesta mediasta mieltä jos toistakin. Enimmäkseen olen ollut sitä mieltä, että menneeseen olisi syytä palata. Nyt olen kuitenkin jouluisella tuulella ja haluan antaa sosiaaliselle medialle myös vähän credittiä. Yksi ja ilmeinen internetin väylien hyvä puoli on niiden globaalius. Jos et ole ihan vieressäni, et kuitenkaan ole kovin monen piuhan ja satelliitin päässä.

Tietenkin on muistettava, että pelätty ja toivottu globalisaatio ei vielä ihan täysin tavoita koko maapalloamme. Globaalista kanssakäymisestä nauttivat enimmäkseen länsimaat, rikkaat idän valtiot ja muut kaverit rapakon takana. Mutta ero entisajan paikalliseen kylään on radikaalisti muuttunut.

Kuva: alex.ch

Ja tämä ei nyt tarkoita pelkästään sitä, että Yhdysvaltojen toisella laidalla asuva C voi Internetin välityksellä kiskoa herneen nenään sanomisistani. Tämä tarkoittaa myös sitä, että voimme yhden ainoan palvelun välityksellä löytää kaverin, joka ei ole koskaan jalallaan maanosallemme astunutkaan.

Esimerkiksi tarina: Tweettasin kerran Frank Sinatrasta. Sattumalta kuubalainen sikarinkäärijän poika sattui hakemaan tweettejä hakusanoilla Frank ja Sinatra ja löytämään minut. Sitten hän kommentoi avaustani ja siitä seurasi keskustelu. Useiden muiden keskustelujen jälkeen uskallan väittää, että minulla on kaverina kuubalainen sikarinkäärijän poika toiselta puolelta maapalloa. Hullun siistiä, eikö vain?

Missä asuu sinun kauimpana asuva ystäväsi?

6 kommenttia:

 1. Globaalius on hienoa :) Mun kaukaisin "ystäväni" ( en ole koskaan tavannut, vain netissä olemme puhuneet) asuu Indonesiassa ja oikea ystäväni, jolla voisin halutessani mennä myös käymään asuu Intiassa :)

  VastaaPoista
 2. Globaali maailma on ystävämielessä vähän hankalakin. Kun juu on netti mutta ei ehdi kaikkia näkemään niin usein kun haluaisi.

  Miulla on hyviä ystäviä ~viidessä eri maassa ja hyviä tuttuja varmaan jotain yli 20 maasta about joka mantereelta. Kaukasin ystävä asuu onneks vain Espanjassa ja sinnehän pääsee ku vaan menee.

  VastaaPoista
 3. Lady, Indonesia ja Intia ovat toden totta jo melkoisen matkan takana. Ja sehän tästä elämästä jännää välillä tekeekin. Minun kaukaisin ystäväni asuu Zimbabwessa ja olen salaa harkinnut, että lähtisin kylään. :)

  Mikael, hankaluus on yksi niistä syistä, miksi välillä internetistä kitisenkin. Näkeminen on aika olennainen osa ystävyyttä. Harva ystävyys kantaa pelkän internetin avulla. Sanon kuitenkin harva, enkä ettei yksikään, kun joskus se internet riittää.

  Espanja ei ole kaukana ollenkaan. Hmm.. Espanja. Kaukokaipuu iskee taas.

  VastaaPoista
 4. On se Espanjakin vaan tarpeeksi kaukana, etten ikinä päässyt mummolassani (Roquetas de Mar, Almería) käymään ennen kuin mummoni kuoli, ei mukamas ollut rahaa matkustaa. :(

  Toisaalta, jos mummu olisi elänyt edes pari vuotta kauemmin niin olisin mitä todennäköisimmin käynyt siellä sitten täysi-ikäisenä, niin kuin interrail-suunnitelmat oli.

  VastaaPoista
 5. Menee ehkä hieman otsikon ohi tai ainakin itse tekstin, mutta tuli vastaan jännä kuva, jossa on kuvattu Facebook-kontaktien verkostoitumista maailmankartalla.

  Ainakaan Facebook ei ole vielä ihan yhtä suurta maailmankylää. Kartalla on isojakin aukkoja, jotka johtuvat muun muassa siitä, että eri maissa suositaan eri yhteisöpalveluja. Internet ei myöskään ola saavuttanut kaikkia maailman kolkkia, kaikista maailman ihmisistä puhumattakaan.

  VastaaPoista
 6. tuoja, ei se edes kovin paljon ohi mennyt. ;) Aika mielenkiintoinen kuva, siellä Sahara ja Siperia sinisenä pötköttävät. Mutta juu, kuva on hyvä esimerkki siitä, miten maailmankylä on vielä melko kaukana kuitenkin.

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails