Koska lupasin parantaa tapani, niin parannetaan sitten kunnolla. Siis tänään käykäämme käsiksi toiseen lukijan pulmaan, jonka lähetti ihanainen Nanna. Tiivistän Nannan ongelman näin.
Nannalla on ystäviä, jotka ovat poikia. Pojilla on tyttöystäviä. Tyttöystävät tulevat Nannasta toisinaan/usein mustasukkaiseksi. Kenelläkään ei ole kivaa.
Mitä on tehtävissä? Ei kai ystävyyttä tarvitsisi lopettaa siksi, että toinen on parisuhteessa, jossa ollaan mustasukkaisia. En kokisi sitä järkeväksi ratkaisuksi. On monia syitä, miksi jokaisella ihmisellä pitäisi olla vastakkaista sukupuolta olevia ystäviä. Niistä syistä lisää myöhemmin.
Tahtoisin ajatella, että ihmiset ovat älykkäitä, sivistyneitä ja
osaavat suhtautua asioihin rationaalisesti. No näinhän ei vallankaan
aina ole, Nannan esimerkki on siitä yksi havaintokappale. En minäkään
asioihin aina rationaalisesti suhtaudu, vaikka kuinka tahtoisin. Tunteet
kun tahtovat ottaa vallan aina väärällä hetkellä.
Kuva: Vinoth Chandar |
Olen ennenkin sanonut sitä, että epävarmuus synnyttää mustasukkaisuutta. Jos puolikas on kuitenkin tehnyt toiselleen selväksi, kuinka platoninen suhde ystävään on, eihän silloin pitäisi asiasta olla epävarmuutta. Yksi kulmakivi suhteessa on luottamus ja ellei toisen anna nähdä ystäväänsä, eikö se kieli luottamuksen puutteesta?
Tilanne on erityisen kinkkinen, jos ystävä on uudempi kuin
tyttö/poikaystävä. Silloin puoliso voi helpommin pitää uutta ystävää
reviirille tunkeutujana. Sen sijaan arvohierarkiassa saa helposti
nenilleen, jos yrittää estää puolisoa näkemästä iän kaiken vanhaa
ystävää, olipa tämä mitä sukupuolta hyvänsä.
Kahteen toimeen kehotan. Ensinnäkin rehellinen ja avoin täytyy olla. Puolison täytyy olla kartalla siitä, millaista ystävyys on ja mitä ystävykset puuhaavat. Toisekseen puoliso on syytä esitellä ystäville, uusille ja vanhoille. Tällainen korttien levittely pitkin pöytää helpottaa epävarmuutta ja sitä myöten myös mustasukkaisuutta.